2017-06-08 02:00:00
Diaľnice v Nemecku budú
Ilustračné foto
Zdroj: Toll Collect

Rakúsko chce podať žalobu proti nemeckému diaľničnému mýtu

8. júna – Nemecké mýto aj napriek odsúhlaseniu Európskou komisiou porušuje právo Európskej únie, tvrdí rakúsky minister dopravy Jörg Leichtfried.

Rakúsko je odhodlané podať žalobu proti nemeckému diaľničnému mýtu. Vyhlásil to v stredu rakúsky minister dopravy Jörg Leichtfried. Viedeň podľa neho na svojom rozhodnutí trvá aj v prípade, ak sa k žalobe nepripoja ostatné dotknuté štáty. Nemecké mýto totiž porušuje právo Európskej únie, a to aj napriek kladnému stanovisku Európskej komisie, zdôraznil minister.

„Sme definitívne rozhodnutí podať žalobu,“ povedal Leichtfried pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Passauer Neuen Presse. Rakúsko najskôr iniciuje pred Európskou komisiou vyšetrovacie konanie, čo je proces, ktorý musí predchádzať formálnemu podaniu žaloby a potrvá zhruba tri mesiace. Možno predpokladať, že komisia rakúskej sťažnosti nevyhovie, „a potom sa obrátime na Európsky súdny dvor“, spresnil minister.

Plán Nemecka spoplatniť diaľnice pre osobné motorové vozidlá sa má stať skutočnosťou od roku 2019. Príslušný zákon schválil nemecký parlament definitívne v marci. Norma je kompromisom prijatým v decembri spoločne s Európskou komisiou, ktorá Nemecko takisto zažalovala na Európskom súdnom dvore. Majiteľom áut registrovaných v Nemecku chcel totiž štát kompenzovať diaľničný poplatok možnosťou odrátať si ho celý z dane na vozidlo.

Schválený kompromis nadväzuje na systém kompenzácií pre vlastníkov tzv. ekologických áut. Berie totiž do úvahy množstvo splodín, ktorými ich auto znečisťuje životné prostredie. Plán však aj po úpravách kritizujú najmä susedné Rakúsko, Holandsko a Belgicko, podľa ktorých diskriminuje zahraničných vodičov v Nemecku. Ochotu žalovať Nemecko pre cestné mýto podľa rakúskej agentúry APA vyjadrila aj Česká republika.

Komentujeme: No a čo my, kde zostane Slovensko? Na strane alibistov, keď povieme, že my nebudeme Nemecko žalovať, lebo je ďaleko a nechodíme tam tak často..?Alebo sa postavíme za rozumné požiadavky Rakúska a Česka proti  „úžasným“ nápadom Herr Dobrindta, ministra dopravy, ktorým ani v Nemecku nechce, či nevie nikto povedať nie? Lebo ak sa mýto pre cudzincov zavedie v Nemecku, odtiaľ je len krôčik k takzvanej „harmonizácii“, aby sa mýto platilo všade rovnako. Ceny, aké sú v zahraničí pri našich platoch budú znamenať jedno – vrátime sa ku konským povozom. Toto naozaj chceme?

Hliadky dopravnej polície na 08.06.2017

jv
ZDROJ: TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo