2017-10-14 10:00:00
Obojživelný hausbot na kolesách
Obojživelný hausbot na kolesách
Zdroj: theonomics

VIDEO: Obojživelný hausbót si postavil na základe obrieho traktora

Jazdí aj pláva, hoci pri jeho zhotovení tvorca netušil, či sa mu výtvor udrží na vode.

Na internete sa dá nájsť mnoho rôznych a zaujímavých obojživelných vozidiel postavených kdesi doma v garáži. O tomto sa to však povedať nedá. Teda nie, že by nevzniklo podomácky, ale do garáže sa nezmestí. Tento obojživelný hausbot, ktorý vytvoril americký automechanik  Theon Parseghian, však isto patrí medzi najambicióznejšie projekty.

Theon je klasický automechanik a žije v meste, či skôr mestečku Aurora v štáte New York. Okrem toho, že sa „hrabe“ v normálnych autách, má celkom zaujímavý, ba dokonca špecifickú záľubu. Vo svojom voľnom čase je doslova posadnutý stavaním obojživelných vozidiel. Nie je v tom žiadny začiatočník a ide mu to veľmi dobre.

Keď pred časom dokončil svoj prvý úspešný projekt obojživelného kombíka od Volva, rozhodol sa nastaviť svoju osobnú výzvu na úplne novú a podstatne vyššiu úroveň. Lenže na to by to chcelo niečo predsa len väčšie, ako auto. Kúpil si teda vyslúžilý hausbot a ojazdený trojkolesový traktor, ktorý predtým používali na postrekovanie polí. Víziou bolo použiť podvozok a hnacie ústrojenstvo traktora pre pohon starého hausbotu. Dosiahol tak niečo na prvý pohľad nemožné – a v našich končinách pre obmedzenia v podobe prísnych predpisov nemysliteľné a neuskutočniteľné: transformáciu hausbotu na premávku na cestách.

Zdroj: theonomics
Zdroj: theonomics

Po šiestich mesiacoch práce a 10 000 utratených dolárov neskôr svoje dielo dokončil na príjazdovej ceste pri svojom dome. Práve tam aj prebiehala celá konverzia dvoch nesúrodých celkov do jedného komplexného. Tak vznikol prvý obojživelný hausbot na svete. Američan však pritom iba nenamontoval hausbot na traktor, ale obidva ako jeden spoločný výtvor kompletne zrenovoval zvonka aj zvnútra. Skoro desať metrov dlhý stroj teda vyzerá ako celkom nový výrobok, ktorý vymyslela firma na výrobu obojživelných huasbótov.

Zdroj: theonomics

Predstavenie jeho vlastností a schopností prebiehalo na neďalekej vodnej ploche. Na prvú plavbu sa prišlo pozrieť viac ako 500 ľudí z okolia. Väčšina z nich sledovala každý deň z hlavnej cesty vedúcej okolo domu Theona keď prechádzali okolo, ako sa na Parseghianovom pozemku rodí podivuhodný výtvor. Theon Parseghian svoj obojživelník úspešne spustil na vodu, hoci pred vyplávaním vôbec netušil, či sa naozaj udrží na hladine. Jeho skúsenosti z predchádzajúceho projektu s Volvom sa mu ale vyplatili a jeho doslova crossover to zvládol.

Zdroj: theonomics
Zdroj: theonomics

O pohon na súši i na vode sa stará pôvodný motor z traktora, ktorý má vraj okolo 155 kW (210 k) výkonu a 400 Nm krútiaceho momentu. Nejde však pritom o žiadnu „horúcu strelu“. Hoci sa obojživelný hausbót pohybuje na vode i ceste veľmi stabilne, na ceste dokáže ísť rýchlosťou 32 km/h a vo vode pláva 13 km/h. To však celkom stačí na pokojnú vyhliadkovú plavbu. Parseghian potvrdil, že bol sám príjemne prekvapený stabilitou svojho kríženca. Keďže zachoval všetky výhody plávajúceho bývania, vo vnútri hausbotu je sporák, pár postelí a tiež spoločná miestnosť s pohovkou. Jednoducho plávajúci domček, ktorý si však poradí aj s cestou.

Projekt sa skončil úspešne a automechanik Theon Parseghian už má do budúcnosti v pláne ďalšie obojživelné vozidlo. Nechcel však prezradiť podrobnosti, takže zostáva otázkou, čo to bude a či sa mu podarí tromfnúť svoj terajší výtvor. Predpokladáme, že už teraz sa môžu nadšenci jeho doterajšej práce tešiť na niečo výnimočné a nezvyčajné

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube, facebook.com/TheonomicsCreations/

Komentáre k článku


Stream naživo