2017-08-29 13:55:00
Chata na kolesách
Chata na kolesách

VIDEO: Pojazdná chata na kolesách jazdí rýchlosťou až 160 km/h

Nadšenec si postavil mobilnú chatu. Nemusí tak byť stále na jednom mieste.

Prečo ísť do chatu, keď môžete jazdiť priamo s chatou? Pôvodne nebol takýto zámer pre stavbu kuriózneho auta. Mať však pojazdnú chatu prináša dosť veľa výhod. Na svet ju priviedol britský mechanik a záhradkár v jednej osobe, Kevin Nicks. Možno to znie prekvapujúco, no tento vehikel získal povolenie, vďaka ktorému môže jazdiť aj po cestách!

Keď si tento kreatívny muž z okolia Chipping Norton kúpil použitý Volkswagen Passat 2.8 V6 Estate 4Motion na náhradné dielce, bolo mu ľúto nechať auto zošrotovať. Za auto dal v prepočte približne 6500 eur a stále v ňom videl ďalší potenciál

O aute, ktoré malo za sebou už viac ako 350 000 kilometrov, premýšľal dosť dlho a nevedel, čo s ním. Preto stálo niekoľko mesiacov len tak nevyužité. Rozjasnilo sa mu v momente, keď prechádzal okolo svojej kôlne na drevo. Zrodil sa tak nápad - vytvoriť z auta pojazdnú záhradnú chatku.

Passat odstrojil skoro až na podlahovú plošinu a karosériu nahradil oceľovým rámom. Na ňom sú pripevnené drevené lišty, okná a strecha vybavená klasickou strechou s ochranou proti zatekaniu. Pohľad z kabíny je vraj skvelý, pretože okenné stĺpiky sú tenké. Pohľad dozadu sprostredkovali namiesto spätných zrkadiel kamery. Obraz sa premieta na vnútorné displeje.

Vnútri chaty na kolesách je palubná doska Passat a ponúka originálnu klimatizáciu, audio systém, kožené sedadlá a diaľkové centrálne zamykanie. Pre väčšiu praktickosť má „autochata“, na ktorú nedávno upozornil britský magazín Autocar, na zadnej strane aj klasické ťažné zariadenie.

Pod kapotou je štandardný šesťvalcový motor s objemom 2,8 litra. Štandardný však celkom nie je, lebo má systém vstrekovania oxidu dusného. Kevin dúfa, že zo 140 kW (190 k) tak dosiahne až 195 kW (265 k). Ide mu o rýchlosť a pri hmotnosti celého vozidla 2250 kg pomôže každý výkon navyše.

Ešte skôr, ako sa šialený záhradník a mechanik v jednej osobe mohol vydať na cesty, narazil na problémy s homologáciou svojho výtvoru. Britské úrady ignorovali túto chytu na kolesách a zdalo sa, že technická kontrola nebude možná a schválenie nikdy nedostane. Kevin sa teda rozhodol k odvážnemu činu a napísal list vtedajšiemu britskému premiérovi Davidovi Cameronovi. Ten prekvapujúco zareagoval na na žiadosť o urýchlenie procesu a chatu popohnal k vytúženému schváleniu. Mimochodom, toto by sa u nás nemohlo stať. Máme také prísne predpisy, že ani prezident, či premiér, by si nepomohli...

Projekt trval sedem mesiacov. Skončil sa úspešne. Kevin dokázal dosiahnuť rýchlosť 160 km/h a teraz ešte chce prekonať túto rýchlosť. Výzvu s rýchlosťou berie vážne. Okrem už spomenutého vstrekovania oxidu dusného, plánuje zlepšiť aerodynamický odpor svojej mobilnej chaty. Jeden bývalý technik z Formuly 1 mu odporučil, aby prúdenie vzduchu nad strechou usmernil spojlermi v každom rohu. No, uvidíme, tam sa po týchto úpravách posunie táto zrejme najrýchlejšia chata na kolesách.

Jozef Vydra
ZDROJ: autocar.uk.co, barcroftcars.com

Komentáre k článku


Stream naživo