2017-04-22 04:30:00
AeroMobil 4.0
AeroMobil 4.0
Zdroj: AeroMobil

AeroMobil 4.0 vyrazil dych – cenou aj spracovaním

Spoločnosť AeroMobil predstavila svoj najnovší model na najexkluzívnejšej svetovej výstave superáut Top Marques Monaco.

Stalo sa tak 20. apríla a najnovší model si môžu návštevníci výstavy pozrieť v priestoroch Grimaldi Forum v Monaku ešte v dnes a zajtra, teda do 23. apríla.​ Ako lietajúce auto vyzerá, sme už vedeli. Čakalo sa na podrobnosti a technické údaje.

Najnovší AeroMobil je zámerne koncipovaný ako atraktívne, skutočne výnimočné, technologicky pokrokové a v neposlednom rade luxusné vozidlo, ktorého cieľom je ukázať jedinečné inžinierske schopnosti celého tímu a pozicionovať AeroMobil ako inovatívnu značku a lídra v rýchlo sa vyvíjajúcom priemysle osobných lietajúcich vozidiel. Z dlhodobého hľadiska je stratégiou spoločnosti rozvíjať celý rad modelov rôznych cenových kategórií pre naplnenie rôznych trhových príležitostí, od osobnej dopravy až po mobilitu ako službu, uviedol AeroMobil.

Prvých 25 modelov bude súčasťou špeciálnej Founders Edition série, ktorá budú obsahovať isté produktové výhody. Detaily oznámia neskôr. AeroMobil by sa mal dostať do prevádzky k zákazníkom v roku 2020. Na lietajúce auto začala firma prijímať predbežné objednávky. Cena je vysoká, za to by ste si už kúpili Bugatti Veyron...

Zdroj: AeroMobil

„V úvodnej sérii sa nevyrobí viac ako 500 kusov, ich cena bude od 1,2 do 1,5 milióna eur v závislosti od požiadaviek a špecifikácií zákazníkov na vybavenie. Od tejto chvíle začíname prijímať rezervácie a predbežné objednávky,“ povedal novinárom v Monaku výkonný riaditeľ spoločnosti AeroMobil Juraj Vaculík. Nový model lietajúceho auta na výstave odhalilo so zástupcom slovenského výrobcu monacké knieža Albert II.

Zdroj: AeroMobil
Zdroj: AeroMobil

„Dnešný deň je pre budúcnosť cestovania významný. Predstavenie AeroMobilu znamená, že sme pripravení prijať prvé predobjednávky a efektívnejšia osobná doprava sa čoskoro stane skutočnosťou,“ povedal Juraj Vaculík, spoluzakladateľ AeroMobilu. „Je pre nás cťou, že jeho kráľovská výsosť, monacké knieža, vo štvrtok odhalil AeroMobil na Top Marques Show,“ dodal.

Zdroj: AeroMobil

O pohon AeroMobilu vo vzduchu sa stará štvorvalcový plochý letecký motor s výkonom 224 kW (300 k), ktorý poháňa staviteľnú vrtuľu s otáčkami 2400 za minútu. Dolet by mal mať približne 750 kilometrov. Pri prevádzke na ceste poháňajú predné riaditeľné kolesá s rozmerom 165/65 R15 elektromotory s výkonom 80 KW. Zadné majú rozmer 145/65 R15.

Zdroj: AeroMobil
Zdroj: AeroMobil

Maximálna rýchlosť na zemi je 160 km/h, cestovná v režime lietadla je približne 260 a maximálna až 360 km/h. Z režimu auta do letového stavu sa dá dostať po prestavení krídel za zhruba 180 sekúnd. V cestnej premávke je vozidlo takmer šesť metrov dlhé a 2,2 metra široké. S rozvinutými krídlami má rozpätie 8,8 metra. AeroMobil je vybavený tiež padákom a záujemcovia si môžu objednať aj funkciu autopilota.

AeroMobile oznámil v tomto mesiaci vstup nového investora. Je ním podnikateľ Patrick Hessel. Založil na Slovensku spoločnosť C2i na výrobu komponentov pre automobilový a letecký priemysel, ktorá je dlhodobo jedným z partnerov AeroMobile. Väčšinový podiel vo firme C2i Hessel nedávno predal juhokórejskej spoločnosti LG Hausys.

Z projektu lietajúceho auta naopak podľa portálu etrend.sk odchádza jeho zakladateľ Štefan Klein. Chce sa venovať prototypom najmä v nových oblastiach dopravy, no nemieni konkurovať AeroMobilu.

Základné fakty o AeroMobile 4.0 - lietajúcom aute:

Rozmery v režime auto 5,998 × 2,248 × 1,5 m
Rozmery v režime lietadlo 5,8 × 8,8 × 1,4 m
Kompletný prechod do letového režimu < 3 minúty
Dojazd v režime auto 700 km (odhad pomocou NEDC cyklu)
Dolet v režime lietadlo ~ 750 km @ 75 % (1 200 m, ISA)
Palivová kapacita 90 litrov (95 RON benzín)
Maximálna rýchlosť v režime auto 160 km/h
Spotreba v režime auto 4,2 l / 100 km
Zrýchlenie z 0-100 km/h (režim auto) 10 sekúnd
Rýchlosti vo vzduchu – Vs / Vc / VD 112/259/360 km/h
vzletová a pristávacia vzdialenosť 595/397 m
Maximálna hmotnosť pri vzlete (MTOW) 960 kg (využiteľné zaťaženie 240 kg)
Jozef Vydra
ZDROJ: AeroMobil

Komentáre k článku


Stream naživo