2016-08-09 04:00:00
Vták na diaľnici
Vták na diaľnici

VIDEO: Vták na diaľnici spôsobil chaos a zmätky

S vtákmi sú zväčša kadejaké problémy. Máme s nimi vlastnú skúsenosť.

Potvrdilo sa nám, že testovacie autá, ktoré nám „označkujú“ holuby, patria k tým lepším. Ako to vedia, netušíme. No chytiť ich, ako robia nálety a potrebu počas letu je nemožné. Okrem toho, že lietajú rýchlo, majú s nimi problémy aj vtáčí dravci. Holuby totiž dobre manévrujú  a sú veľmi obratné.

To, čo predviedol holub na holandskej diaľnici A2 medzi Utrechtom a Amsterdamom je však mimoriadne zaujímavé. Holub (alebo to bola holubica?) sa preplietal pomedzi autá rýchlosťou vyše 100 km/h. Menil jazdné pruhy (bez smerovky!), predbiehal autá, aj letel v strede medzi jazdnými pruhmi, prípadne autá „brzdil“ a dokonca ich aj „vytláčal“ až po krajnicu (na videu v čase 3:40).

No nie je to zas nič až tak výnimočné, ako by sa mohlo zdať. Veď (poštový) holub dokáže letieť špičkovo aj rýchlosťami vyše 120 (až do 140) km/h. prečo ale tento holub letel tesne ponad diaľnicou a prepletal sa pomedzi autá. Asi chcel využiť „pelotónový“ efekt, keď sa schovával za nákladné autá, ktoré mu rozrážali vzduch.

Možná je aj druhá alternatíva – že stratil orientáciu a prišiel sa nad diaľnicu pozrieť, kam vedie. Keď si prečítal nápisy na smerových tabuliach, zistil kde je a odletel preč. No trvalo mu to vraj približne 20 kilometrov, kým sa zorientoval. Na videu je zachytený iba malý úsek z toho, keď sa spolujazdec spamätal a namiesto obdivovania výkonov holuba začal nakrúcať jeho let.

 

Naozaj nejde o ojedinelý prípad, ako sa môže zdať. Holuby  využívajú cesty neraz ako navigačnú pomôcku. Tak to bolo aj na opačnom konci zemegule, kde sa o podobnú „zábavu“ na diaľnici neďaleko Pimpamy v Austrálii v štáte Queensland  postaral tiež jeden vytrvalý vták. Vtedy si to šinul, ehm letel rýchlosťou zhruba 90 km/h. Možno nebol tak dobre trénovaný, pravdepodobne sa iba nevedel orientovať pre ľavostrannú premávku...

Komentáre k článku


Stream naživo