2014-09-07 04:45:10
Takto sa to začalo...
Viete, ako sa maľuje dopravné značenie...? Takto sa to začalo...

VIDEO: Cestári, učte sa! Takto sa rýchlo a jednoducho maľuje dopravné značenie

O stave nášho vodorovného dopravného značenia je škoda sa vôbec zmieňovať.

Je to jednoducho katastrofa. Obnovia ho iba vtedy, keď sa mení, ale zodraté a špinou a prachom pokryté čiary by ste na mnohých cestách mohli hľadať lupu. Vďaka tomu na mnohých našich cestách nefungujú autonómne systémy riadenia áut. Nemajú sa totiž o čo „oprieť“ a nevedia tak, kde je okraj cesty. Nuž, také autá si na Slovensko nekupujte – nevyužijete ich...

Pred časom zaujala informácia, že sa čiary, značky a vôbec celé značenie sa robí len dva razy do roka. Na viac niet peňazí. Prečo ale jedno obnovenie neprebehne pred letnou sezónou, ale až po nej, je záhada. Raz darmo. Drahá je technika, ktorá strieka farbu, drahé sú šablóny na značky a nápisy, drahý je čas pracovníkov...

K tomu všetkému sa u nás používajú najlepšie (a teda určite aj najdrahšie) farby, ktoré však asi neumožňujú nanášanie v noci. Preto sa vždy zablokuje daná časť „omaľovávanej“ vozovky a motoristi – buďte radi, že pre vás aspoň niečo robíme.

Máme však príklad, ako to robia frajeri. Teda z nášho pohľadu. Inak sú to obyčajní, ale šikovní ľudia z mäsa a kostí, ktorí pracujú pre jedno z miest, kde sa jazdí vľavo, ako podľa nápisu na ľavej strane vozovky máte možnosť zistiť.

Na to, aby urobili nové značenie pod rúškom noci im stačí pár vymeraných značiek, jednoduchá šablóna v podobe rovnej laty s „obsluhou“ v podobe asistenta maliara s pripravenou horúcou hmotou, ktorá rýchlo tuhne a nahrádza farbu, no a špeciálna nanášacia forma – alebo k chcete netradičný „valček“ potrebnej šírky. K tomu trocha zručnosti a potrebnej šikovnosti – a je vymaľované... paráda!

Jozef Vydra
ZDROJ: vimeo.com

Komentáre k článku


Stream naživo