2016-07-12 07:25:00
Chorvátsko ponúka lacnejšie cestovanie
Chorvátsko ponúka lacnejšie cestovanie na diaľniciach prostredníctvom elektronického mýta

Chorvátsko 2016 – mýto rovnaké, palivo lacnejšie, cesty hustejšie

Dobrou správou je, že tento rok poplatky na chorvátskych diaľniciach zostali rovnaké.

Plusom pre cestu k Jadranu sú aj nižšie ceny paliva, ako pred rokom. Na výber je niekoľko trás – záleží z ktorej časti Slovenska sa vyberiete a či uprednostníte kratšiu a teoreticky aj rýchlejšiu, no o čosi drahšiu trasu cez Rakúsko a Slovinsko, alebo pôjdete cez Maďarsko. Všetko má svoje výhody, ale aj zápory. Bolo by však asi nelogické, ak by ste sa z Košíc, či vôbec z východného Slovenska rozhodli pre trasu cez Bratislavu, Rakúsko a Slovinsko, keď cez Maďarsko je to pohodlnejšie a bližšie. Navyše o čosi lacnejšie. Nielen pre ceny paliva, ktoré sú nižšie ako v spomínaných dvoch štátoch. Aj poplatky za diaľnice a najmä rýchlostné cesty, ktorých v Maďarsku pribudlo, sú prijateľnejšie.

Naozaj veľa záleží od toho, kam vlastne, do ktorej časti Chorvátska máte namierené. Inú trasu zvolíte pri ceste na sever – na Istriu, inú na Kvarner. Budete zvažovať kadiaľ sa vybrať do Dalmácie, pričom je tiež rozdiel, čo na hornú, strednú alebo južnú. Dôležité tiež je, odkiaľ vyrážate na cestu k moru. Či zo západu, stredu, alebo východu Slovenska. V dnešnom čase navigácií a internetu si viete veľa vecí zistiť dopredu, takže prinášame najprv také malé opakovanie základných informácií

Toto leto bude k „slovenskému moru“ mieriť zrejme oveľa viac Slovákov, ako po minulé roky. Mnohé tradičné turistické destinácie v Grécku, Turecku, či v Taliansku  stratili príťažlivosť aj vďaka imigračnej kríze. Lenže do Chorvátska mieri omnoho viac turistov z celej Európy. Cesty budú viac plné, zápchy dlhšie zdržanie väčšie. Chorvátsko je však pre väčšinu dovolenkárov istota, pretože je pomerne blízko, je bezpečné a má výborné diaľnice. Aj vďaka nim sa môžete za pár hodín cesty autom kúpať v mori.

Zdroj: hac.hr

Očakávajte zápchy

Vyhnúť sa zápcham znamená, aby ste podľa možnosti necestovali v piatok a v nedeľu. Vtedy sa menia turnusy a cesty boli preplnené už koncom júna. Najväčší nátresk na chorvátskych cestách a diaľniciach bude však už tradične v závere júla. Najhorším termínom na cestu je posledný júlový a prvý augustový víkend. V Bádensku Württembersku a tiež v najľudnatejšej spolkovej krajine Nemecka – v Bavorsku sa totiž 30. júla začínajú prázdniny. No a Nemci tiež húfne smerujú na Jadran každý rok. Tento rok aj vďaka spomínaným okolnostiam v Európe nebude výnimkou.

Lacnejší benzín aj nafta, LPG zdraželo

Je to celoeurópska záležitosť, no lacnejšie ceny paliva sa prejavili aj v Chorvátsku. Hoci sa rekordne nízke ceny pohonných látok z pred niekoľkých mesiacov odpútali odo dna, sú stále nižšie ako počas minulého roka. Rôzne siete čerpacích staníc majú odlišné ceny pohonných látok. Môžete naďabiť  na ceny benzínu pod deväť kún (1,203 €), teda asi o 1,4 kuna lacnejšie ako minulý rok. Na diaľniciach sú však ceny vyššie, ako mimo nich. Cena nafty sa pohybuje približne okolo 8,40 kún za liter (1,116 €), zhruba o kunu menej, ako pred rokom.

Ak jazdíte na LPG, zaplatíte o čosi viac. za liter propán-butánu zaplatíte oproti minuloročnej priemernej cene 3,45 o približne 3,80 kuna (0,54 €) viac. Stále je to však menej ako polovica oproti litru benzínu.

Mýto sa zmien nedočkalo

Chorváti síce v poslednom čase uvažujú o zavedení (možno elektronických) diaľničných známok, ale v tomto roku sa nič nemení. Poplatky sa nemenili od posledného zdraženia v roku 2014. Nebudete preto musieť platiť viac za pohodlné cestovanie po diaľniciach.

Zdroj: hac.hr

V tomto roku ale nepribudli žiadne nové úseky diaľnic. Rozmyslite si teda, či budete cestovať úplne na juh, až k Dubrovníku. Posledných asi 90 kilometrov stále nie je dokončených a ktovie, kedy sa ich dočkáme. Diaľnica sa tak končí približne 480 km južne od Záhrebu. No ak chcete cestovať po preplnenej jadranskej magistrále, je to vaše rozhodnutie.

Pár zmien k lepšiemu

Udiali sa ešte v roku 2014, keď Chorváti uviedli do prevádzky ešte v roku 2014 úsek diaľnice A1, ktorý spája mestá Vrgorac a Ploče. Bolo to síce iba 11 km, no spolu s tým otvorili aj diaľničnú križovatku Ploče – Karamatiči. Spolu pribudlo na juhu krajiny 26,7 kilometra. Nie je to veľa, ale pri ceste zo Záhrebu či Splitu do Ploče to skrátilo cestu až o celú hodinu. Aj otvorený tunel sv. Ilja, ktorý smeruje z diaľnice na Makarsku ušetrí veľa času. Prejazd síce stojí 20 kún, ale cesta ním je navyše aj bezpečnejšia, netreba sa krútiť po serpentínach na Jadranskú magistrálu.

Najlacnejšie mýto je elektronické

Ak vám ostala nejaká hotovosť z minulých rokov, môžete na mýtniciach platiť hotovosťou. Lepšie však kunami, ako eurami, pretože hoci vám vydajú späť v kunách, zarátajú si iný kurz ako v zmenárni – je v tom aj poplatok za „konverziu“. Platiť sa dá aj platobnou kartou. Najrýchlejšie a najlacnejšie sa dá platiť pomocou elektronickej platby s využitím elektronického mýta ENC. Dá sa tak na diaľničných poplatkoch ušetriť približne až 22 %. Výhodou je, že môžete prechádzať cez špeciálne označené priechody. V čase slabšej premávky bez zastavenia, stačí iba spomaliť. No ani v sezóne tam nebýva veľa áut.

Vybrať si môžete jeden z troch predplatených balíčkov, ktorých ceny sú zhruba 300 až 900 kún. V rámci nich je zadarmo elektronický odpovedač, ktorý sa montuje na čelné sklo. Ak máte auto s pokovenou vrstvou čelného skla, alebo s vyhrievaním, radšej treba škatuľku ENC pri prejazde na chvíľu vystrčiť z okna. Inak vás systém buď nezosníma a neotvorí závoru, alebo vám cenu môže zaúčtovať dvakrát. Načo riskovať.

Zdroj: hac.hr
Zdroj: hac.hr

Dvaja prevádzkovatelia, aj špeciálny režim

Elektronické mýto prevádzkujú spoločnosti HAC a ARZ. Škatuľku ENC si v prípade HAC môžete kúpiť na 15 predajných miestach na mýtniciach . ARZ má štyri takéto miesta. Po vyplnení formulára zaplatíte vklad. Batéria v elektronickej škatuľke mýtneho systému ENC vydrží asi päť rokov. Takže ak nevyčerpáte kredit, môžete ho využiť aj neskôr. Je dokonca prenosná, takže ju môžete požičať rodine, alebo známym pre lacnejšiu cestu na cestu dovolenku. Kredit sa dá dobíjať v hotovosti, cez internet, ale už aj pomocou smartfónu.

Pozor, ak cestujete do Chorvátska z Rakúska a Slovinska - v úseku zo slovinského priechodu Macelj do Záhrebu nemôžete využiť systém ENC. Tam platí vlastný systém elektronických kariet SmartCard.

Vysoké pokuty, aj hrozba väzenia

Chorváti nedávno poriadne zmenili svoj cenník sadzieb za dopravné priestupky, výrazne smerom hore. Za bežné pokuty zaplatíte od 300 do 1 000 kún. No pozor, ak si nedáte pozor, dočkáte sa aj dych vyrážajúcich. Za zvlášť závažné dopravné priestupky, za ktoré Chorváti považujú tiež vysoké prekročenie povolenej rýchlosti v obci alebo alkohol za volantom môžete „vyfasovať“ pokojne až 15 000 kún. Ak by to nestačilo na „prevýchovu“ priestupcu, je v Chorvátsko možné až 60-dňové väzenie. Byť namiesto pobytu na pláži kdesi „v chládku“ väznice – nepríjemná predstava.

Ak budete cestovať cez Rakúsko, kde nie je povinné denné osvetlenie vozidla a z neznámych dôvodov si ho vypnete, nezabudnite, že v Chorvátsku platí celodenné svietenie rovnako ako u nás. Tiež je povinné použitie detských sedačiek a reflexných viest. Rozdiel je, že vodič môže mať v krvi 0,05 % alkoholu. Platí to však iba ak je starší ako 24 rokov. Po dosiahnutie tohto veku platí rovnako ako u nás nulová tolerancia.

Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)
Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)

Oplatí sa zaplatiť

Jazdite tak, aby ste prišli bezpečne a v pohode na dovolenku aj z nej. Keďže systém výmeny informácií o dopravných priestupkoch vo väčšine krajín EÚ sa už rozbehol vrátane Chorvátska, trestu neujdete. Ide o osem závažných porušení predpisov v rámci šoférovanie pod vplyvom alkoholu a omamných látok, jazda na červenú, telefonovanie počas jazdy a zásadné prekročenia rýchlostných limitov. Neodporúčame vám spoliehať sa na to, že sa na pokutu z Chorvátska vykašlete a jednoducho ju nezaplatíte. Pokuty už môže vymáhať polícia z domácej krajiny motoristu. No a takto si pokaziť dovolenku dodatočným „zdražením“ pobytu nie je nič príjemné. Radšej si tie peniaze užite, alebo odložte na budúcu dovolenku.

Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)
Zdroj: hac.hr

Nezabudnite na doklady

Chorvátsko síce je členom Európskej únie, nepatrí však do schengenského priestoru. Znamená to kontrolu na hraniciach. Dospelým stačí občiansky preukaz, no nezabudnite, že deti, aj keď cestujú deti spolu s vami, potrebujú samostatný cestovný doklad, teda pas.

Podobne ako na Slovensku, aj chorvátska polícia už využíva inštitút objektívnej zodpovednosti. Keď neidentifikujú vodiča, vina automatiky prechádza na majiteľa vozidla. Pokutu zaplaťte radšej na mieste, respektíve počas pobytu. Pri okamžitej platbe totiž máte „zľavu“ o jednu tretinu až polovicu. Ak by ste mali problémy s chorvátskou políciou, k dispozícii sú rovnako ako v minulých rokoch slovenskí policajti. Počas júla a augusta pôsobia na Istrii a na Makarskej.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo