2016-07-01 08:00:00
Chorvátsko - zápchy
Ilustračné foto
Zdroj: jutarnij.hr

Začali sa prázdniny – hrozí dopravný kolaps

Cez prvý víkend v júli hrozí dopravný kolaps na väčšine hlavných ťahov smerom na juh Európy.

Ak cestujete počas tohto víkendu na dovolenku, očakávajte zdržania.  Za tento stav môže začiatok letných prázdnin v časti Európy, obrovské opravy, alebo stavby nových hlavných ťahov, ale tiež organizované akcie, technické problémy, mimoriadna uzávierka a kontroly hraníc kvôli migrácii. Najhoršia situáciu sa očakáva v piatok 1. júla v popoludňajších hodinách a v sobotu 2. júla počas celého dňa. Situácia vás môže prekvapiť aj vtedy, ak by ste vyrážali na juh Európy nielen zo Slovenska, ale napríklad aj zo susednej Českej republiky. Preto ÚAMK vydal výstrahy a upozornenia na miesta, kde sa predpokladá najhoršia situácia.

Očakávané miesta preťaženia

Česká Republika
Všetky výjazdy z Prahy, diaľnica D5 pri Beroune, cesta I/3 pri Benešove, prieťah mestom České Budějovice, diaľnice D1 pri rekonštruovaných úsekov a medzi Brnom a Vyškovom, cesta I/38 medzi Jihlavou a Želetavou, výjazd z Brna na Bratislavu, cesta I/43 pri Lipůvke

Rakúsko
Diaľnica A3 pri hraniciach so Slovenskom, Viedeň, cesta I/7 medzi mestami Poysdorf a Schrick, diaľnica A10 pri platbe mýta St. Michael, diaľnice A8 a A12 pri nemeckých hraniciach, Brennerská diaľnica A13 pri mýtnej stanici Schönberg, diaľnica A9 pred tunelmi Klaus a Gleinalm.

Taliansko
Brennerská diaľnica A22, okolie Milána, príjazd do Bibione a do Benátok, okolie miest Terst, Janov a Rím

Slovinsko
Cesty medzi obcou Ptuj a hraničným priechodom do Chorvátska Macelj, tunel Karawanken

Chorvátsko
Diaľničné ťahy v okolí hlavného mesta Záhrebu, mýtna brána Záhreb Lučko, diaľnica A1 pred Zadarom, hraničný priechod na Istrii Dragonja a Rupa

POZOR! V nedeľu 3.7.2016 bude uzavretá Brennerská diaľnica

Dôvod je celkom netradičný: pre zneškodnenie dvoch 900 kg leteckých bômb v blízkosti brennerskej diaľnice, bude v nedeľu 3. júla od 07:00 približne do 12:00 úplne uzavretá Brennerská diaľnice A 13 na rakúskej strane medzi výjazdmi Brixen a Sterzing. Rovnaká uzávierka bude aj na súbežnej ceste SS 12 a na neďalekej železničnej trati.

Formula 1 v Rakúsku
Tento víkend sa koná podujatie Formuly 1 na okruhu Red Bull Ring v rakúskom mestečku Spielberg. Preto očakávame zvýšenú premávku na neďalekej Pyhrnskej diaľnici A9 (Linz - Graz) a rýchlostnej ceste S6 (Wien - Spielberg).

Zdroj: jutarnij.hr

Oprava na diaľnici v Chorvátsku pri ostrove Krk
Oprava diaľnice tento rok znepríjemní cestu turistom smerujúce na ostrov Krk. Oprava prebieha na diaľnici A7 medzi zjazdmi Hreljin a Šmrika. Jedná sa o posledný úsek pred zjazdom k mostu na ostrov Krk.

Talianske mýto v problémoch
Tamojšia správa mýtnych brán hlási, že majú technické problémy na mýtnych bránach. Prvým problémom je otváranie brány bez zaplatenia, to však neznamená, že môžete cestovať ďalej bez platby. Radíme stlačiť tlačidlo nápovedy a privolať k sebe obsluhu. Druhým zádrheľom je zníženie počtu mýtnych stanovíšť s obsluhou a nahradenie platobným terminálom. Kvôli tomuto kroku sa často tvoria kolóny a tiež veľmi často sa míňa papier na účtenky. Obsluha ho tak musí dopĺňať a to opäť zdržiava prejazd.

Veľké prázdniny v okolitých krajinách

Každý kraj, iný mrav, by sa dalo povedať k začiatkom prázdnin v okolitých krajinách. V Poľsku sa letné prázdniny už začali 25.6. a končia sa koncom augusta. V Českej republike sú rovnako ako u nás. V Maďarsku si deti užívajú letné voľno už od 16. júna až do konca augusta. V Slovinsku majú deti už tiež voľno, a to od 27.6. do konca augusta. V Chorvátsku sú na tom deti najlepšie. Veľké letné prázdniny sa im tam začínajú 13.6. a končí sa až koncom augusta. Rakúsko má letné prázdniny rozdelené do dvoch dekád. Pre oblasti Burgenland, Dolné Rakúsko a Viedeň sa začínajú 4. júla a končia sa 6.9. V oblastiach Korutánsko, Štajersko, Horné Rakúsko, Salzburg, Tirolsko a Voralberg sa prázdniny začínajú 11. júla a končia sa 13. 9.

Zdroj: dalmacijanews.com

Nemecko je na tom so začiatkom letných prázdnin ešte horšie. Tam má takmer každá spolková krajina iný začiatok. Prázdniny sa už začali 22.6. v krajinách Nižné Sasko, Sasko, Durínsko a Brémy, v Sasku-Anhaltsku bol začiatok 25. 6. Severné Porýnie-Westfálsko má ich  začiatok 9. 7., v Hesensku, Sársku a Porýní-Falcku 16. 7. V Berlíne sa prázdniny začínajú 19. 7., Hamburg a Brandenbursko majú začiatok 20. 7., Šlezvicko-Holštajnsko 23. 7. a Badensko-Würtenbersko, ako aj Meklenbursko-Predpomoransko 27. 7. No a nakoniec v Bavorsku sa prázdniny začínajú až 29.7.

Pôjdete dovolenkovať do zahraničia?
Ústredný automotoklub v Českej republike sa už dva týždne pýta návštevníkov uamk.cz, či pôjdu tento rok do zahraničia. Približne 51 % opýtaných cestuje do zahraničia, 5% zostáva doma a celých 45 % bude cestovať do Chorvátska. Ako ste na tom vy? Pripravili sme pre vás anketu:

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK

Komentáre k článku


Stream naživo