2016-06-08 05:10:00
ME Euro 2016
ME Euro 2016

Cestujete autom na ME 2016 vo Francúzsku? Máme pre vás užitočné rady.

Majstrovstvá Európy vo futbale sú už predo dvermi a mnoho slovenských fanúšikov sa rozhodlo ísť autom povzbudiť náš tím priamo do Francúzska.

Pre relatívne veľkú vzdialenosť sa síce väčšina chystá cestovať lietadlom, nie je ale málo tých, čo považujú auto za vhodný dopravný prostriedok. Ak preferujete cestu autom, Hyundai, ako oficiálny partner ME vo Francúzsku, pripravil zaujímavé informácie.

Teda ako sa čo najrýchlejšie a bez problémov dostanete priamo do dejiska šampionátu EURO 2016. Keďže sa fanúšikovia vypravia na cestu z celého Slovenska, kvôli prehľadnosti sú údaje spracované tak, že za východiskový bod sa pokladá Bratislava. Cestovanie napríklad v východného Slovenska sa tak predĺži o nezanedbateľných pár hodín. Berte to do úvahy, aby bola vaša cesta bezpečná.

Skôr ako sa vydáte na cestu, pripravte sa vy, aj vaše auto. Počas dlhých jázd po diaľniciach nikdy neviete, čo sa môže stať. Preto nezabudnite ani na dobré poistenie liečebných nákladov pre posádku a zabezpečenie asistenčných služieb pre svoje auto.

Nespoliehajte sa, že predsa máte asistenciu v rámci značky, povinného poistenia, prípadne ako súčasť havarijného poistenia. Skúsenosti ukazujú, že práve v prípade potreby, keď potrebujete naozajstnú pomoc ide často iba o najnevyhnutnejší základ s telefonickou podporou. Práve vtedy oceníte profesionálne služby odborníkov.

Slovenskí futbalisti odohrajú prvý zápas v Bordeaux 11. júna o 18.00 na štadióne s kapacitou 42 000 miest. Naším súperom bude Wales. Tam asi budú smerovať autom naozaj len najväčší fanúšikovia, lebo ide o najdlhšiu trasu. Možností je viacero, ale ak si zvolíte trasu cez Mníchov, Karlsruhe a Besancon, je to približne 1 781 km. Z toho až 1 551 km pôjdete na dobrých nemeckých a francúzskych diaľniciach, takže v cieli môžete byť približne o necelých 19 hodín. Je to extrémne dlhý čas, odporúčame preto rozdeliť si cesty na dve etapy a niekde prespať. Najmä ak nevyrážate z Bratislavy a blízkeho okolia. Po deviatich hodinách jazdy, čo je približne polovica jazdy, sa ocitnete v Štrasburgu. Je tam dostatok ubytovacích zariadení a zastávku si môžete spestriť aj krátkou prehliadkou pamätihodností tohto prekrásneho mesta. Čo sa týka poplatkov za cestu, v Rakúsku stojí desaťdňová diaľničná známka 8,80 €, v Nemecku sú diaľnice bezplatné a vo Francúzsku sa platí mýtne podľa konkrétneho úseku, ktorý prejdete. Spolu vás táto cesta na diaľničných poplatkoch vyjde približne na 75 €.

Druhý zápas, v ktorom vyzveme Rusko, hráme 15. júna o 15.00 v Lille na štadióne Stade Pierre Mauroy s kapacitou 50 000 miest. Keďže ide o mesto, ktoré je zo všetkých troch najbližšie, odborníci práve tam predpokladajú najvyššiu účasť fanúšikov s autami. Pri najrýchlejšej trase cez Norimberg, Kolín a Namur je to sz Bratislavy stále úctyhodných 1 300 km, ktoré by ste mali zvládnuť za niečo vyše 13 hodín. Mimo diaľnice pôjdete len pár kilometrov, preto môžete trasu zvládnuť pri striedaní šoférov a s nevyhnutnými prestávkami aj bez prespania. Ak by ste sa však predsa len rozhodli neriskovať a radšej si na jednu noc niekde oddýchnuť, odporúčame vám zastávku vo Frankfurte nad Mohanom. Dostanete sa tam zhruba po ôsmich hodinách a okrem veľkej možnosti ubytovacích kapacít si môžete čas skrátiť aj v jednom z veľkých nákupných centier, ktoré v meste nájdete. Pri tejto trase vás vyjdú diaľničné poplatky na necelých 70 €.

S favoritom skupiny Anglickom bude najprestížnejší tretí zápas 20. júna v Saint-Etienne o 21:00 na štadióne Stade Geoffroy-Guichard s kapacitou 42 000 miest. Trasa cez Mníchov, Bern a Ženevu trvá približne 14 hodín. Prejdete na nej spolu 1 300 km, z toho zhruba 100 km mimo diaľnice. Aj táto vzdialenosť sa dá zvládnuť pri striedaní šoférov bez prespania, odborníci však predsa len v rámci vlastnej bezpečnosti odporúčajú ísť na dve etapy. Ak sa však aj vzhľadom na neskorší začiatok zápasu rozhodnete ísť na jeden raz, zastávku si môžete spraviť napríklad v Ženeve. Tam si skvele odpočiniete napríklad pri prechádzke na brehu tamojšieho jazera a do cieľa to už potom máte necelé tri hodiny. Aj v tomto prípade vás diaľničné poplatky vyjdú na necelých 70 €.

Pri ceste nezabúdajte, že maximálna povolená rýchlosť je na rakúskych diaľniciach 130 km/h, na nemeckých síce môžete ísť na niektorých úsekoch neobmedzenou rýchlosťou, inde však musíte dodržiavať obmedzenia podľa značiek. Keď už budete vo Francúzsku, maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obce a 130 km/h na diaľnici. Pokuta za prekročenie rýchlosti o 20 km/h sa pohybuje od 90 € do 135 € a najvyššia sa môže vyšplhať až na 1 500 €.

Ak ste sa už rozhodli, že pôjdete náš tím povzbudiť autom, Hyundai vám želá šťastnú cestu a príjemný futbalový, ale aj motoristický zážitok. Na to, aby bol bez problémov, nezabudnite pred cestou na kontrolu technického stavu auta. V poslednom čase často výdatne prší, takže pneumatiky by mali mať väčšiu hĺbku dezénu, ako zákonom stanovenú minimálnu hodnotu 1,6 mm. Odporúčame aspoň 3-4 milimetre. Vymeňte, alebo si so sebou vezmite nové stierače, letnú kvapalinu do ostrekovačov a aspoň liter motorového oleja na doliatie. To aj v prípade, že váš motor olej zvyčajne „nepapá“. Počas dlhých jázd po diaľniciach sa to môže zmeniť a vtedy sa vám veľmi dobre hodí. Tak teda šťastnú cestu a príjemné zážitky.

jv
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo