2016-11-19 11:00:00
Rosenbauer Panther
Rosenbauer Panther

VIDEO: Keď horí na letisku, zasahujú špeciály

Letiskové hasičské špeciály sa od klasických hasičských vozidiel líšia na prvý pohľad.

Možno ich označiť za jeden z vrcholov medzi strojmi určenými pre boj s ohňom. Tieto vozidlá sú navrhované priamo pre hasenie požiarov lietadiel. Vývoji a výrobe hasičských letiskových špeciálov sa venuje rad spoločnosti prakticky po celom svete. Nielen, že majú celkom iný dizajn, ale ich použitiu zodpovedá využitie špeciálnych podvozkov s pohonom všetkých kolies.

Vo väčšine prípadov majú jeden až dva motory uložené vzadu. Nádrže na vodu a skrine s hasičskou výbavou sú umiestnené uprostred medzi nápravami a kabína je nad alebo až pred prednou nápravou. Medzi špičkové modely v súčasnej produkcii sa radí rakúsky Rosenbauer a severoamerický Oshkosh spolu s francúzskou spoločnosti Sides a nemeckými značkami Magirus a Ziegler.

V konštrukcii hasičských áut pre letiská sa často objavujú prvky prevzaté z leteckej techniky, ktoré vidno aj v samotnom vzhľade vozidiel. K najvýraznejším patria zaoblené a maximálne presklené kabíny, ktoré pripomínajú kabíny vrtuľníkov. Vo výbave letiskových hasičských špeciálov sa potom vedľa výkonných vodných diel veľmi často objavujú aj hydraulická ramená s kovovým tŕňom, ktorým môžu preraziť trup a následne hasiť priamo vnútri lietadla v mieste ohniska požiaru.

Rosenbauer Panther

Rakúska spoločnosť Rosenbauer dodala do zhruba 90 krajín po celom svete viac ako 1400 Pantherov všetkých generácií. To robí z tohto letiskového hasičského špeciálu jeden z najúspešnejších modelov svojho druhu. Aktuálna generácia sa predstavila verejnosti prvýkrát na Medzinárodnom veľtrhu záchranárskych, požiarnych a bezpečnostných technológií Interschutz 2015 v Hannoveri v dvojnápravovom a trojnápravovom variante.

Vďaka svojej konštrukcii rámu, tvoriaceho pevnú klietka okolo posádky, spĺňa kabína novej generácie modelu Panther štandardy pre nárazové a záťažové testy podľa európskej normy ECE R29-3. Rozmerné panoramatické čelné okno spolu s mohutne presklenými bokmi a vďaka umiestneniu kabíny nad a pred prednou nápravou poskytujú vynikajúci výhľad.

K vysokej miere pasívnej bezpečnosti posádky prispievajú aj bočné airbagy zabudované v sedadlách. Aktívnu bezpečnosť zvyšuje elektronická kontrola stability, radarový protikolízny systém v jazdnej dráhe a navigačný systém EMEREC DEVS (Driver Enhanced Vision System) určený najmä pre prevádzku na letisku. Aj počas tmy alebo za zníženej viditeľnosti poskytuje vodičovi presné informácie o ceste k nehode.

Vo výbave nového Panthera nechýba kompletná LED osvetlenie, automatický dažďový senzor a systém monitorovania tlaku v pneumatikách. Systém Birdview ponúka na displeji v interiéri pohľad na vozidlo alebo jeho okolie z vtáčej perspektívy. Komfort na palube zvyšuje automatická klimatizácia. Nechýbajú uložené priestory na dokumenty a držiaky nápojov. Prácu s hasiaci technikou má uľahčiť a zrýchliť centrálny displej na palubnej doske spolu s podsvietenými ovládačmi a joystickmi na stredovej konzole. Rosenbauer v minulom roku uviedol novú generáciu Panthera vo verziách 4x4 a 6x6. V roku 2017 ju má doplniť verzia s pohonom 8x8.

Rosenbauer Panther 4x4 je dlhý 10 500 mm, široký 3 000 mm, vysoký 3 650 mm a jeho najvyššia prípustná hmotnosť je 26 000 kg. K pohonu slúži vzadu uložený šestnásťlitrový motor D16 Euro 5 od spoločnosti Volvo Trucks s výkonom 515 kW (700 k). Prostredníctvom šesťstupňovej automatickej prevodovky poháňa všetky štyri kolesá. Vozidlo so štvormiestnou kabínou zrýchľuje z 0 na 80 km/h za 22 sekúnd a jeho maximálna rýchlosť je 115 km/h. V nadstavbe za kabínou môže mať v polypropylénových nádržiach 6 200 litrov vody, 750 litrov penidla a 250 kg prášku. Za nádržami sú umiestnené skrine na hasičské vybavenie.

Štvorkolesový Panther je vybavený čerpadlom Ronsenbauer N65 s výkonom 7000 litrov za minútu pri tlaku 14 barov a primiešavačom Fixmix 2.0, ktoré umožňuje pridávať penidlo v rozsahu jedného, ​​troch alebo šiestich percent. Panther 4x4 má na streche umiestnený chrlič Rosenbauer RM35 CCN, ktorý dosahuje výkon 4750 litrov za minútu. V zadnej časti je rovnako výkonný Rosenbauer RM35 C HVLA. Vo výbave vozidla je napríklad aj dvojica navijakov s tridsiatimi metrami hadice s priemerom 32 mm, systém pre výrobu a dopravu suchej peny pre obe delá a elektrocentrála.



Rosenbauer Panther 6x6 je dlhý 11 710 mm, široký 3000 mm, vysoký 3650 mm a jeho najvyššia prípustná hmotnosť je 39 000 kg. K pohonu tejto verzie slúži vzadu uložený šestnásťlitrový motor D16 od spoločnosti Volvo Trucks s normou Euro 6. Má výkon 552 kW (750 k) a prostredníctvom osemstupňovej automatickej prevodovky poháňa všetky kolesá. Vozidlo s päťmiestnu kabínou zvládne zrýchlenie z 0 na 80 km/h za 29 s a jeho maximálna rýchlosť je 120 km/h. V polypropylénových nádržiach za kabínou môže prevážať 12 500 litrov vody, 1 500 litrov penidla a 250 kg prášku. Úložné priestory pre príslušenstvo sú u tejto verzie za kabínou a tiež na bokoch nadstavby s nádržami aj na zadnej časti po stranách pohonnej jednotky.

Šesťkolesový Panther disponuje čerpadlom Rosenbauer N80 s výkonnom 9000 litrov za minútu pri 14 baroch alebo 500 litrov za minútu pri 40 baroch, ktoré tiež dopĺňa primiešavač Fixmix 2.0. Vozidlo môže byť vybavené protipožiarnym ramenom Stinger 54 s prerážacími hrotom a monitorom RM65 CCN, ktorý poskytuje výkon až 6000 litrov za minútu.

Vo fotogalérii okrem novinky prinášame aj niekoľko obrázkov ostatných spomínaných modelov ďalších výrobcov špeciálnej požairnej techniky.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo