2014-03-29 05:26:45
Rinspeed XchangE
Rinspeed XchangE je úplne autonómne auto, ktoré vás odvezie bez vášho zásahu kam potrebujete.
Zdroj: Rinspeed

Rinspeed XchangE je výrazne „prezlečená“ autonómna Tesla S

Firma Franka Rindenknechta prináša na autosalón do Ženevy každoročne netradičné kreácie.

Rinspeed sa blysol aj tento rok. Veď patrí k neodmysliteľnému koloritu ženevského autosalónu. Tentoraz predstavil autonómny koncept, ktorého základom je Tesla Model S.

Autonómnym vozidlám sa v poslednom čase venuje stále väčšia pozornosť.  Mnoho automobiliek pracuje na vývoji osobných áut, ktoré vás odvezú na miesto bez toho, aby ste sa museli zapodievať dajakým riadením auta! Pokroky raz za čas prezentujú napríklad BMW, ktoré predstavilo kupé M235i, ktoré dokáže samostatne driftovať.

No svoje želiezka v ohni majú aj ostatné automobilky, napríklad Mercedes-Benz, Audi. Na autách, ktoré budú pracovať a jazdiť vez zásahu vodiča už pracujú Ford, Nissan, Volvo aj Cadillac. Teraz sa do klubu k nim pridal aj švajčiarsky malovýrobca, aby patril k spoločnostiam, ktoré pracujú na vývoji autonómneho osobného auta.

Rinspeedn XchangE sa hlási celkom jednoznačne k svojmu pôvodu v sériovom elektromobile Tesla Model S. Odlišuje sa od neho prepracovanými prednými a zadnými partiam spolu s väčšími nadstavcami prahov a novým dizajnom 20-palcových kolies Borbet.

Zdroj: Rinspeed
Zdroj: Rinspeed

Interiér XChangE však pôvodnú Teslu nepripomína takmer vôbec. Všetko je navrhnuté pre dosiahnutie maximálneho komfortu cestujúcich. Predné sedadlá sa dajú ľubovoľne otáčať, nakláňať, sklápať, pričom sa dajú otočiť aj proti smeru jazdy. XchangE sa totiž môže pohybovať bez zásahu vodiča vďaka systému riadenia bez mechanickej väzby. To umožňuje presunúť volant TRW do stredu palubnej dosky. Koncept je doslova „prešpikovaný“ množstvom elektroniky, ktorá slúži nielen na riadenie auta a poskytovanie rôznych prevádzkových informácií, ale aj úre rozptýlenie posádky počas cesty. Sledovať ubiehajúcu krajinu za oknom auta – to už vyšlo z módy. Preto je k dispozícii okrem 1,2 metra širokého digitálneho zobrazovacieho pásu na palubnej doske aj dvojica tabletov umiestnených pod nimi.

Zdroj: Rinspeed
Zdroj: Rinspeed

Oveľa viac zábavy má poskytovať obrazovka s uhlopriečkou 32 palcov (81 cm) za sklopným operadlom zadného sedadla. Cestujúci na predných sedadlách ju môžu sledovať otočení dozadu aj počas jazdy. Rinspeed XchangE umožňuje na svojich obrazovkách okrem sledovania filmov a hrania hier, alebo práce  aj veľmi čulú komunikáciu s vonkajším svetom prostredníctvom pripojenia na internet. Pre rozptýlenie a vytvorenie príjemnej atmosféry na palube má prispieť aj 358 svetelných diód umiestnených v strope a ďalších 98 v prístrojovj doske.

Zdroj: Rinspeed
Zdroj: Rinspeed

Záplavu obrazoviek doplňuje audio systém Harman Kardon, kávovar Amici a pozornosť si zaslúžia aj hodinky Patravi TravelTec umiestnené do priehľadného glóbusu.  Šéf Rinspeedu Frank M. Rinderknecht je veľmi naklonený pre autonómne autá a verí, že pre posádku bude táto cesta atraktívnejšia ako cestovanie vlakom, či luxusnými autobusmi.

Jozef Vydra
ZDROJ: rinspeed.com

Komentáre k článku


Stream naživo