2014-10-13 17:48:26
Officine Rossopuro Scighera
Officine Rossopuro Scighera - skoro polovicu motorky tvorí motor a prevodovka...
Zdroj: Officine Rossopuro

Officine Rossopuro Scighera je podarený taliansky naháč

Jeseň pomaly vypoklonkuje motocyklistov z ciest. Napriek tomu je stále čas pre novinky.

Taliani postavili motorku pre Talianov. Tak by sa dal nazvať model Scighera. Postavila ho firma Officine Rossopuro pre firmu Millepercento, ktorá bude tento podarený custom bike predávať ako svoj​​. Treba povedať, že sa táto motorka náramne podarila!

Nedávna výstava Intermot v Kolíne nad Rýnom pripravila množstvo noviniek pre budúcu sezónu. Pre ňu je určený aj motocykel s názvom Scighera (vo voľnom preklade to znamená „ranná hmla v poliach"). Postavila ho firma Officine Rossopuro na zákazku pre firmu Millepercento, ktorá bude tento podarený custom bike predávať pod svojou značkou. Pri jeho stavbe nepoužili žiadne nákresy alebo počítačové modelovanie. Filippo Barbacane, ktorý je autorom Scighery, začal s holým custom rámom s označením ALS 450, ktorý navrhol Giuseppe Ghezzi. Postupne sa mu pod rukami rodila nová mašina. Hoci tento opis znie tak ľahko a jednoducho, Filippo musel mať o výsledku vopred veľmi dobrú predstavu.

Základom nového naked biku Scighera je vidlicový motor z talianskeho Moto Guzzi Griso 1200 V8, ktorý má pre pohonné jednotky Moto Guzzi typicky otočené valce o 90 stupňov. Ide o V-twin motor s objemom 1 151 cm³, ktorý poskytuje výkon 77 kW (105 k) pri 7 600 otáčkach a maximálny krútiaci moment 124,5 Nm pri 4 900 otáčkach. Výkon na zadné koleso prenáša šesťstupňová prevodovka pomocou kardanového hriadeľa. Celá stavba pôsobí veľmi ľahko, silne a dravo, teda má všetky atribúty správneho modelu Streetfighter.

Zdroj: Officine Rossopuro
Zdroj: Officine Rossopuro

Medzi ďalšiu výbavu patrí plne nastaviteľné odpruženie Öhlins vpredu aj vzadu, krásné lúčovité kolesá Borrani M-Ray.9, hydraulické brzdy Brembo, či kónický filter BMC, ktorý je umiestnený pod sedadlom. Nasávanie vzduchu, ktorý ochladzuje motor a olejový chladič, je riešené dvoma dizajnovo veľmi podarenými otvormi pri nádrži. Celá motorka má prevádzkovú hmotnosť 190 kilogramov.

K nízkej hmotnosti prispievajú ľahké materiály ako laminát alebo karbón, z ktorých sú vyrobené blatníky a ďalšie kapotáž. Veľa výrazným prvkom je laďák od HP Corse, ktorého dva zvody vyzerajú jednoducho fantasticky! Nastaviteľná riadidlá a stúpačky rozhodne tiež prídu vhod. Zahalenie do čierneho hávu, kde sa snúbi lesklá a matná, je už len čerešničkou na torte.

Zdroj: Officine Rossopuro
Zdroj: Officine Rossopuro

Millepercento ohlásilo dostupnosť Scighery na začiatku budúceho roka a bude si za ňu účtovať 29 tisíc eur v základnej verzii. V ponuke bude aj verzia s doplnkovými úpravami, ktoré zdvihnú cenu až niekam k 34 tisícom eur.

Zdroj: Officine Rossopuro
Zdroj: Officine Rossopuro

Jozef Vydra
ZDROJ: officinerossopuro.it

Komentáre k článku


Stream naživo