2024-02-01 15:30:00
Mitsubishi Colt 2024
Mitsubishi Colt 2024
Zdroj: Mitsubishi

Nové Mitsubishi Colt: Čo sa zmenilo oproti Cliu? Pomôže mu atmosférický motor?

Automobilka Mitsubishi predstavila aj na našom trhu novú generáciu modelu Colt.

Aj keď pár rokov dozadu sme počúvali správy o tom, že už žiadne nové modely nepredstaví, tak to je príjemná správa. Ale rozmeňme si ju na drobné. Mitsubishi Colt je nový model pre Mitsubishi, ale nový úplne nie je. Takže predpoklad bol dodržaný, nový model sa neukázal, ale vyzretý a upravený pre potreby japonskej časti aliancie.

Ak neviete kam mierime, tak Mitsubishi Colt je vlastne znakovo upravený Renault Clio súčasnej generácie a prichádza vlastne priamo s modernizovanou vychytanou verziou. Predvádza ale niekoľko zmien, ktoré dokážu obe autá odlíšiť. Pozrime sa najskôr na tie a potom nahliadneme aj do cenníkov. Aj tie už automobilka zverejnila a Colt ponúkne viacero možností pohonu. Naftu ale nečakajte.

Zdroj: Mitsubishi

Viditeľné rozdiely

Základným rozdielom medzi autami je znak v prednej časti. Kým jeden diamant Renaultu je zakomponovaný celkom nenásilne, Mitsubishi pridáva s tromi diamantami štipku agresie. Rovnako zmizol diamant z kufra a oko v strede ostalo osamotené. Cez celú šírku zadného kufra je len extrémne široký nápis s názvom automobilky.

To by asi z vonkajšieho pohľadu stačilo, nebolo toho treba meniť veľa. Nie, vlastne bolo, toto nie je rozdiel ako keď Ford vyrobil Ranger a Volkswagen Amarok. Toto je len prehodenie znakov. Nakoľko bude táto stratégia úspešná ukáže čas. Veď aj trio zo Stellantisu, Corsa, 208 a C3 je omnoho rozdielnejšie. Aspoň, že Nissan Micra nie je rovnaký ako Clio. Vlastne ten nie je vôbec.

Niektoré zmeny sa udiali aj v interiéri, ale scenár je navlas rovnaký ako pri zovňajšku. Na volante sú tri diamanty, nie iba jeden a náhľady infotainmentu sa zmenili. To je znova len rebranding. Ako keď spolužiakovi dá dieťa odpísať kompletnú domácu úlohu, alebo písomku, len si zmení meno. Robí to Colt horším autom? Vôbec nie, lebo Clio ako základ je výborné!

Zdroj: Mitsubishi

Cenníkový základ Mitsubishi Colt

Mitsubishi zverejnilo cenník modelu Colt a na vytvorenie finanční mágovia použili klasický japonský prístup. Príplatok je možný len za farbu. Tých môže mať Colt päť a základná je biela. Tá je bez príplatku. Za 600 eur si viete kúpiť metalízy, čiernu Onyx, modrú Royal či sivú Volcanic. Ale to nie je všetko, Horste. Vrcholom ponuky farieb bude červená Flamme Sunrise Red. Odtieň je síce rovnaký, ale názov je výrazne pojapončený.

Pre všetky verzie Coltu bude štandardne 5 rokov záruka, ktorá je ale obmedzená aj celkovým nájazdom do 100-tisíc kilometrov. Na prehrdzavenie je 12 rokov a ak máte hybrid, tak 8 rokov na baterku a zachovanie kapacity. Áno, čítate správne, Colt bude mať aj hybrid, lebo musí, aspoň v Európe a aktuálne je Colt výrazne európsky.

Na výber bude jedna zo šiestich výbav. A žiadne príplatky. Okrem tej farby. Absolútny základ za 15 900 bude výbava Inform, ktorý bude mať najzákladnejší motor s tromi vlacami, atmosférickým plnením a výkonom 49 kW (67 k). Ale už základ bude obsahovať napríklad manuálnu klimatizáciu, predné LED svetlá, 6 airbagov, podporu jazdy v pruhu, štandardný tempomat a aj elektricky ovládané predné okná. A tiež bude mať digitálny prístrojový štít s uhlopriečkou 7 palcov a stredový displej infotainmentu tiež so siedmimi palcami. Tieto uhlopriečky sú, úplne logicky, tou menšou možnosťou.

Stupeň naviac predstavuje výbava Invite s príplatkom 900 eur. Prináša automatickú klímu, elektricky sklopné zrkadlá, parkovacie senzory na oboch koncoch auta, ale aj kameru a dvojité dno kufra. Tiež prinesie do auta aj bezkľúčové otváranie s prívlastkom inteligentné a štandardne rozumné bezdrôtové nabíjanie mobilu. Lenže Invite už je prelomová výbava, od nej je dostupný motor s rovnakým objemom, ale s turbom a výkonom 67 kW (91 k). Vyššie stupne výbavy už majú iba tento. Oproti atmosfére je príplatok len 400 eur. A to sa oplatí!

V stručnosti, Invite+ je za ďalších 400 eur a doplní zliatinové disky, tmavé zadné okná a vyhrievanie nielen sedadiel, ale aj volantu. Za 18 300 kúpite výbavu Intense s adpatívnym tempomatom, sledovaním mŕtveho uhla, automatickými diaľkovými, ale aj lakťovkou a elektrochromatickým zrkadlom. Ale táto výbava nevychádza z Invite+, ale z Invite bez +. Aj v tomto prípade je možné pridať plusko a Intense+, o 600 eur drahšia, zveladí vozidlo podobne ako plusko pre Invite, akurát disky sú sedemnástky a nie šestnástky.

Na vrchole ale môže stáť, v prípade klasických motorov iba jedna verzia. A tou je Instyle. Ak sa vám ešte nezamotala hlava, tak táto výbava ku Intense bez pluska doplní väčší displej pred vodičom s uhlopriečkou 10 palcov, 9,3-palcový infotainmentový vertikálny displej a aj Bose aparatúru reproduktorov. Vrchol prinesie aj automatické parkovanie, balík + v štandarde a panoramatický pohľad na auto pri parkovaní, aj automatickom.

Podobné výbavové stupne budú aj pre hybrid. Ten používa 1,6-litrový motor, elektromotor, ale aj štartér-generátor a multimódovú automatickú prevodovku so štyrmi stupňami pre spaľovací motor a dvomi pre elektromotor. Celkový výkon je 105 kW (143 k). Príplatok za hybrid je rôzny, ale úrovne vybavenia sú navlas rovnaké. Hybrid začína na úrovni Invite (23 200 €), ide cez Invite+ (23 500 €), Intense (23 900 €), Instyle+ (24 500 €) až po Instyle (26 600 €).

Zdroj: Mitsubishi

Porovnanie Colt vs. Clio

Aj keď by sa snaha mohla ceniť a okrem znakov je iný aj prístup k cenníkom, tak sú to totožné autá. Čo sa zmenilo v cenníku? V prvom rade nemá Clio v ponuke základný motor s atmosférou, ale má výkonnejší litrový motor a aj s LPG. Clio s turbom a s výkonom 90 koní bez LPG štartuje na cene 14 800 eur s veľmi podobnou základnou výbavou. Atmosférický Colt je v cenníku za 15 900.

V preklade tak platíte za to, aby vám z auta vybrali turbo a mohli ste mať pokoj v duši. Či sa oplatí obetovať 23 koní, to si treba zvážiť osve. Atmosférický motor síce nemá taký výkon, ale na Slovensku a zvlášť pri zákazníkoch Mitsu môže byť silným argumentom. Pozrime sa ale na opačný koniec ponuky. Mať hybrid v malom aute a bohatú výbavu môže byť lákavé. 

Do porovnania zoberme vrcholnú výbavu Esprit Alpine s hybridným motorom E-Tech 145 pri Cliu a výbavu Instyle a hybrid aj pri Colte. Ale hneď na začiatok, v tabuľke má Clio štandardnú cenu, aktuálne je však špeciálnu cenu o 600 eur nižšiu s odkupným bonusom. Poďme na to!

Model

Renault Clio Esprit Alpine

Mitsubishi Colt Instyle

Cena bez príplatkov

24 450 €

26 600 €

Väčší displej pred vodičom

Štandard

Štandard

Infotainment s 9,3 palcami

Štandard

Štandard

Systém Bose

500 €

Štandard

Automatická klimatizácia

Štandard

Štandard

17-palcové disky

Štandard

Štandard

Vyhrievaný volant, sedadlá

200 €

Štandard

Kamerový systém 360° plus senzory

600 €

Štandard

Červená farba

670 €

750 €

Záruka

5 rokov/100 000 km

5 rokov/100 000 km

Porovnateľná cena

26 420 €

27 350 €

 

 


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo