2024-02-01 10:30:00
Jeep Wagoneer S
Jeep Wagoneer S
Zdroj: Jeep

Jeep Wagonner S: nová platforma, nové schopnosti, nový interiér

Čisto elektrický variant modelu Jeep Wagoneer nebude mať okrem mena takmer nič spoločné so spaľovacou verziou.

Jeep Wagoneer a Grand Wagoneer sú najväčšie modely, ktoré automobilka ponúka. V Európe musí stačiť model Grand Cherokee. V USA majú dokonca aj z Grand Cherokee dve verzie, tá dlhšia trojradová má 5,2 metra. Wagoneer v najväčšom rázvore má ešte o pol metra viac - 5,758 m. Podkapotou má radový šesťvalec s objemom 3,0 litra s dvomi turbami a výkonom vyše 500 koní.

Elektrická novinka bude akiste tiež riadne veľká, no na tieto rozmery pravdepodobne siahať úplne nebude. Auto by malo merať cca 4,9 metra, čo je približne rozmer súčasného kratšieho Grand Cherokee. Auto ale je dôkladne aerodynamicky optimalizované, čo naozaj dobre vidieť a siluetou skôr pripomína autá ako Range Rover Sport a podobné a možno práve takýmto autám bude konkurovať. Pravda, keď aj ony prejdú na čisto elektrický pohon.

Wagoneer S bude prvým globálnym elektromobilom značky. U nás už máme drobný Avenger, no ten v USA nemajú. Auto bude stáť na celkom novej STLA Large platforme pre elektrické automobily. Oficiálne údaje sú zatiaľ relatívne skúpe, no už dnes vieme, že auto má mať cez 600 koní a čas zrýchlenia z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy aj vďaka pohonu všetkých kolies s označením 4xe. Auto teda vylezie na výkonnostné úrovne, ktoré ponúkal doteraz len najšialenejší Grand Cherokee s prepĺňaným motorom V8.

Zároveň výrobca tvrdí, že auto bude mať systém ovládania pohonu všetkých kolies Selec-Terrain a to klasickým otočným ovládačom na stredovom tuneli. Interiér auta ako i exteriér nájdete v galérii. Wagoneer S nepochybne namieri aj do Európy a zákazníkov chce lákať na svoju veľkú siluetu, priestor, výkony a luxus na palube, ktorý sa značka snaží prepojiť s udržateľnosťou aj vďaka výberu ekologickejších materiálov.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Jeep, Carbuzz

Komentáre k článku


Stream naživo