2024-01-16 21:27:00
Toyota Camry 2024
Toyota Camry 2024
Zdroj: Toyota

FOTO: Toyota Camry 9 prichádza aj do Európy. Nový dizajn, nový hybrid

Toyota privezie svoj ikonický model Camry do Európy aj v deviatej generácii.

Nová generácia modelu Toyota Camry s kódovým označením XV80 je už deviatym vydaním tohto klasického sedanu v strednej triede. Camry stojí na rovnakej platforme ako predchodkyňa - teda na platforme pre veľké autá GA-K, avšak zmeny ktoré nesie, nie sú len kozmetické. Automobil má nový dizajn celej karosérie, má novú prednú masku, zadnú čas, odlišnú líniu strechy a nový svetelný podpis v štýle najmodernejších áut značky.

Auto nesie Podkapotou jedinú motorizáciu, 2,5 litrový motor zostáva, avšak tentokrát je doplnený hybridným systémom už piatej generácie. To znamená viac výkonu, nižšia spotreba a ešte prívetivejšie, športovejšie charakteristiky. Novú piatu generáciu pohonu som už zažil v novom Priuse a bez prikrášlenia môžem povedať, že je to veľmi zaujímavá ponuka. Pravda, tu ide o ešte väčší a silnejší hybrid s novu lítiovou baterkou, novými optimalizovanými komponentmi, vrátane elektromotorov a invertora. Auto ponúkne vyšší výkon o 6%. Celkový systémový výkon je 170 kW (231 k), zrýchlenie z 0 na 100 je lepšie o štyri desatiny sekundy - 7,9 s a priemerná spotreba má byť podľa cyklu WLTP 5,1 litra.

Nový model Camry je štandardne vybavený najnovším multimediálnym systémom Toyota Smart Connect, ktorý sa ovláda pomocou 12,3-palcového displeja. V ponuke je aj vylepšený balík Smart Connect+ s ďalšími prvkami a funkciami.

Zdroj: Toyota

Systém Toyota Smart Connect obsahuje navigačný systém na báze cloudu, ktorý sa nepretržite aktualizuje o živé dopravné informácie, a dokonca aj funkciu inteligentného palubného hlasového agenta, ktorý reaguje na širokú škálu vyslovených príkazov a požiadaviek aj v slovenskom jazyku. Dostupný je tiež audiosystém JBL so sústavou deviatich reproduktorov.

Na prepojenie smartfónov s palubným multimediálnym systémom je pripravená bezdrôtová technológia Apple CarPlay a Android Auto. Pre potreby nabíjania a pripojenia mobilných zariadení je v kabíne celkovo päť portov USB. Súčasťou štandardnej výbavy je aj bezdrôtová nabíjačka telefónov.

Nová Toyota Camry je v ponuke aj s novým 12,3-palcovým plne digitálnym a nastaviteľným displejom prístroja vodiča. Štandardom v základnej verzii je sedempalcový TFT displej.

Aktualizácie softvéru multimediálnych a bezpečnostných systémov vozidla sú k dispozícii prostredníctvom bezdrôtového prenosu, aby si ich mohol majiteľ nainštalovať vtedy, keď mu to vyhovuje, a nemusel s vozidlom chodiť do servisu.

Bezpečnostné a asistenčné funkcie Toyota T-Mate zahŕňajú najnovšie technológie na detekciu rizík a predchádzanie nehodám, ktoré uľahčujú riadenie vozidla a sledujú mieru bdelosti a pohody vodiča.

Nová Camry využíva inovovaný balík Toyota Safety Sense s rozšírenými a pridanými funkciami, ktoré sa opierajú o vylepšený hardvér kamier a radaru.

Predkolízny bezpečnostný systém (PCS) je vďaka zvýšenej schopnosti detekcie účinný pri väčšom množstve dopravných situácií v mestskej premávke, vrátane rozpoznávaniu potenciálnych čelných zrážok. Funkcia podpory pri predchádzaní kolíziám na križovatke dokáže odteraz identifikovať približujúce sa vozidlá v dvoch jazdných pruhoch, ako aj cyklistov a vozidlá prichádzajúce zboku.

Začiatok výroby je naplánovaný na jún 2024, keď Toyota oznámi aj ceny, a prvé vozidlá začnú do predajní prichádzať v septembri 2024.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo