2017-04-14 04:00:00
Genesis GV80
Genesis GV80
Zdroj: Genesis

Genesis predstavil koncept luxusného SUV na vodík

Automobilový salón v New Yorku prináša niekoľko noviniek a prekvapení. Jedným z nich je vodíkové plug-in auto.

Genesis GV80 Fuel Cell Concept vytvorila luxusná odnož automobilky Hyundai. Vznikla podobne ako napríklad Lexus u Toyoty. Samostatne funguje od novembra 2015.Na New York International Auto Show predstavila víziu svojej budúcnosti v podobe auta na vodík aj s „tankovaním“ zo zásuvky.

Genesis GV80 je koncept veľkého luxusného SUV s kombinovaným pohonom na elektrinu a na vodík. Stredne veľká batéria sa dá tiež dobíjať, čo pri autách na vodík nebolo zvykom. S vodíkom sú však spojené mnohé ťažko riešiteľné problémy. Skúšali to už mnohé automobilky, no so súčasnou úrovňou technológie skladovania toho paliva nedospeli k použiteľnému praktickému riešeniu. Napriek mohutným dávnejším investíciám dáva od vodíka ruky preč napríklad aj Daimler.

Genesis toho veľa  okrem dizajnu a popisu použitých materiálov a farebných riešení o svojom aute neprezrádza. Sústredil sa namiesto toho na dizajn a jeho „atletickú eleganciu“, pričom predstavil aj interiér nabitý technológiami. Čiže povedané inak – ak sa aj zdá, že by toto SUV mohlo dostať šancu v sériovej výrobe, je to zrejme len pozlátko, ktoré má k značke prilákať pozornosť médií a verejnosti. Pravdepodobne sa však do výroby nikdy nedostane. No kto vie?

Zdroj: Genesis

Podľa dostupných informácii je Genesis GV80 stredne veľké SUV. Karoséria má naozaj extravagantný tvar, kde Genesis dal dôraz na veľké plechové plochy. Kombinujú obliny s výraznými hranami. Tie prerušujú tenké diódové linky osvetlenia. Na oboch koncoch sú štyri. Vozidlo má klesajúcu strechu, charakteristickú masku chladiča a svalnaté blatníky, ktoré ukrývajú 23-palcové kolesá.

Zdroj: Genesis

Hoci celok pôsobí dostatočne originálne, prvé reakcie verejnosti neboli veľmi nadšené, skôr naopak. Pochvalu a uznanie si však vyslúžil honosne pôsobiaci interiér. V kabíne je všade použitá dvojfarebná koža a kovové prvky. Ústredným bodom je však množstvo obrazoviek – napríklad zobrazovacie panely sú na zadnej strane operadiel predných sedadiel. Najviac zaujme extrémne širokouhlý 22 palcový displej.

Zdroj: Genesis
Zdroj: Genesis

Koncept SUV jazdí najmä na vodík a má okrem toho aj možnosť dobiť elektrickú energiu. Ide teda o plug-in hybrid vybavený palivovými článkami. Detaily o celom technickom riešení značka Genesis nezverejnila. Stále je otázne, či ide iba o testovanie verejnosti, alebo si Genesis robí akési predpolie pre sériovú výrobu. Materský Hyundai totiž s takýmito pohonmi dlhodobo experimentuje, takže sa necháme prekvapiť s čím Genesis príde po limuzínach G90 a G80, ktoré by mala onedlho nasledovať aj G70-ka.

Jozef Vydra
ZDROJ: Hyundai, Genesis

Komentáre k článku


Stream naživo