2023-06-13 09:00:00
PR Clanok PZP
PR Clanok Ilustračné foto
Zdroj: Africa Studio/Shutterstock.com

Čakajú vás dlhé cesty autom? Poradíme vám, ako ich zvládnuť

Hlavná výhoda cestovania autom spočíva v tom, že si kedykoľvek môžete cestu prerušiť, urobiť prestávku alebo zmeniť smer či rýchlosť.

Aj pre väčší komfort pohodlia preto mnohí z nás pri výbere prepravy na dovolenku uprednostňujú svoje vozidlo. Avšak, dlhé cesty autom môžu byť nielen pre vás, ale aj samotné vozidlo náročné. Tomu sa dá našťastie vyhnúť dôkladnou prípravou a kontrolou.

Cestovanie autom vám umožní vychutnať si krásu krajiny a nových miest úplne nezávisle a s voľným pohybom. Vyžaduje si to z vašej strany adekvátnu organizáciu cesty a preverenie všetkých dôležitých častí auta, vďaka čomu sa dostanete do stanoveného cieľa včas, pokojným, pohodlným a zábavným spôsobom bez ujmy na zdraví.

Z ktorých krokov sa takáto organizácia a kontrola skladá? Poďme to spoločne zistiť a presvedčiť sa, čo dodáva každej ceste a strojom potrebný pohon.

Nezabudnite sa kryť a vyberte si najlepšie PZP online

Napriek tomu, že máte s ovládaním vozidla dlhoročné skúsenosti a váš stroj je vybavený všetkými dôležitými bezpečnostnými prvkami a časťami, na vznik škodových udalostí nie je na vozovke najmenšia núdza. Ak sú cesty dlhé, platí to dvojnásobne, pretože auto môže byť viac zaťažené a nedokáže na krízové a kritické situácie na ceste rýchlo a správe reagovať.

Každá nepríjemná škodová udalosť sa však lepšie znáša s krytím, ktoré myslí na váš finančný blahobyt. A práve ten si môžete poistiť výberom toho najlepšieho PZP online. Jednoducho, z pohodlia domu a s kompletným porovnaním tých najlepších ponúk.

Zdroj: Africa Studio/Shutterstock.com

Prekontrolujte všetky dôležité autodiely

Najdôležitejším krokom pred odchodom na akúkoľvek cestu je uistiť sa, že vozidlo, s ktorým cestujete, je v najlepšom stave. Minimálne týždeň pred odchodom by preto malo byť vaším prvým povinným krokom zorganizovanie kontroly u vášho dôveryhodného mechanika!

Kontrola hladiny oleja a kvapaliny v chladiči alebo stavu rezervného kolesa môže byť samozrejme aj vo vašej réžii, spoľahnúť sa však na odborný pohľad  vám môže výrazne znížiť stratu času a úsilia. Rovnako to platí aj pri výbere kvalitných autodielov, ktorými sa rozhodnete poistiť dobrý stav vozidla na dlhej ceste.

Zvážte repas DPF

Pomerne často sa mnohým vodičom auta stáva, že sa z neznámej príčiny ich vozidlo začne „triasť“ a signalizovať poruchu, ktorá prejde do prerušenia chodu stroja. Odtiahnutie vozidla z rušnej vozovky sa dá v našej krajine vyriešiť asistenčnými službami dobre zvoleného povinného zmluvného poistenia bez vážnejších problémov. V zahraničí môže byť riešenie tejto situácie časovo i finančne náročnejšie, preto sa vopred poistite kontrolou filtra pevných častíc, ktorý môže takúto poruchu stroja spôsobiť veľmi rýchlo.

DPF filter treba nechať prekontrolovať a v prípade zanesenia vymeniť alebo vyčistiť, čo je oveľa lacnejšia možnosť s rovnakým výsledkom. Odborným repasom DPF sa môžete týmto a iným nepríjemným situáciám vyhnúť a dostať sa do cieľovej destinácie včas a bez obmedzení. Okrem toho používaním filtra pevných častíc spĺňate stanovené normy a chránite tak seba i životné prostredie.

Zdroj: Standret/Shutterstock.com

Majte záložný plán a potrebnú výbavu prvej pomoci

Mať v kufri auta pri dlhých cestách výkonné rázové uťahováky sa vyplatí rovnako ako prítomnosť lekárničky a výstražného trojuholníka. Mobilné náradie je na rýchle akcie ako stvorené a dokáže pomôcť v mnohých prípadoch, preto si ho na dlhé cesty autom určite zaobstarajte.

Rovnako myslite na ďalšiu povinnú výbavu vozidla, ktorej absencia vás môže vyjsť poriadne draho nielen v podobe vysokých nákladov, ale aj poškodeného zdravia. V prípade, ak cestujete s deťmi, riziko, že nuda povedie k prehnaným tónom hlasu alebo stresu, môže byť veľmi vysoké. Okrem občerstvenia sa preto vybavte modernou technikou a rôznymi inými formami, ktoré deti v aute zabavia. A aby bola vaša každá jedna cesta autom nezabudnuteľná, určite si pred vstupom do vozidla aj dostatočne oddýchnite!

Zdroj: Elena_Nik/Shutterstock.com


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR

Komentáre k článku


Stream naživo