2013-11-21 04:45:45
Policajné auto blokuje vodiča
Policajné auto blokuje vodiča

Pomsta „mocných“? Arogantní policajti idú po krku vodičovi, ktorý ich „bonzol“ na internete

Absurdistan v praxi - vodič nakrútil policajtov na video. Použili ho proti nemu a obvinili zo spáchania priestupku!

Kamera v aute je dobrá vec. Dá sa použiť ako dôkaz. V slovenských podmienkach aj voči tomu, kto záznam vyhotovil. Neveríte?

Nedávno (presnejšie v apríli 2013) sa na našom spravodajskom portáli riešila kauza, keď policajti trikrát vyblokovali šoféra s dieťaťom v aute. Neuveríte, ale dôkaz v podobe nahrávky kamerou umiestnenou v aute tohto vodiča sa zrazu zmenil na dôkaz proti nemu!

Video odoslali kolegovia na Ministerstvo vnútra. "Vec sme odstúpili Odboru kontroly Sekcie kontroly a inšpekčnej služby, ktorá postup príslušníka prešetrí," informovala vtedy hovorkyňa ministerstva Lucia Garajová. Práve na sekciu kontroly sa môžu obracať občania, ktorí majú pochybnosti o práci policajtov. Sekcia by mala preveriť všetky podnety, aj anonymné.

Čo robila sekcia kontroly?

Pustila sa zrejme do práce. Výsledok však zatiaľ nevieme. Akou náhodou sa však zrazu objavil podnet jedného občana orgánom Policajného zboru „pre podozrenie zo spáchania priestupku, ktorého sa mal dopustiť neznámy vodič s nezisteným motorovým vozidlom a evidenčným číslom dňa 25.10.2012 okolo 12,40 h v Bratislave na Einsteinovej ul. a to tak, že mal prekročiť rýchlosť jazdy určenú dopravným značením. Občan vo svojom podnete uviedol meno ...(vodiča)  a domnieva sa, že je to osoba, ktorá mala spáchať vyššie uvedený priestupok. Vo svojom podnete uviedol, že vo svojom podnete vychádzal z videozáznamu na www....“ (výňatok z prepisu rozhodnutia orgánu PZ). To, čo nie je možné nikde inde, na Slovensku možné je. Sme krajina zázrakov a zázračných rozhodnutí a postupov.

Vec sa má tak, že namiesto vyšetrovania postupu policajtov, začala zrazu dopravná polícia (?!)  vyšetrovať vodiča, ktorý video zhotovil a „zavesil“ na známe webové stránky. Ajhľa – policajti sú nevinní, lebo oni neblokovali (známy výrok: skutok sa nestal tak, ako ho opisovali, že sa stal...), respektíve to sa už nerieši a chybu urobil iba a len vodič!

Aby ste nemuseli čítať celé tirády policajných „argumentov“ a zdôvodnení z rozhodnutia, skrátime to na dva fakty: znalec vymenovaný Ministerstvom spravodlivosti uviedol také dôvody svojho posudku, pri ktorých sa dodávatelia certifikovaných technických prostriedkov na meranie rýchlosti pre Policajný zbor budú chytať za hlavu.  No a zabudol na jeden fakt – rýchlosť prehrávania videa predtým, ako sa objavilo na internete, mohlo byť upravené akýmkoľvek spôsobom o percentá, ktoré neznižujú jeho zrozumiteľnosť, ale celkovú dĺžku áno. Kto nevie o čom boli posledné slová, nech sa v prípade záujmu opýta v niektorej profesionálnej videostrižni, kedy sa dá zistiť rozdiel v rýchlosti prehrávania. Ak nemáte originál, 10-15 % si ani nevšimnete. V takom prípade stojí jeho argumentácia na hlinených nohách a rozhodnutie dopravného inšpektorátu tiež.

Ako ďalej

Bude to iste zaujímavé. Myslíme si, že sa dotknutý vodič odvolá a toto rozhodnutie nenechá len tak. A tiež, že sa pridajú argumenty na jednu aj na druhú stranu a rozhoria sa vášne, kto vlastne mal (má) pravdu. Zarážajúce na celej veci je fakt, že sa zrazu hovorí o niečom celkom inom, ako o nesprávnom postupe a argumentoch policajta na videozázname a pozornosť sa odvádza na niečo, čo nebolo v danom prípade prioritné a podstatné. To je také typicky slovenské. Aby sa celá kauza „nestratila“, budeme ju sledovať.

Máte podobnú skúsenosť, keď ste chceli poukázať na neprávosť a sami ste sa stali obeťou šikanovania? Napíšte nám na tipy@podkapotou.sk

jv

Komentáre k článku


Stream naživo