2013-11-06 17:00:00
Dopravná polícia v Rakúsku
Dopravná polícia v Rakúsku už priestupky rieši prostredníctvom slovenskej polície.
Zdroj: Jürgen Fuchs

V Rakúsku sú prísnejšie pokuty, už sa im nevyhnete, nájdu vás aj na Slovensku

Nespoliehajte sa na to, že za dopravný priestupok v Rakúska už nebudete pykať. Nezostane nepotrestaný.

V rakúskych médiách sa v lete objavili správy, že sa budú zvyšovať pokuty za dopravné priestupky. Pred parlamentnými voľbami sa však neudialo nič (niečo vám to pripomína?) a zmeny nastali až od 1. novembra. Paradoxne sa však vyššie pokuty netýkajú celého Rakúska. Hlbšie budú musieť siahnuť do vrecká motoristi z okolia Viedne. Hm, že by sme im importovali naše spôsoby jazdenia natoľko, že by ich odkukali a teraz za to pykajú? Alebo ich tam rovno páchajú Slováci a ďalší cudzinci? Nech je ako chce, ani my sme z toho nevyviazli ľahko.

Novela zákona o premávke zaviedla aj vymáhanie pokút za priestupky slovenských vodičov v zahraničí a cudzincov u nás. Konkrétne to znamená aj to, že ak sa slovenskí vodiči dopustia v Rakúsku dopravného priestupku, trest ich môže počkať aj doma. Rakúski policajti pošlú našim dokumenty o priestupku. No a potom sa nečudujte, keď vám príde oznámenie o zaplatení pokuty.

Až dvojnásobne drahšie pokuty

Je zaujímavé, že doteraz mali Rakúšania v mnohých prípadoch podstatne „mäkší“ sadzobník pokút. Kým my sme ten náš vďaka menšiemu počtu nehôd zlacneli, v Rakúsku sa vydali opačnou cestou. Nejde však len o nejaké drobné. Sadzby sa za niektoré priestupky zhruba zdvojnásobili. Napríklad jazda na červenú vás vyjde presne na dvojnásobok doterajšieho „všimného“ z 35 na 70 eur. Ak sa nepripútate bezpečnostným pásom, bude to namiesto 35 po novom za 50 eur.

Aj vodiči – rýchli strelci si musia pripraviť hrubšiu peňaženku. Za prekročenie rýchlosti do 20 km/h od vás policajti zinkasujú 30 eur, ak prekročíte stanovenú rýchlosť o 20 až 30 km/h, budete musieť „zacvakať“ 50 eur. No a pri prekročení rýchlosti od 30 až do 40 km/h nad limit to už bude za 90 eur.

Zdroj: VOL.AT Bernd Hofmeister

Najviac sa platí za alkohol

Nemáme teraz na mysli bary, ale najdrahšie pokuty, ktoré sú za alkohol za volantom. V tomto sú Rakúšania nekompromisní. Za 0,5 až 0,79 promile čakajte „odmenu“ minimálne vo výške 300 eur. Ak by bola hladina 0,8 až 1,19 promile, musíte absolvovať konzultácie u psychológa a pokuta dosahuje už takmer likvidačných 800 až 3 700 eur. Nad hranicou 1,6 promile prídete o vodičský preukaz najmenej na šesť mesiacov.

Prejdime ešte na tie „lacnejšie“ honoráre pre políciu. Nemáte pri sebe v Rakúsku doklady? Za chýbajúci vodičský preukaz namiesto doterajších (smiešnych) sedem eur to už bude za „dvacku“. Plus ak vám chýba aj osvedčenie o evidencii vozidla, tak to bude ďalších 30 eur (doteraz to stálo 20). Paušálne zaplatíte rovných 50 eur v prípade, ak prejdete cez plnú čiaru, alebo ostrovček vyznačený šikmými pruhmi. Rovnako tak za jazdu v protismere v jednosmerke. Všetko to do 30. októbra stálo „len“ 35 eur.

Ako ľahko prísť o vodičák

U našich juhozápadných susedov to môže byť „eins-zwei“. Teda raz-dva, ani neviete ako. Stačí, že v obci prekročíte rýchlosť o viac než 40 km/h. Váš vodičský preukaz si nechajú v Rakúsku na taký dlhý čas, ako vyžadujú rakúske zákony. Nič nepomôže, až po ubehnutí tejto lehoty sa dá preukaz vrátiť, alebo ho môžu poslať na vašu domácu adresu.

Dôležité je vedieť, že v Rakúsku sa v prípade kolón musíte zaradiť na okraj jazdných pruhov tak, aby bol v strede prejazdný núdzový jazdný pruh. Za nesplnenie tejto povinnosti v oblasti Viedne si pripravte 50 eur. Vo Viedni tiež zaviedli nové kategórie priestupkov. Prekvapujúco aj pre chodcov. Ak totiž vo vyznačenej zóne úmyselne obmedzia vodičov, bude ich to stáť 20 eur. Vodiči sa zasa nesmú vo vyznačenej zóne pre peších správať inak, ako podľa pravidiel, inak vyfasujú 30 eurovú pokutu.

 

Na cestu do Rakúska radšej len zimné pneumatiky

V Rakúsku platí od 1. novembra do 15. apríla povinnosť používať zimné pneumatiky, ak sú na ceste takzvané zimné pomery. No ak jazdíte po suchej, alebo posolenej mokrej vozovke, môžete používať aj letné pneumatiky. Rakúske ministerstvo vnútra považuje za zimné pneumatiky tie, ktoré majú označenie M+S, M.S. alebo M&S, pričom hĺbka dezénu musí byť minimálne 4 mm pri radiálnych pneumatikách a 5 mm pri diagonálnych.

Ak auto nemá zimné pneumatiky v situácii, v ktorej to nariaďuje zákon, hrozí vám bloková pokuta 35 eur. Ak nezaplatíte na mieste, v správnom konaní môže vyskočiť aj nad 100 eur. Rakúski policajti majú právo zabrániť ďalšej jazde, ak by vodič ohrozil bezpečnosť premávky. V prípade nutnosti môžu použiť rôzna donucovacie prostriedky. Znamená to napríklad odobrať kľúče od vozidla, zablokovať auto alebo namontovať také technické prostriedky, ktoré znemožnia ďalšiu jazdu.

Snehové reťaze (minimálne pre hnanú nápravu) by mali byť tiež súčasťou zimnej výbavy, lebo podľa informácií rakúskeho ministerstva vnútra ich treba nasadiť v prípade, keď sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Reťaze síce nie sú súčasťou povinnej zimnej výbavy pre osobné autá, no na niektorých úsekoch ich použitie môže nariadiť dopravná značka. Ak reťaze nemáte, polícia vám môže zakázať ďalšiu jazdu.

Jozef Vydra
ZDROJ: krone.at, oamtc.at, auto.at

Komentáre k článku


Stream naživo