2013-09-06 16:42:22
Ford Vignale je novou
Ford Vignale je novou najluxusnejšou verziou modelov značky s modrým oválom.
Zdroj: Ford motors

Koncept Ford Mondeo Vignale: taliansky štýl pre značku s modrým oválom

Meno talianskeho dizajnéra oprašuje Ford pre svoje luxusné modely, ktoré doteraz nosili označenie Ghia.

Značka Carrozzeria Alfredo Vignale existuje od roku 1948, keď ju založili. Podpísala sa napríklad v roku 1968 aj pod Tatrou 613, zanikla však v roku 1974. Ešte predtým sa stala v roku 1969 súčasťou automobilky DeTomasso, ktorú vlastnil Ford. Meno Vignale použil aj Fordom vlastnený Aston Martin, ktorý vyrobil koncepčné vozidlo Lagonda. Predstavilo sa na autosalóne v Ženeve v roku 1993.

Označenie Vignale využil Ford ešte na koncepte Ford Focus Vignale, predstavenom v roku 2004 na parížskom autosalóne. Sériové vozidlo potom dostalo meno Ford Focus CC (Coupé-Cabriolet). Podobný bol už skôr osud značky Ghia, keď Ford zasa obnovil meno inej niekdajšej talianskej karosárne a v rokoch 1973 až 2010 sa stalo označením luxusných verzií Forda.

Po štyroch desaťročiach sa toto označenie dočká oživenia, keď sa koncept Mondeo Vignale ukáže na nadchádzajúcom frankfurtskom autosalóne. Verziou Vignale chce automobilka oslovovať tých zákazníkov, pre ktorých je súčasná vrcholná verzia Mondea (Titanium X Plus) málo exkluzívna. Takých má byť približne 10 až 15 percent.

Ponuka Vignale sa rozšíri

Mondeo Vignale príde na začiatku roku 2015: Tejto „talianskej” verzie sa neskôr dočkajú aj MPV S-MAX a SUV model Edge. Čosi sa šepká aj o ponuke luxusnejšieho vyhotovenia pre faceliftovaný Focus ST. Vybraní oficiálni predajcovia automobilov Ford budú mať vyhradené špeciálne oddelenia. Záujemcovia o vrcholné modely by mali dostať od Fordu aj špeciálnu starostlivosť. Zákazníkov pri preberaní nového vozidla príde osobne pozdraviť vedúci predajne a potešia ich aj značkové doklady o prevzatí vozidla s ich menom a označením špecializovaného kontaktného miesta, vrátane koženej náprsnej tašky na doklady.

Zdroj: Ford motors
Zdroj: Ford motors

Súčasťou popredajných služieb budú napríklad pre zákazníkov vyhradené aj služby ako vyzdvihnutie vozidla a jeho doručenie do servisu, doživotné bezplatné umývanie vozidla a čistenie interiéru auta počas životnosti vozidla a pozvánky na exkluzívne podujatia. To všetko má dať majiteľovi automobilu „jedinečný zážitok z vlastníctva značky“. Koncept Vignale čerpal inšpiráciu aj zo sveta exkluzívnych služieb presahujúcich hranice automobilového priemyslu. Patria k nim prominentné letecké služby VIP, ktoré ponúkajú vyzdvihnutie zákazníka, prioritné vybavenie, bezpečnosť a vstup do elitných klubov, exkluzívne bankové a úverové služby so špecializovanými bankovými poradcami, ako aj vernostné body, služby komorníka (concierge) a výhody u partnerských značiek, ako sú hotelové reťazce, reštaurácie či zábavné podniky.

Vzhľad, služby a technológie

Podľa vízie Forda má produkt Vignale priniesť unikátne dizajnové prvky, prvotriednu kvalitu remeselného spracovania, exkluzívne technické parametre a progresívne technológie. Komunikačný systém Ford SYNC so systémom palubnej konektivity MyFord Touch umožňuje zapojenie inteligentných telefónov a poskytuje možnosť bezdrôtového pripojenia WiFi. Predný a zadný parkovací asistent so zadným kamerovým systémom zasa zjednodušuje parkovanie a adaptívne svetlomety s technológiou LED prispievajú k lepšej viditeľnosti.

Podľa dizajnéra Martina Smitha sa celý rad vozidiel Vignale inšpiroval moderným industriálnym dizajnom. Nový koncept predstaví Ford Mondeo Vignale s karosériou štvordverového sedanu a tiež kombi. Obe verzie prinášajú 20-palcové disky z ľahkých zliatin v štýle Vignale, ktoré doplnia chrómové kľučky dverí a kryty vonkajších spätných zrkadiel, sieťovinová maska chladiča, prepracovaný dizajn predného nárazníka a hmlových svetiel, ale aj lak v svetlohnedej farbe „Nocciola“.

V interiéri konceptu Ford Mondeo Vignale je prešívané čalúnenie, chrómované spodné lišty, kožené lakťové opierky vo dverách, exkluzívne sedadlá s dizajnovými prvkami „Vignale“ a vysokokvalitnou mäkkou kožou, ktorou je potiahnutý aj volant, prístrojová doska, stredová konzola, dverové rolety a stredová lakťová opierka.

Jozef Vydra
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo