2024-01-25 11:40:00
Meranie rýchlosti vo Veľkej
Ilustračné foto
Zdroj: autocar.co.uk

Radar na pokuty za 100-tisíc eur: predražené? Mestu sa náklady vrátili za 11 dní

Nemecké mestečko Kirchseeon zakúpilo poriadne drahý radar.

Keby to bolo mesto na Slovensku, hneď by sme si pomysleli, že ide o predražený nákup a neefektívnu správu vecí verejných. Lenže nie. Toto bol mimoriadne efektívny nákup. Náklady na kúpu pokročilého radaru sa mestu vrátili za 11 dní od jeho inštalácie. Správu priniesol web novinky.cz.

Radnica približne desaťtisícového mesta Kirchseeon neďaleko Mníchova zdôvodnila nákup drahého radaru tým, že pôvodné riešenie nestíhalo zaznamenávať všetky priestupky. Nový radar totiž dokáže naraz sledovať a zaznamenávať viacero vozidiel naraz, čo na frekventovanej ulici na výjazde z mesta je zvlášť cenné preto, lebo v blízkosti miesta sa nachádza škola a škôlka.

Mesto v lokalite zaznamenávalo doslova enormné množstvo vodičov, ktorí na ulici prekračovali obligátnu 50-tku. Radnica si preto dala za úlohu zvýšiť bezpečnosť chodcov a ďalších účastníkov premávky a to osadením radaru, ktorý dokáže všetky priestupky zaznamenať a spracovať. Za prvých jedenásť dní od nainštalovania - teda od 20-teho do 31. decembra nový radar zaznamenal neuveriteľných 3112 priestupkov. Netreba veľkú matematiku, aby sme vyrátali, že pri minimálnej sume za prekročenie povolenej rýchlosti v meste na úrovni 30 eur sa náklady takmer kompletne splatili do konca roka 2023.

Primátor mesta Jan Paeplow pre Bild.de priznal, že peniaze za zariadenie už majú späť. "Počet priestupkov je extrémny. Čakal som, že bude vysoký, ale nie takto," povedal.

Okrem zárobku si mesto od nového radaru sľubuje tiež zníženie množstva vodičov, ktorí v lokalite porušujú predpisy a ohrozujú tak ostatných účastníkov premávky.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: novinky.cz, Bild.de, X, myMunich.de

Komentáre k článku


Stream naživo