2023-11-28 08:21:00
Tesla Supercharger
Tesla Supercharger
Zdroj: Tesla

Nabíjanie EV do 100% bude omnoho drahšie. Tesla zavádza nový poplatok

Rýchlonabíjačky, presnejšie Superchargre Tesly v USA môžu účtovať užívateľom nový poplatok. Nabíjanie do plna poriadne predraží.

Tesla zavádza pri svojej sieti rýchlonabíjacích staníc zvaných Superchargre nový poplatok. Ten nahradí starší poplatok podobného zamerania. Tesla si od zmeny sľubuje zlepšenie dostupnosti nabíjania na najvyťaženejších nabíjačkách.

Doteraz Tesla účtovala poplatok za parkovanie, ktorý poznáme aj v Európe aj na nabíjačkách iných spoločností. Po dosiahnutí stavu nabitia na úrovni 100% Tesla účtovala za každú ďalšiu minútu navyše 50 centov. Teraz sa poplatok zmení tak, že sa začne účtovať už pred kompletným dobitím, teda po prekročení určitého stavu nabitia batérie elektromobilu. Po dosiahnutí danej hranice začne Tesla účtovať 1 dolár za každú minútu navyše. Výška poplatku pritom nie je fixná a v budúcnosti sa môže zmeniť v závislosti od vyťaženosti konkrétnej nabíjacej stanice.

Zatiaľ Tesla takto nemení poplatky na všetkých nabíjačkách, len na tých najvyťaženejších. Poplatok začína účtovať potom, čo elektromobil dosiahne stav nabitia na úrovni 90%. Cieľom je skrátiť dobu nabíjania jednotlivých elektromobilov a zvýšiť dostupnosť nabíjania pre čoraz väčší počet elektromobilistov.

Zmena prichádza v čase, keď veľká časť výrobcov automobilov oznámila, že v USA prechádzajú na konektor NACS, ktorý využíva Tesla práve pri Superchargeroch. Tesla sa nedávno rozhodla sprístupniť svoju sieť nabíjacích staníc aj "neznačkovým" užívateľom a tak je jasné, že prísnejšie pravidlá majú zlepšiť dostupnosť nabíjačiek pre širšie publikum.

Nový poplatok označený slovom congestion, teda "preťaženie" bude zarátaný aj v prípade, že na danom mieste sú v čase nabíjania ďalšie voľné konektory. Poplatku sa čiastočne vyhnú iba tí, ktorí si Teslu kúpili s doživotným voľným nabíjaním na superchargeroch. Im bude poplatok účtovaný až po dosiahnutí 100% stavu nabitia (SoC).

Takýto poplatok by sa už postupom času zišiel aj u nás a nielen na superchargeroch. Elektromobilmi disponuje čoraz viac ľudí a nastavenie férových pravidiel od začiatku by dobrému užívateľskému zážitku istotne pomohlo. Vidieť to aj dnes na našich čoraz frekventovanejších rýchlonabíjačkách, kde nie je ťažké nájsť elektromobily odparkované dávno potom, čo nabíjací výkon výrazne klesol a z rýchlonabíjačky sa stala pomalonabíjačka.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: insideevs.com

Komentáre k článku


Stream naživo