2023-10-19 16:50:00
Volvo EM90 a Volvo
Volvo EM90 a Volvo Duett
Zdroj: Volvo FB

Pol storočia a MPV od Volva je späť. Ukázalo sa celé predčasne. Čínske gény nezaprie

Mysleli ste si, že Volvo nikdy MPV neurobilo? Ale urobilo. Akurát sa vtedy ešte nevolalo MPV.

Avšak označenie viacúčelové vozidlo nespochybniteľne napĺňalo. Volvo Duett, respektíve PV445 a PV210 a prípadne i ďalšie modifikácie a verzie i predchodcovia (napr. rad PV800) boli autá, ktoré od prvej polovice päťdesiatych rokov minulého storočia niesli myšlienku, z ktorej sa v prípade Volva stali legendárne kombi modely, no vo všeobecnosti sa z nich stali MPV, aké zažili vrchol svojej slávy pred pár rokmi. Dnes už MPV vozidlá nie sú také populárne a ak sa vracajú, tak len v enormných rozmeroch, obvykle s enormným luxusom na palube. Za ostatné roky nám z tých veľkých pribudli modely ako Multivan a IDBuzz od VW, Staria od Hyundai, či LM od Lexusu. To sú naozaj veľké takmer prémiové, alebo prémiové, ba luxusné vozidlá so schopnosťou pohodlne prevážať viac ako 6-7 pasažierov.

V podobnom duchu je postavené aj nové Volvo EM90. Luxus, tichá jazda a takmer s istotou výhradne elektrický pohon. Auto je založené na koncernovej Geely platforme, konkrétne ide o prerobený model Zeekr 009. EM90 sa má svetu predstaviť začiatkom novembra, no vďaka stránke MIIT - čínskeho ministerstva priemyslu a informačných technológií finálnu podobu vozidla vidíme už dnes. Auto zreteľne nesie gény svojho minulého ja pod značkou Zeekr, no celkom jednoducho pridáva niekoľko zreteľných znakov, ktoré sa dajú považovať za znaky moderného Volva. Vidieť tu typické svetlá pripomínajúce písmeno T a zopár ďalších drobností. Väčšmi by malo byť švédsky štýl vidieť v kabíne. Pripomeňme si teda akým autom je Zeekr 009, pretože najmä technické údaje by nemali byť veľmi rozdielne.

 

50 years later, another icon is born. Meet our new MPV (multi-purpose vehicle), the fully electric #VolvoEM90. Arriving 12 November 2023. #RoomForLife

Posted by Volvo Cars on Wednesday, October 18, 2023

Zeekr 009 je veľké plne elektrické MPV. A naozaj veľké, celková dĺžka je 5209 mm, rázvor je 3205 mm. Auto ponúka celkovo šesť miest v konfigurácii 2+2+2. V podvozku sa mu skrývajú dve veľkosti batérií - 116 a 140 kWh. Vpred ho ženie dvojica elektromotorov so systémovým výkonom 400 kW a s krútiacim momentom 638 Nm. Výsledkom je, že 2800+ kg hmotné vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy.

Automobil je zároveň prvým sériovým modelom, ktorý má v podvozku nové lítium-nikel-mangán-kobalt CATL batérie CTP tretej generácie s označením Qilin. Baterky podľa čínskeho supervýrobcu batérií CATL disponujú objemovou účinnosťou 72% (energetická hustota 200Wh/kg - aktuálna technológia týchto batérií pritom dokáže dodať až 255 Wh/kg - zatiaľ však nie v sériovej výrobe).

No a na záver ešte pár slov o aute, ktoré Volvo našlo vo svojej histórii a môže sa tak opierať o jeho odkaz. Duett sa vyrábal v rozmedzí rokov 1953 až 1969. Existovalo viacero verzií vrátane viacerých úprav karosérie. Pointou auta bolo, že mohlo slúžiť ako pracovný nástroj, no zároveň vedelo odviezť rodinu. Malo dlhý rázvor, vyššiu stavbu a dokonca ho vedeli dodať len s takpovediac s čelným sklom a "holým" podvozkom pre ďalšie úpravy. Oficiálne išlo o kombi, neskôr z neho vzišiel rad 140, z neho potom rad 200, z neho rad 700, potom 900 a nakoniec V70...

Podobu vozidla EM90 nájdete v galérii.

 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Facebook, Volvo, MIIT

Komentáre k článku


Stream naživo