2017-07-09 04:00:00
Zvuk bez reproduktorov ako
Zvuk bez reproduktorov ako originál
Zdroj: continental

Zvuk v aute lepší ako naživo na koncerte – bez reproduktorov!

Continental predstavuje inovatívnu technológiu pre autá bez jediného reproduktora.

Namiesto reproduktorov totiž bude hrať celé auto. Výsledok je vraj úžasný a znie lepšie, ako súčasné najdokonalejšie audiosústavy.

Čo však vydáva ten skvelý zvuk? Skôr ako odpovieme – všimli ste si, že niekedy v aute niečo rezonuje a vydáva nepríjemný zvuk? Na podobnom princípe pracuje aj systém od Continentalu. Namiesto reproduktorov totiž použije ako membrány niektoré dielce karosérie. Ich rozkmitanie prinesie generovanie zvuku. Hrať tak bude prakticky celé auto. Výsledná reprodukcia má pripomínať autenticitou zvuk ako v koncertnej sále. Zrejme na tom niečo bude, alebo tí, ktorí nový zvukový systém v aute počuli, hovoria, že nič lepšie doteraz nepočuli.

Continental vyhlásil, že klasické reproduktory sa onedlho poberú na smetisko dejín. Teda aspoň v autách. Prichádza totiž s revolučným riešením, ktoré má urobiť reproduktor z celého auta. Inšpirácia pochádza zo sveta akustických nástrojov, napríklad z violy, či z huslí. Aj tie sa rozozvučia celé. Ako to teda funguje? V podstate ako klasický reproduktor, ktorý rozkmitá membránu s istými frekvenciami pomocou cievky. Frekvencie rozkmitaného vzduchu vníma ľudské ucho ako zvuk v určitej výške.

Zdroj: continental

Continental zachová cievky, ako ich poznáme z klasických reproduktorov. Uchytáva ich však k jednotlivým dielcom karosérie. Rôzne frekvencie generujú klasické reproduktory rôzne veľkými meničmi. Preto aj v tomto prípade sú určité dielce karosérie vhodné na generovanie určitého tónu. Veľká plocha, ako napríklad strecha, sa ideálne  hodí na nízke, basové frekvencie. No napríklad také predné stĺpiky dokážu nahradiť výškové reproduktory. Výplne dverí zasa poslúžia ako náhrada stredových reproduktorov.

Ak máte pocit, že sme teraz zablúdili do akýchsi futuristických vízií budúceho storočia, ste na omyle. Continental nehovorí o žiadne vzdialenej budúcnosti, ale o súčasnosti. Má už tento systém namontovaný v testovacom vozidle a výsledky sú vraj úžasné.

Novinári, ktorí boli na konferencii Continental Tech Show 2017, kde sa nový systém predviedol, mali možnosť počuť nový systém generovania zvuku. Potvrdili, že reprodukcia je oveľa viac autentická, dokonca lepšia, ako dokážu sprostredkovať tie najdrahšie a najdokonalejšie audiosústavy s veľkým množstvom reproduktorov. Nielen pri reprodukovaní klasickej hudby, ale aj popu a rocku.

Zdroj: continental

Continental počas prezentácie potvrdil, že systém je už pripravený na sériovú výrobu. Oficiálne by sa mal predstaviť už v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Je skôr istotou, že to bude v niektorom z nemeckých modelov. Usudzujeme tak preto, že základ celého systému  pochádzal z high-end aparatúry spoločnosti Burmester. Tá je dvorným dodávateľom špičkových audiosústav pre Mercedes. Preto sa možno domnievať, že spomínaným testovacím prototypom bol model Mercedes-Benz. Teraz už len treba vyčkať do septembra, či sa naše domnienky potvrdia.

Nový spôsob nemá priniesť iba lepší zvuk. Automobilkám má tiež prispieť k ľahším autám a má ušetriť miesto. Podľa vyjadrenia spoločnosti Continental váži bežný audio systém vo vozidlách okolo 15 kilogramov a jeho celkový objem je 10 až 30 litrov. Ich riešenie by mohlo vážiť jediný kilogram a celkovo by jeho objem zabral iba 1 liter.

Jozef Vydra
ZDROJ: continental-automotive.com

Komentáre k článku


Stream naživo