2014-12-06 10:25:00
Fiat S76 - Beštia
Fiat S76 - Beštia z Turína vstala z mŕtvych

VIDEO: Beštiu z Turína s motorom s objemom 28,5 litra po 100 rokoch oživili!

Viete si predstaviť ten zvuk? Zabudnite na chvíľu na downsizing. Pozrite si Fiat s najväčším motorom na svete!

Fiat S76 má tak ďaleko od dnešných moderných áut, až je to na zaplakanie. Cieľom jeho konštruktérov neboli nízke emisie, nízka spotreba či efektivita. Ich cieľom bolo stvoriť najrýchlejšie auto na svete a presne to sa im podarilo.

Ako by ste však takýto cieľ splnili vy? Dnes by to dozaista chcelo veľký niekoľko násobne prepĺňaný motor, elektromotor, skvelú aerodynamiku, pevnú konštrukciu, pokročilé technológie, nízku hmotnosť, veľa peňazí...

A čo ak by ste sa vrátili 104 rokov do minulosti, odmysleli si počítače, karbón, kompozitné materiály, dnešné zliatiny, počítačovú techniku, takmer všetky vedomosti o aerodynamike a o konštrukcii moderných motorov?

Zostalo by vám v ruke akurát tak kladivo, rozum a nadšenie. A presne v takom čase vznikla táto beštia. Všetko sa robilo ručne, rátalo a kreslilo tak akurát na papieri a uskutočňovalo v dieľni.

Prečo až 28,5 litra? Odpoveď na túto otázku dáva základná a veľmi zjednodušená poučka: ak chceš väčší výkon, zväčši objem. Američania sa ňou riadili ešte donedávna, v Európe na ňu však takmer všetci konštruktéri nedobrovoľne zabudli.

Na začiatku 20. storočia však bola základom zvyšovania výkonu, a tak sa nemožno čudovať, že vzniklo aj takéto monštrum. Čo je však ešte zaujímavejšie, monštrum nemá 16 a viac valcov. Má ich len štyri! A netreba veľa počítať, aby sme zistili, že v takom prípade má jeden valec objem vyše 7 litrov. To už je poriadny výbuch, no nie?

Model S76 vznikol s cieľom poraziť svetový rekord, ktorý vtedy držal Blitzen-Benz. Devízou motora však nebol len objem, použil tiež mimoriadne moderné a pokrokové prvky. Mal napríklad štyri ventily na valec a rozvod typu OHC, kde je okrem ventilu v hlave umiestnený aj vačkový hriadeľ. Vďaka tomu dokázal vyprodukovať približne 300 koní. Obľúbený a revolučný Ford model T mal v tom čase cca 20 koní... Vo svete a vo svojom čase však S76 nebol jedinou veľkoobjemovou beštiou. Fiat bol však medzi nimi najväčší a celkovo ide o osobný automobil s najväčším motorom v histórii.

Na svete boli postavené iba dve S76-tky. Pán Duncan Pittaway získal motor jedného z nich a šasi druhého (v Austrálii). Rozhodol sa, že auto postaví do svojej pôvodnej slávy, a to sa mu aj podarilo.

Video, ktoré si môžete pozrieť pod článkom je trailerom k dokumentu o znovuoživení tohto fantastického stroja. I keď je to iba trailer, poskytuje dostatok informácií a hlavne poskytuje pohľad na štart tohto auta. Mimochodom, pri štarte motora to nekončí. Hovorí sa, že by sa táto potvora mohla nabudúci rok objaviť na akcii Festival of Speed v Goodwoode. Tak uvidíme. Ale teraz počúvajme! Stojí to za to.

Ján Hargaš
ZDROJ: vimeo, Top Gear

Komentáre k článku


Stream naživo