2016-08-08 04:50:00
To, že sa občas
To, že sa občas na diaľnicu prešmykne nešťastné divoké zviera je známe, ale krava?

Keď Ferrari nabúra do kravy. Zviera vbehlo na diaľnicu pred auto!

To, že sa občas na diaľnicu prešmykne nešťastné divoké zviera je známe, ale krava?

Diaľnice pretínajú nielen polia a lesy, no najmä životné prostredie zvierat. Aj napriek plotom popri diaľniciach sa občas stane, že sa na cestu prešmykne zviera. Stret vo vysokej rýchlosti i s malou srnkou bude mimoriadne tvrdý. Čím väčšie zviera, tým výraznejšie následky havárie. Najhoršie, čo sa v našich končinách stáva je stret s dospelým jeleňom.

Pri takomto náraze ide o život aj v nižších rýchlostiach, akými sa pohybujú autá na diaľnici. Čo ak by sa ale na diaľnicu zatúlala krava (tur domáci). Kým jeleň dosahuje hmotnosť v priemere 160 až 240 kilogramov, kravy dosahujú hmotnosť 400 kilogramov. Veľké zvieratá môžu vážiť i cez 600 kilogramov, nehovoriac o býkoch s hmotnosťou až 1 tonu (a viac).

Presne do kravy nabúral vodič Ferrari 458 Italia na diaľnici N17 v Juhoafrickej republike. Náraz bol mimoriadne silný, nielenže ohol kapotu a poškodil prednú časť vozidla, zohol A-stĺpiky. Posádke zostal malý priestor na prežitie. Osud posádky nie je známy, keďže na internet sa dostala zatiaľ len jedna policajná fotografia. Zo záberov to ale pre posádku nevyzerá dobre.

Náraz do kravy môže byť horší ako do osobného vozidla. Celý trup zvieraťa sa pri nízkom aute zvalí na kapotu a na A-stĺpiky. Šanca na prežitie je malá. Najmä vo vysokých rýchlostiach. Vodič však pre takéto následky nemusel ani prekračovať rýchlosť.

N17-tka je podľa vyjadrení domácich notoricky známa pohybom zvierať po diaľnici a strety s nimi sú časté. Paradoxom je, že ide o platený úsek, no správca cesty nie je schopný zabezpečiť ochranu cesty pred vstupom zvierat. 

Pri posudzovaní superšportových automobilov mnohí zabúdajú na skutočnosť, že ich úlohou je nielen jazdiť rýchlo, ale tiež ochrániť posádku pri vysokých rýchlostiach. Žiaľ nie vždy sa im to darí, tak ako dokazujú aj priložené fotografie.

I keď by sa mohlo zdať, že krava je dosť veľké zviera na to, aby ju človek neprehliadol, za zhoršenej viditeľnosti to môže byť problém. 

 

 

 

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo