2016-05-09 12:35:00
Renault Alaskan
Renault Alaskan
Zdroj: Renault

Renault chystá nový Fluence, pick-up a ďalšie nové modely už tento rok!?

Renault chce toho roku priniesť celkovo viac než 10 nových alebo aktualizovaných modelov.

Podľa informácií z výročného stretnutia akcionárov značky Renault by sa k modelom ako Renault Mégane, Talisman, Scénic a Koleos mali pridať ďalšie štyri. Majú to byť 7miestne vozidlo, sedan segmentu C, pick-up a crossover segmentu B. To aspoň vyplýva z produktovej prezentácie, ktorá sa nám dostala do rúk. Tak sme sa detailne pozreli na pripravované novinky značky. Ešte toho roku nás toho čaká naozaj dosť.

7 miestne vozidlo je jasné – mal by to byť väčší kolega modelu Scénic – Grand Scénic. Pick-up by mal byť založený na koncepte Alaskan, sedan segmentu C by mal byť nástupca modelu Fluence a nový model v segmente B – crossover by mal byť facelift modelu Captur. My sme však získali ešte ďalšie informácie o nových modeloch chystaných značkou Renault.

Zdroj: Carscoops

7-miestne vozidilo je jasné. Nemôže to byť nikto iný ako nový Renault Grand Scénic. Grand Scénic by mal uzrieť svetlo sveta už túto jeseň, do predaja by sa mal dostať v priebehu budúceho roka. Rozdiel medzi "Grandom" a novým Scénicom bude takmer výhradne vo väčšom priestore a možnosti zakúpenia sedem miestnej verzie.

Zdroj: Renault, carscoops

Nový pick-up Renault avizoval už minulý rok na koncepte Alaskan, ktorý sa prezentoval dizajnom značky s diamantom v logu a naftovým bi-turbo motorom 1,6 dCi. Nový pick-up stojaci na základoch nového modelu Nissan Navara by mal okrem nových technológií priniesť i typické užitkové motorizácie značky Renault. Či okrem naftového bi-turba 1,6 dCi dostane aj väčší motor, ktorý možno nájsť Podkapotou novej Navary je otázne. Isté je, že by mal mať ako pohon 4x4 tak 4x2. Pritom nová Navara dostane v blízkej budúcnosti ešte jedno alterego – o to sa postarajú konštruktéri Mercedesu.

Zdroj: Renault

Sedan segmentu C zastupuje v súčasnosti starnúci model Fluence. Ten je tu od roku 2008 a ak bude pokračovať, určite si zaslúži novú generáciu v krátkom čase. Tá by mohla podľa našich informácií ukázať svoju tvár už tento rok. Model by mal byť založený na novom Mégane a hovorí sa aj o názve Mégane sedan. Pre záujemcov o Fluence je to dobrá správa, nový „Fluence“ či Mégane sedan by si tak polepšil v oblasti jazdných vlastností i ponúkaných technológií vrátane bezpečnostných asistentov.

Zdroj: Jozef Vydra

Podľa informácií slovenského zastúpenia značky sa však doteraz nerozhodlo, či nový sedan príde aj na slovenský trh. Ak zvážime predajné úspechy modelu v minulosti, nevidíme dôvod prečo nie. Avšak problematika je zložitejšia a nie je jasné, či slovenský zákazník bude mať aj naďalej záujem o lacný ale priestranný sedan. Časy finančnej krízy sú, zdá sa, preč a zákazníci sa od lacnejších alternatív začínajú väčšmi obzerať po tých, ktoré ich zaujímali najmä pred samotnou krízou (napr. sedan v segmente D - Talisman). Je tak možné, že nový "Fluence" bude dostupný najmä na východ od našich hraníc vrátane Ruska, Turecka a pod. Viac sa dozvieme v nasledujúcich mesiacoch, isté je, že predaj nového modelu by mal taktiež prísť v roku 2017.

Crossover v segmente B Renault - Captur už má a náhradu po troch rokoch určite nechystá. Captur by však mohol dostať v blízkej budúcnosti facelift, keďže sa blíži k polovici svojho životného cyklu. Facelift by okrem aktualizácie dizajnu a zmien v oblasti použitých materiálov, či rozloženia ovládacích prvkov mohol priniesť nové technológie vrátane bezpečnostných asistentov akými disponuje nový Mégane. Podľa našich informácii sa však toho roku výraznejšieho faceliftu Captura nedočkáme. Captur totiž v tomto roku "faceliftom" už prešiel, i keď v inom význame než na aký sme zvyknutí. Captur dostal svoju slovanskejšiu verziu a s menom Kaptur začal dobíjať srdcia zákazníkov v Rusku. Okrem zmeny mena dostal aj doplnkový pohon 4x4. Zatiaľ čo Captur teda v našich končinách ešte na modernizáciu musí počkať, Renault čoskoro ohlási facelift automobilu, z ktorého Captur vychádza - modelu Clio. Uvedenie fázy 2 súčasnej generácie Clia je doslova na spadnutie a modernizované Clio by sme mali vidieť už čoskoro. Zákazníci by sa k nemu mali dostať ešte v priebehu tohto roka. Facelift by sa mal niesť v rovnakom duchu – inovácie v oblasti technológií a aktualizácii dizajnu.

Zdroj: Renault

Tak si to poďme zhrnúť. Renault už má v predaji aj u nás modely Talisman, Talisman Grandour a Mégane. Čoskoro sa k nim pridá aj Mégane Grandtour, Clio (fáza 2). Ku koncu roka bude nasledovať Scénic a Grand Scénic. Následne sa v budúcom roku na trh dostanú Renault Koleos, pick-up (zatiaľ pod menom Alaskan) a sedan segmentu C. Medzi ne by sa ešte mohol vpratať facelift Captura, ktorý by sa mal niesť v duchu ruského Kaptura. 

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Nech už sa dané modely na našom trhu predstavia alebo nie, nech už sa predstavia v akomkoľvek poradí, Renault patrí toho roku jednoznačne k najaktívnejším automobilkám v Európe. Nielenže oživil svoj modelový rad, vďaka novým generáciám modelov ho aj výrazne omladil. Napriek tomu treba jedným dychom dodať, že síce sa Renault činil ako v minulom, tak i v tomto roku, modely prichádzajú a nabiehajú do výroby postupne a s dostatočnými časovými rozostupmi.

jh
ZDROJ: Renault

Komentáre k článku


Stream naživo