2016-03-27 04:35:00
Fat e-bike a horský
Fat e-bike a horský e-bicykel
Zdroj: Ján Hargaš

Elektrický bicykel len pre starých a lenivých? To by ste sa čudovali

Elektrický bicykel je už roky doménou starších cyklistov, ktorým uľahčuje dennodenné presuny po blízkom okolí.

Avšak z elektrického bicykla môžu mať úžitok nielen starší cyklisti, či nebodaj leniví, aspoň to tvrdí ebajk, prvý špecialista na elektrické bicykle na Slovensku. Ebajk existuje ešte len rok, no za tú dobu už dokázal výrazne oživiť trh s elektrobicyklami a postupne pracuje na zmene imidžu ebajkov. Nedávno sme si vyskúšali jednu z pomerne nových alternatív elektrických bicyklov, ktoré samé o sebe menia pohľad na pomocný elektromotor ako barlička pre starých a lenivých.

My vidíme v elektro-bicykloch niekoľko významných úloh (ak nerátame pomoc starším členom rodiny presúvať sa bez priveľkej námahy) – prvou a z nášho hľadiska najdôležitejšou je pomoc pri riešení prehustenej premávky v mestách. Jazda na bicykli s doplnkovým elektromotorom je jednoduchšia, rýchlejšia a jazdec namiesto zaberania miesta v aute robí niečo pre svoje zdravie. Elektrobajk môže cyklistickú alternatívu pri jazde na pracovisko otvoriť aj tým lenivejším. Veď dojazd okolo 70 kilometrov a najnovšie pomocné motory, ktoré majú krútiaci moment až 80 Nm, to sú parametre, ktoré výrazne pomôžu (napríklad sa cestou do práce nespotiť).

Vďaka ebajku však spoznávame i nové možnosti využitia elektrocyklistiky. Zaujímavá je možnosť využívania elektrického bicykla rodinnými príslušníkmi a deťmi. Rozdiely vo výkonnosti medzi jednotlivými členmi rodiny môžu byť ľahko potlačené a rodinka tak namiesto trávenia sobôt v nákupných centrách môže vyraziť na túru, z ktorej budú mať úžitok rodičia a poteší aj deti. Nové elektrobicykle pre deti môžu osedlať cyklisti od 8 rokov. Budú môcť držať krok s dospelými a neunavia sa tak rýchlo. Elektrobajk môže dieťaťu pomôcť nielen držať krok, ale tiež pomôže v naberaní sebavedomia – nie každý sa predsa narodí ako vrcholový športovec.

Ďalším aspektom, ktorý sa s elektrobicyklami v súčasnosti príliš nespája je jazdenie v teréne. Doteraz bolo jazdenie v horách doménou iba malej skupiny fajnšmekrov, ktorí nielenže zvládajú zjazd, ale vedia i vyšliapať poriadne strmé kopce v ťažkom teréne. Tí môžu vďaka elektrickým bicyklom AllMountain zvládnuť viac, no najmä sa k nim môžu pridať cyklisti s nižšou výkonnosťou.

Zdroj: Ján Hargaš

Práve toto som si na krátko vyskúšal. Úprimne, na ozajstný cyklo offroad nemám kondičku, ale i s mojou (po zimnou) výdržou som zvládol poriadne strmé kopce a mohol si užiť celkom rýchly downhill – rýchlosťou akú mi strach začiatočníka dovolil – fajn adrenalín!

Nemá zmysel hovoriť o elektrobajkoch ako o pomôcke pre starých a švindli pre lenivých, nie je to jediné čo dokážu. Vďaka nim môžete naozaj zažiť viac a dlhšie bez toho, aby ste sa týždne spamätávali. Lebo aj keď to tak nevyzerá, ebajk je stále bajk, stále musíte šliapať a v kopcoch sa aj s pomocníkom namakáte, avšak vďaka elektromotoru necítite ani hmotnosť navyše samotného elektrobicykla.

Zdroj: Ján Hargaš

Jediným problémom tak zostáva cena. Keď sa však detailne pozriete na ponuku bicyklov, zistíte, že cenový rozdiel medzi klasickým kvalitným bicyklom a kvalitným elektrobajkom nie je taký veľký. Elektrobicykel a najmä jeho terénna alternatíva stoja za vyskúšanie. A že sa to vyskúšať dá dokumentuje požičovňa elektrobicyklov na Račianskej. Na jedno také vyskúšanie sa chystáme (naberáme odvahu), keď sa vychystáme a otestujeme, dáme vám vedieť.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: ebajk

Komentáre k článku


Stream naživo