2014-11-25 18:25:00
Vlaky roztrhali nákladiak na
Vlaky roztrhali nákladiak na kusy

VIDEO: Dva vlaky roztrhali nákladiak na kusy! Nemuselo sa to stať!

Pravdepodobne ľad na ceste spôsobil, že vodič nákladného auta nedokázal zabrzdiť pred priecestím. Iba málo chýbalo, aby nehode zabránil.

Udalosť sa mala odohrať 22.11. Ešte v ten deň niekto video z nehody zavesil na internet. Presná príčina nehody zatiaľ nie je známa, no zatiaľ to vyzerá tak, že vodič nákladného auta nedokázal ubrzdiť pred priecestím.

Obrovským nešťastím bolo, že práve vtedy sa na priecestie rútil nákladný vlak. Vodičovi sa podarilo spomaliť natoľko, aby predišiel nárazu, no vlak vozidlo i tak zachytil a otočil o takmer 90°. Ak by to skončilo tu, vodič by mohol hovoriť o obrovskom šťastí.

Lenže práve vtedy sa z opačného smeru prirútil druhý, tentokrát osobný vlak, ktorý nákladné vozidlo doslova zošrotoval a roztrhal na kusy. Vrak nákladného auta navyše zasiahol nákladný vlak a spôsobil vykoľajenie zvyšných vozňov, ktorým utrhlo nápravy.

Vodič nákladného vozidla zomrel na mieste. Nikomu z cestujúcich v osobnom vlaku sa nič nestalo, aj keď bolo niekoľko vozňov poškodených od potrhaných kusov auta.

Incident sa odohral v Kazachstane a momentálne sa príčina nehody vyšetruje.

Je ťažko pochopiteľné, že na priecestí neboli závory, ktoré by nákladné auto mohli do istej miery spomaliť a pri danej rýchlosti možno aj zastaviť. Navyše vlaky jazdili na úrovni terénu, takže nákladnému autu nemohla pomôcť ani gravitácia, i to je u nás menej obvyklé. Pri takýchto vysokých rýchlostiach sa vlaky v Európe zväčša pohybujú na násypoch. Smutné je, že vodič nedokázal z auta vystúpiť a zaplatil na zlú zimnú údržbu a množstvo zhôd okolností vlastným životom.

Aj na našich cestách hrozí poľadovica a treba tomu jazdu prispôsobiť. Na takomto klzisku len ťažko udržíte auto, i to je možné. Vo vysokej rýchlosti vám však nepomôže ani pohon 4x4, ani zimné pneumatiky. V prvom rade treba spomaliť a predvídať.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo