2014-07-21 14:40:00
Chodec chodí po priechode,
Chodec chodí po prechode, policajti striehnu, či vodiči zastanú

Chodec prechádza po priechode. Polícia chytá vodičov, ktorí nezastavia

Veľmi zaujímavý prípad policajnej práce prišiel z mesta Somerville v USA. Policajti využívajú služby „tajného agenta“ na priechode.

Pod pojmom tajný agent si vďaka filmom predstavíme zväčša strhaného sympatického policajta, ktorý sa tvári ako člen gangu, no v skutočnosti hrá za tých „dobrých“. K tomu si niektorí primyslia drogy, chľasť, sexi ženy a dilemu medzi lojalitou a morálkou so stálym nebezpečenstvom straty blízkych, smrti, či odhalenia.

V Somerville namiesto obdobného kasového trháku vytvorili tajného agenta z trošku iného cesta. Starší pán s miernou nadváhou, bez vlasov a s nie príliš dobrým vkusom na ošatenie sa prechádza tam a späť po priechode cez frekventovanú štvorprúdovú cestu. Keď mu vodiči zastavia, alebo prejdú tak, že ho ani neobmedzia ani neohrozia, všetko je v poriadku. No keď mu prednosť nedá vodič, ktorý by ho už pustiť mal, z vedľajšej cesty vyštartuje policajné auto, preletí okolo agenta s krycím menom Zebra a už fičia za previnilcom s jasným cieľom: alebo pokarhať, alebo skasírovať.

Liek na ignorantstvo na priechodoch alebo neetické správanie polície?

"Toť" otázka. Na jednej strane priechodu stoja chodci, ktorí musia niekedy čakať dlhé minúty, kým premávka natoľko zredne, prípadne ich nejaká dobrá duša pustí. To ešte musia vytŕčať hlavu spoza stojaceho auta, či ich pustí aj ten vo vedľajšom pruhu.

Z druhej strany priechodu zas sú vodiči v autách, ktorí sa ponáhľajú, nemajú čas zastavovať na každom kúsku, keď im aj tak chodci skáču pod kolesá bez ohľadu na zebry. Prípadne už teda zastavia a zistia, že chodec pred priechodom len stojí a dumá, no prejsť na opačnú stranu očividne nechce...

A niekde medzi týmito dvoma skupinami je zákon a polícia ako strážca zákona. Ak si odmyslíme fakt, že ide o fingovanú situáciu a chodec z nejakého dôvodu naozaj chce trikrát za jeden a pol minúty prejsť sem a tam cez priechod, pričom mu väčšina vodičov nezastaví, zásah polície berieme ako opodstatený. Čo ak je ale chodec skutočne agent nasadený na „neslušných“ vodičov a polícia tak striehne úmyselne?

Ak by po výjazde policajného auta nasledoval maximálne dohovor, či v prípade veľmi arogantných vodičov pokuta, nebol by v tom v podstate problém. Najlepšie by bolo ak by vodiča zastavili deti a odovzdali mu jablko, alebo citrón. Išlo by tak o prevenciu, poučenie a konanie polície a agenta by bolo dokonca správne a vhodné.

Ak ale ide o surové vyberanie pokút za vedomé porušenie zákona, konanie polície je otázne. Zatiaľ čo v USA sa zamýšľajú nad morálnymi otázkami, u nás si vieme poľahky predstaviť, že predstavitelia policajných zložiek a politici nájdu v danom konaní inšpiráciu, aby tak mohli vybrať ďalšie peniaze od vodičov. Nestačilo by stáť pred rizikovým prichodom a dávať pozor na reakcie vodičov, alebo chodcov? Nakoniec, aj chodci sú účastníkmi cestnej premávky.

Otvárame preto diskusiu: je konanie polície v meste Somerville správne, alebo skôr neetické? A čo poviete na uplatnenie podobných praktík u nás?

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo