2014-01-12 03:00:00
Autá na Kube
Autá na Kube
Zdroj: internet

ŠIALENSTVO: Kubánci môžu nakupovať nové autá! Ibaže za 10-násobok ceny...

Zdajú sa vám nové autá u nás predražené? V tom prípade si radšej zakryte oči. Z týchto cien vám padnú sánky.

A keby aj sánky. Ako sa to hovorí? Že na chudobného aj hajz... záchod padne? V tomto prípade to platí desaťnásobne. Kubánci si po dlhých desaťročiach prohibície môžu kúpiť nové autá. Má to však háčik, nikto z nich si ich nemôže dovoliť.

Kuba je krásny ostrov lákajúci každoročne tisíce turistov. Pláže, slnko a cigary ušúľané na stehnách domorodkýň. Zatiaľ čo pre turistu je Kuba niečo ako dobrodružné sci-fi alias komunizmus pod palmami v roku 2014..., pre obyvateľov tohto ostrova život nie je ľahký. Taký Kubánec si niečo ako nové auto mohol doteraz len predstavovať. Od roku 1959 sa žiaden (bežný) Kubánec nedostal k novému autu. Nezostalo im nič iné ako starať sa o svoje staré mašinky a využívať ich až doteraz. Keď sa zdalo, že sa pohnú stojate vody a ľudia na Kube si budú môcť konečne dopriať pôžitok z nového auta, prišlo sklamanie. Na kúpu auta totiž nielenže nemajú bežní Kubánci, ale ani bežní Slováci!

Taký Peugeot 508 stojí na Kube takmer 170 000 EUR! Pre porovnanie tento model u nás štartuje na sume 21 890 EUR. Pri priemernom plate (cca) 15 EUR za mesiac je kúpa auta nepredstaviteľný luxus. Priemerný Kubánec by na toto auto šetril cca 950 rokov, pričom by si za svoje zarobené peniaze nemohol kúpiť nič navyše.

Zdroj: internet
Zdroj: internet

Samozrejme, Peugeot 508 nepatrí k najlacnejším novým autám dostupným na Kube. Najlacnejší je Peugeot 301, ktorý možno získať za necelých 80 000 EUR. To znie hneď lepšie, čo poviete? Ako vidieť, na Kube si to k dovozcovi áut (zatiaľ len Peugeot) namieri jedine zlodej. Kto nemá dobré kontakty v zahraničí musí jazdiť na niečom alebo veľmi starom, alebo veľmi drahom. Toľko k novým modelom. Na Kube sa však uvoľnil (uvoľnil po komunisticky) aj trh s ojazdenými autami a ich ceny sú predsa len priaznivejšie.

Zdroj: internet

Takú desaťročnú Toyotu Yaris na Kube kúpite „už za“ 18 000 éčok.

Dôvodom pre takéto absurdne vysoké ceny je ako inak štát a jeho obchodné prirážky. Castrovci dúfajú, že sa im takýmto spôsobom podarí zarobiť nejaké peniaze na obnovu hromadnej dopravy. Ak ste si na leto plánovali výlet za kubánskymi historickými automobilmi, nemusíte sa báť, len tak ľahko totiž nevymiznú...

Ďalšie ceny si môžete pozrieť v priloženom printscreene. Ceny sú uvádzané v CUC, teda v kubánskom peso. Jedno peso v súčasnosti oficiálne vymeníte za 0,73 EUR. Oficiálne...

Zdroj: carscoops.com

Ján Hargaš
ZDROJ: reuters.com, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo