2023-12-15 18:35:00
Alfa Romeo Giulia EV
Vízia Alfa Romeo Giulia EV od Autocar.co.uk
Zdroj: autocar.co.uk

Nový model Alfa Romeo sa bude volať MILANO. Čo bude s Giuliou?

Alfa Romeo predstavila meno nadchádzajúceho modelu, ktorý značku vráti do segmentu B.

Alfa tvrdí, že práve Milano bude návratom do segmentu, v ktorom mala Alfa naposledy model MiTo. Milano má mávať na fanúšikov značky, ktorí si aktuálne u výrobcu nemajú čo kúpiť, pretože doteraz jazdia na modeloch MiTo a Giulietta a nič väčšie nechcú. Pre nich má byť Milano a aj odkaz: "Vitajte späť." 

Milano bude model, ktorý sa zaradí do segmentu B v tej svojej najpopulárnejšej forme - B-SUV. Milano má byť nielen prvým elektrickým modelom značky (neskôr príde aj hybridná verzia), má byť tiež prvým mestským Alfa Romeo modernej éry. I keď pôjde akiste o auto zdieľajúce platformu so súčasnými modelmi koncernu Stellantis, nepochybne prinesie niečo nové a niečo Alfe vlastné. Má to byť mestský športovec s odladeným podvozkom. 

Prečo Milano? Lebo Alfa je s týmto mestom spätá od začiatku. Koniec koncov, slovo Milano mala Alfa 60 rokov v logu. Od roku 1910 emblém Alfa Romeo obsahoval dva symboly mesta Miláno: kríž ako historický symbol hlavného mesta Lombardie a hrad Biscione ako erb šľachtického rodu Visconti, ktorý tu vládol v stredoveku. Od roku 1910 do 1972 bolo meno Milano umiestnené v spodnej časti okrúhleho loga značky.

Aj pre Alfu je to tak trochu návrat späť. Milano má byť avantgardné, naplnené najnovšou módou, presne ako jeho mestský vzor. 

Giulia SUV? Nikdy

Alfa Romeo CEO Jean-Philippe Imparato okrem radosti z nového modelu tiež pre britský Autocar povedal ako vidí budúcnosť tohto modelu. Giulia súčasnej generácie tu ešte nejaký čas bude, no keď jej čas nadíde, nahradí ju rovnomenný model, ktorý bude rovnako orientovaný priamo proti BMW radu 3.

Má to byť teda naďalej jazdecké auto, avšak od začiatku výhradne elektrické. No a keď ide o elektrický pohon, kľúčový je aerodynamický odpor a ten je najlepší práve pri karosérii sedan. Takže Giulia neustúpi ani o piaď, nestane sa ďalším SUV a ani sa nestane liftbackom, či iným crossoverovým mutantom len preto, lebo sedany dnes zákazníci až tak nemusia. Pre väčšinu sveta a pre tú rozumnejšiu väčšinu sveta tieto autá stále zmysel majú a Alfa pre nich urobí novú Giuliu bez ohľadu na to, že z tohto segmentu iní odchádzajú. Alebo možno práve preto. 

Giulia EV má prísť v rokoch 2025 až 2026 spolu s elektrickým Stelviom. Špecifikácie modelov zatiaľ nepoznáme. V roku 2027 majú byť všetky modely značky výhradne elektrické. Čoskoro by sa tiež mal ukázať elektrický variant modelu Tonale. 

Mimochodom, Afe sa darí a celosvetovo toho roku vyrastie o približne 34 percent. Najväčší rast predajov zaznamenáva v EÚ - 53 percent, no darí sa jej aj v USA a pracuje aj na ďalších trhoch vrátane Ázie. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo