2015-07-19 18:00:00
Google Robocar autonómne vozidlo
Google Robocar autonómne vozidlo
Zdroj: NY TIMES

Nemci sa tešia na autonómne autá. Ušetria čas a zvýšia komfort. A čo bezpečnosť?

Nemci už v súčasnosti očakávajú od autonómnych vozidiel veľa, najväčšie obavy majú z funkčnosti vozidiel.

Kým sa autonómne vozidlá stanú bežnou súčasťou každodenného života, uplynú ešte roky. No podľa najnovšieho reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky spoločnosti BearingPoint, už dnes majú Nemci vysoké očakávania.

Z prieskumu vyplynulo, že 62 % respondentov očakáva úsporu času a 60 % počíta so znížením rizika nehody a zvýšením jazdného komfortu. Približne 70 % opýtaných vidí v autonómnych vozidlách príležitosť pre zlepšenie mobility starších a telesne postihnutých ľudí.

Na druhej strane stojí technologická a technická bezpečnosť, ktoré za výzvu považuje až 60 % respondentov. Zhruba polovica opýtaných (53 %) za veľký problém považuje ochranu osobných údajov, i keď ľudia vo veku pod 30 rokov si s tým veľkú hlavu nerobili.

BearingPoint koncom júna oslovil tisíc ľudí vo veku od 16 do 69 rokov. Odborníci počítajú s tým, že čiastočne automatizované vozidlá sa objavia na cestách okolo roku 2020.

Dôkazom, že autonómne vozidlá sú naozaj blízko a že môžu výrazne uľahčiť jazdenie je aj toto video. Nielen BMW 7 totiž dokáže zaparkovať samé. Mercedes E by to mal zvládnuť cez appku.

PS: otázka teda neznie tak, či alebo kedy budú autonómne autá realitou. Otázka skôr znie, či sa po roku 2020 ešte nájde niekto kto si bude vedieť poradiť s parkovaním v úzkych priestoroch aj sám. Snáď áno...

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo