2015-07-15 13:50:00
Honda Jazz príde na
Honda Jazz príde na jeseň...
Zdroj: Honda

A čo tak napríklad dávka džezu? Na jeseň príde Honda Jazz...

Jeho tretia generácia príde do Európy v lete 2015, na Slovensko reálne koncom septembra.

Nový Jazz má základnú partitúru podobnú, ako mal prechodca. No celkom svieže trylky zaznievajú  pri hľadaní nových dizajnových línií. Vynovený Jazz neprináša síce novú symfóniu, je to skôr príjemná kantiléna s pridanou Jazzovou linkou...

Ale dosť bolo hudby, poďme sa pozrieť, čo štvorkolesová novinka prinesie. Úplne nový dizajn exteriéru zaraďuje Jazz medzi kompletný rad vynovených modelov vozidiel Honda uvedených na trh v roku 2015. Nový Jazz sa vyznačuje odvážnym, no prepracovaným dizajnom exteriéru a interiéru a (nielen) v rámci triedy bezkonkurenčným priestorom a variabilitou vnútorného priestoru. Nováčik si zachováva klasickú siluetu modelu Jazz, prezentuje sa však výraznými líniami a prvkami súčasného štýlu vrátane mohutne pôsobiacej novej masky.

Vďaka novému podvozku globálneho segmentu B spoločnosti Honda je najnovší Jazz vo vnútri väčší. O 95 mm dlhší a s rázvorom väčším o 30 mm, má prekvapujúco priestranný interiér. V danej triede je v ňom bezkonkurenčný priestor pre nohy, priestor v oblasti ramien aj priestor nad hlavou na predných aj zadných sedadlách. Nový Jazz prekonáva konkurenciu aj batožinovým priestorom. Bol zväčšený na 354 litrov (metóda VDA), keď sa používajú zadné sedadlá. Má až 884 litrov (metóda VDA) so sklopenými zadnými sedadlami. Vďaka širokým dverám batožinového priestoru a malej výške nakladacej hrany, je prístup do kufra jednoduchý a vďaka štyrom úchytkám v kufri je možné bezpečne zaistiť prepravovaný náklad. Každé zo zadných sedadiel Magic Seats® delených v pomere 60:40 sa dá upraviť do niekoľkých konfigurácií, čo maximalizuje variabilitu interiéru.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Cestujúci ocenia pokročilé technológie z oblasti bezpečnosti a infozábavy. Sedempalcový dotykový displejom v strede palubnej dosky je Honda Connect novým centrom infozábavy. Ponúka prístup na internet, spravodajstvo, správy o doprave a počasí v reálnom čase a množstvo internetových hudobných staníc. Ovládacie prvky na volante poskytujú jednoduchý prístup k bežne používaným funkciám a umožňujú vodičovi prepínať medzi jednotlivými informačnými zobrazeniami na obrazovke stredovej konzoly - buď na päťpalcovom multifunkčnom LCD displeji alebo na sedempalcovej dotykovej obrazovke informačno-zábavného systému Honda Connect (v závislosti od modelu).

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Intuitívny systém Honda Connect možno ovládať rovnakými gestami stiahnutia prstov, posúvania a ťukania ako smartfóny. Disponuje operačným systémom Android a poskytuje rýchly a jednoduchý prístup k internetovým službám vrátane prehľadávania internetu, informácií o doprave, počasí a spravodajstva v reálnom čase, sociálnych sietí a internetových hudobných staníc. Ďalšie aplikácie možno nainštalovať zo špecializovanej služby Honda App Centre, ktorá majiteľom umožňuje prispôsobiť pripojený informačno-zábavný systém a integrovanú navigáciu Garmin. Na dotykovej obrazovke systému Honda Connect sa zobrazujú aj informácie o vozidle, napríklad počítadlo kilometrov, spotreba paliva a čas jazdy. Okrem toho sa systém Honda Connect synchronizuje so smartfónmi a ostatnými multimediálnymi zariadeniami prostredníctvom rozhraní MirrorLink, WiFi, Bluetooth, HDMI a USB.

Nový elektrický posilňovač riadenia zlepšuje odozvu na pohyby volantu. Citlivejšie a plynulejšie riadenie a nový, pevnejší a ľahší podvozok s prepracovaným odpružením majú zaručiť kultivovanejšiu jazdu. Geometria prednej nápravy umožňuje stabilnejšie a vyvážené riadenie, vďaka čomu sú reakcie nového Jazzu presnejšie, prirodzenejšie a agilnejšie v zákrutách. K tomu sa pridávajú pokročilé systémy podpory riadenia, ku ktorým patrí kamera a radar so stredným dosahom. Podporujú balík nových bezpečnostných technológií.

Upravený podvozok má vpredu vzpery MacPherson a torznú tyč tvaru H vzadu - s dlhším rázvorom zväčšujú stabilitu pri jazde redukciou pozdĺžnych kolísavých pohybov, čo podporujú aj novo naladené tlmiče. Pomáhajú zmenšiť vibrácie prenášané z vozovky do kabíny. Dosiahlo sa tým väčšie pohodlie cestujúcich. Zvuková izolácia poskytuje ďalšie zníženie hluku z motora, vozovky a karosérie. Osobitnú pozornosť venovali priestoru palubnej dosky. Aerodynamické kryty pod karosériou znižujú hluk spôsobený prúdením vzduchu a zároveň znižujú aerodynamický odpor.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Jazz bude k dispozícii s vysoko úsporným 1,3-litrovým motorom i-VTEC z typového radu Earth Dreams Technology spoločnosti Honda. S výkonom 75 kW (102 k) pri 6 000 ot./min, je nový motor prepojený so šesťrýchlostnou manuálnou prevodovkou (ktorá nahrádza predošlú päťstupňovú) alebo s poloautomatickou prevodovkou CVT.

Rovnako ako v prípade všetkých nových vozidiel Honda predávaných v Európe je aj model Jazz vybavený množstvom prémiových aktívnych aj pasívnych bezpečnostných technológií. Je dostupný ako voliteľná možnosť pre základný stupeň výbavy modelu a v štandardnej výbave pre všetky ostatné výbavové stupne, obsahuje inteligentný asistent rýchlosti, upozornenie na čelnú kolíziu, upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, systém rozpoznávania dopravných značiek a systém podpory diaľkových svetiel. Súčasťou štandardnej výbavy vozidla Jazz bude systém aktívneho brzdenia v mestskej premávke od spoločnosti Honda.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Pasívna bezpečnosť v modeli Jazz 2015 sa začína patentovanou technológiou konštrukcie karosérie Advanced Compatibility Engineering™ (ACE™) spoločnosti Honda, ktorá zvyšuje ochranu pasažierov pri čelných zrážkach. Sieť prepojených konštrukčných prvkov rovnomernejšie rozdeľuje energiu nárazu v prednej časti vozidla, čím sa zmenšujú sily prenášané na kabínu.

Komentáre k článku


Stream naživo