2015-04-09 08:55:00
Citroen C4 Aircross
Citroen C4 Aircross
Zdroj: Citroen

Citroen predstavil koncept kompaktného SUV. Aircross je luxusnejší Cactus

U nás sa síce súčasná generácia modelu Aircross nepredáva, no tento fešák by mohol prelomiť lady.

Citroen Aircross prvej generácie je vozidlo, ktoré pochádza zo spolupráce francúzskej automobilky s japonským Mitsubishi. Odtiaľ pochádzajú úspešné trojčence Peugeot 4007, Citroen C-Crosser a Mitsubishi Outlander predchádzajúcej generácie.

Aircross tak stojí na presvedčivých základoch modelu Mitsubishi ASX. Koncept, ktorý v nasledujúcich dňoch predstaví značka Citroen na autosalóne v meste Shanghai však s ASX-kom nebude mať takmer nič spoločné. Stáť bude totiž na novej platforme EMP2 koncernu PSA.

Tam, kde sa Aircross v súčasnosti predáva tvorí vyššiu verziu kompaktného SUV. Zatiaľ čo Cactus chce byť (a je) účelným SUV za málo peňazí, Aircross pridáva kus francúzskeho luxusu.

Nová generácia, ktorá by sa mohla zakladať na zobrazenom koncepte sa chce omnoho viac priblížiť ku Cactusu, no pridáva silnejšiu motorizáciu, moderné prvky a samozrejme istú dávku luxusu a nových technológií. Predovšetkým ale pôsobí neobvykle a príťažlivo.

Podkapotou konceptu Aircross sa nachádza prepĺňaná benzínová jednotka 1,6 THP s maximálnym výkonom 218 koní, ktorá poháňa výhradne prednú nápravu. Nad zadnou nápravou však tróni menší elektromotor a jeho batérie. Elektrina sa tak stará o pohon 4x4 modernej koncepcie. Elektromotor má maximálny výkon 90 koní a Aircross by mal dokázať prejsť 50 kilometrov výhradne na elektrinu.

Viac informácií nie je známych. To čo naznačil text však dokonale približujú obrázky v galérii. Dokazujú, že Citroen mieni v úspešnom kurze, ktorý nastavil Cactus  pokračovať. Vidieť to na neobvyklom interiéri a zaujímavom vonkajšku. Zaujmú pohyblivé displeje, sedadlá ala fotelka a Full LED svetlá. Čo na Aircross koncept poviete?

Ján Hargaš
ZDROJ: Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo