2023-09-11 22:40:00
Mini Cooper SE 2023
Mini Cooper SE 2023
Zdroj: Mini

Mini vstupuje do doby elektrickej. II. generácia modelu Cooper SE prichádza

Mini Cooper SE bolo fajn auto. Mestské auto. Nové nebude o veľa iné. No predsa o kus áno.

Koncepčne však ďaleko od svojho predka nebude. Ten prišiel s pomerne jednoznačne mestsky vyhradenými parametrami. Mal však esenciu toho, čo by každé Mini malo mať. Ovládateľnosť, agilitu a okamžité reakcie na všetky podnety a povely. Ako kokeršpaniel pri práci na polovačke.

Akurát dlho nevydržal. Nový model by mal vydržať viac. Stále si však má zachovávať primárnu podstatu svojej existencie - mestský drobec s prudkými reakciami - mestská motokára.

3-dverový Mini Cooper SE je celkovo piatou generáciou auta s takýmto označením. Stále je jadrom značky, i keď mu vznikli kolegovia s čoraz väčšími rozmermi. Aby to bolo jasnejšie: Volá sa Mini Cooper SE ako výkonnejší variant. Základnejší sa bude volať Mini Cooper E. Konečne je každé Mini zároveň Cooperom. Ostatne, tak väčšina ľudí neznalých názvoslovia tieto autá volali... Teraz je každé 3 a 5-dverové Mini zároveň Cooper. Odlišnosť je len v tom, či je to Cabrio, koľko má dverí a akú výkonnú pohonnú jednotku má Podkapotou.

Dizajn je iný, je vyhladený, kombinuje obliny s hranami ale decentne. Auto pôsobí chudšie, štíhlejšie. Ponúkne štyri úrovne výbavy - Essential, Classic, Favored a JCW.

Mini Cooper E dostane motor s výkonom 135 kW (184 k) a s krútiacim momentom 290 Nm. Z 0 na 100 km/h je za 7,3 sekundy. Cooper SE má 160 kW (218 k) a z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,7 sekundy. WLTP dojazd je pre prvého menovaného 305 km, druhý má 402 km. To je v meste slovenskej veľkosti pokojne aj mesačný dojazd... Ale tentokrát sa najmä s výkonnejšou verziou budete môcť vybrať aj ďalej ako do mesta a s menšími obavami o dojazd ako doteraz.

Mini má nový interiér. Používa eko materiály, eko kože, má jeden veľký OLED centrálny displej s novým operačným systémom Mini Operating System 9 a ponúkne aj populárne kratochvíle ako hranie hier počas nabíjania a podobne. Auto dostalo príplatkové Matrix LED svetlá a kopu ďalšej výbavy.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW/Mini

Komentáre k článku


Stream naživo