2023-06-23 12:12:00
Mazda MX-30 R-EV
Mazda MX-30 R-EV
Zdroj: Mazda

Mazda po vyše dekáde opäť rozbieha sériovú výrobu rotačného motora

A nielen jeho. Včera Mazda oficiálne spustila sériovú výrobu modelu MX-30 R-EV eSkyactiv.

Mazdu MX-30 si tak môžete kúpiť nielen ako čisto elektrický model, ale aj ako plug-in hybrid, o ktorého pohon sa stará výhradne elektromotor, no obavy o prípadný dojazd na elektrinu odstraňuje kompaktný rotačný motor. Ten zabezpečuje dostatok energie pre pohon kolies pri dlhej jazde a zároveň vie priebežne dobíjať akumulátor.

Plug-in hybridná MX-30 RHEV dokáže v čisto elektrickom režime odjazdiť 85 km podľa WLTP. Auto následne môžete nabiť, alebo využívať nerušene ďalej, až kým vám nedôjde benzín. Stále tu nemáme detaily, no aj tie nepochybne prídu. Tento plug-in hybrid by mal na jedno nabitie a natankovanie zájsť bez problémov 500 km. Následne ho môžete natankovať a ísť ďalej. Je to teda elektromobil pre tých, ktorí chcú na dennej báze jazdiť bezemisne, no následne ocenia dlhší dojazd pri dlhších trasách. Výhodou takto konštruovaného plug-in hybridu je samozrejme účinnosť systému. Tá je teoreticky výrazne vyššia ako pri užívaní veľkého benzínového motora na pohon kolies v momente, keď elektromotor a jeho baterka nestačia. Rotačný motor navyše zaberá málo miesta a keďže pracuje neustále v rovnakých otáčkach, môže byť ešte o kus efektívnejší. Tým sa však vytráca jeden z jeho veľkých benefitov - vysokootáčkovosť a krásny zvuk.

Zdroj: Mazda

MX-30 RHEV sa vyrába v domovskom závode v japonskej Hirošime. Auto má špeciálnu farbu s nižšou CO2 stopou aj v prípade dvojfarebnej verzie, Japonci tiež uvádzajú, že energia vložená do batérie v závode pochádza výlučne z 1 Megawattovej solárnej farby vybudovanej práve v hirošimskom závode.

Ak sa chcete o novom rotačnom motore od Mazdy dozvedieť viac, detailne jeho schopnosti vysvetľuje nasledujúce video:


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mazda

Komentáre k článku


Stream naživo