2020-05-29 09:30:00
BMW radu 5
BMW radu 5
Zdroj: BMW

FOTO: BMW radu 5 prešlo dôkladnou aktualizáciou. Zmeny hlavne Podkapotou

Rad 5 nepreberá gigantizmus mriežky chladiča, je však dizajnovo bližší k novému radu 3.

Za doterajšie pôsobenie súčasnej generácie sa celosvetovo predalo 600 000 áut. Autá po facelifte sa začnú predávať v priebehu júla tohto roka.

BMW radu 5 je klasika vo vyššej strednej triede. Ponúka množstvo verzií, no v prvom rade je znakom prestíže, úspechu a záujmu o športovo orientovaný veľký sedan, či kombi.

Automobil získal novú masku s novou výraznejšou mriežkou chladiča a s novými svetlometmi s LED pruhmi v tvare písmena L. Dostal nové farby, nové doplnky z radu M Performance, dostal nové asistenčné a konektívne systémy, miernymi úpravami prešiel aj interiér.

Zdroj: BMW

V prvom rade má však aktualizovanú paletu motorizácií. Medzi nimi možno nájsť aj plug-in hybrid s označením 530e. Naďalej zostáva v ponuke aj osemvalcová verzia M550i, navyše v novej zelenej metalíze. Gro ponuky tvoria štvorvalcové a šesťvalcové motory. Všetky budú po novom elektrifikované prostredníctvom remeňového štartér-generátora. Elektrifikácia je dôkladná, modely prechádzajú na 48Voltovú architektúru. Štartér-generátor nielenže zodpovedá za opätovné štartovanie motora, zároveň dokáže pomôcť spaľovaciemu motoru v jeho „slabších“ chvíľkach a v momentoch, keď by sám o sebe nepracoval úplne efektívne – napríklad aj pri potrebe okamžitého maximálneho výkonu. Vtedy pomôže dodatočným výkonom 8 kW (11 k).

Zdroj: BMW

V čase uvedenia modelu na trh sa ponuka začne na označeniach 520i a 520d. Druhý menovaný bude dostupný pre oba karosárske varianty aj vo verzii s pohonom xDrive. Nasledujú označenia 530i, 530e a 530d. Kým prvé dve verzie získavajú silu z benzínových prepĺňaných štvorvalcov, naftový motor je šesťvalcová verzia radového prepĺňaného agregátu. 530e pomáha elektromotor. 530e bude v oboch karosárskych vyhotoveniach dostupná aj s pohonom všetkých kolies xDrive. Na jeseň tohto roka ponuku doplní aj plug-in hybridná verzia s označením 545e, ktorá ponúkne okrem zo siete dobíjateľných batérií s elektromotorom o dva valce spaľovacieho motora viac. Naďalej sú dostupné aj verzie 540i a 540d, v oboch prípadoch ide o šesťvalcové agregáty. Vrcholom ponuky je 550i. O 550d už žiadna zmienka... Všetky motory okrem elektrifikácie prešli aj ďalšími úpravami tak, aby plnili novú emisnú normu. Aby sa jazdné vlastnosti radu 5 opäť posunuli ďalej, na želanie si môžete prikúpiť integrálne riadenie oboch náprav pre lepšie ovládanie v stiesnených priestoroch, no tiež pre lepšie jazdné vlastnosti pri športových požiadavkách.

Zdroj: BMW

Nové sú aj asistenčné systémy vodiča. Varovný systém opustenia jazdného pruhu sa dodáva aj s funkciou udržiavania v jazdnom pruhu. Nový asistenčný systém Driving Assistant Professional teraz obsahuje funkcie ako Aktívnu navigáciu s pomocou Asistenta zmeny jazdného pruhu, automatické vytváranie záchrannej uličky a výstrahu pri prejazde križovatkou (teraz aj s Kolíznym varovaním s funkciou brzdenia). Jednotlivé asistenčné systémy vodiča zobrazujú svoje aktivity ako vizualizáciu 3D prostredia v reálnom čase na združenom prístroji. Nový systém BMW Drive Recorder dokáže z viacerých miest na vozidle zaznamenávať video s dĺžkou až do 40 sekúnd. Prečo? Netuším, spýtajte sa v BMW. Azda preto, aby ste svoje dokonalé parkovanie mohli zdielať na sociálnych sieťach? BMW Maps zažíva premiéru vďaka cloudu. Nová cloud navigácia ponúka rýchlejšie vypočítavanie trasy a času príchodu. Aktuálne informácie sa aktualizujú v krátkych intervaloch. Súčasťou doplnkov je aj osobný hlasový asistent, ktorý tiež disponuje novými funkciami.

Zdroj: BMW

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo