2018-03-13 16:50:00
Ford Fiesta ST 2018
Ford Fiesta ST 2018
Zdroj: Ford

FOTO + VIDEO: Ford Fiesta ST – prvýkrát so samosvorným diferenciálom

Ford odhalil ďalšie detaily o novej športovej verzii modelu Fiesta. Nový trojvalec nepotrebuje pomoc reproduktorov.

Spoločnosť Ford včera odhalila ďalšie podrobnosti o sofistikovanom modeli s označením Sports Technologies, Patria medzi ne: voliteľný mechanický samosvorný diferenciál (LSD) pre optimalizovanú priľnavosť v zákrutách, pružiny s funkciou presmerovania momentu patentované spoločnosťou Ford (novinka v segmente), ktoré umožňujú ostrejší prejazd zákrutami, lepšiu odozvu zadnej časti vozidla a pocit dokonalejšieho spojenia s vozidlom a voliteľný systém riadenia rozjazdu, ktorý zaisťuje rovnomerne rýchle rozbiehanie z pokoja na trati, s podporou špeciálneho grafického zobrazenia na paneli prístrojov – stručne a skrátka Launch Control.

Spoločnosť Ford minulý rok predstavila úplne nový model Fiesta ST, ktorý poháňa úplne nový, 1,5-litrový, trojvalcový motor EcoBoost s výkonom 200 koní. Po prvýkrát sú k dispozícii voliteľné režimy jazdy, ktoré umožňujú nastaviť motor, riadenie a podvozok do režimu Normal, Sport a Track. Stlačením tlačidla vozidlo zmení svoj charakter z flexibilného hatchbacku na každý deň, na športové auto vhodné na okruhy.

Zdroj: Ford

Vo výbave úplne nového modelu Fiesta ST je aj prvý systém deaktivácie valcov Ford pre trojvalcový motor, ktorý dodatočne znižuje spotrebu paliva až o 11%, technológia aktívneho výfukového ventilu, ktorý zosilňuje údajne prirodzene športový zvuk trojvalcového motora a voliteľná výbava vrátane komunikačného systému SYNC 3, audiosystému B&O PLAY a sofistikovaných technológií na podporu vodiča, ako je napríklad pomocník pre zachovanie stopy v jazdnom pruhu a systém rozpoznávania dopravných značiek.

Vodiči hothatchov očakávajú od tohto malého auta veľké veci. Využili sme skúsenosti, ktoré sme získali pri vývoji doterajších modelov Ford Performance vrátane modelov Focus RS a Ford GT a vyvinuli sme úplne nový model Fiesta ST, ktorý vo svojom segmente nanovo nastaví latku v oblasti potešenia z jazdy – s chrapľavým zvukom trojvalca, ktorý upúta fanúšikov všetkých národností,“ povedal Leo Roeks, riaditeľ oddelenia Ford Performance pre Európu.

Úplne nová verzia uznávaného hothatchu Ford sa začne predávať už teraz na jar. Tento model vyvinul tím Ford Performance s prihliadnutím na každodennú použiteľnosť a úsporu paliva spolu s mimoriadnym pôžitkom z jazdy, ktorý poteší nováčikov a odmení skúsených jazdcov.

Zdroj: Ford

Užite si priľnavosť

Tretia generácia modelu Fiesta ST je prvá, ktorá bude v ponuke s voliteľným samosvorným diferenciálom Quaife. Pomáha optimalizovať záber predných kolies, čím vozidlo získava lepšie jazdné schopnosti v zákrutách – predovšetkým väčšiu priľnavosť pri výjazde zo zákrut.

Mechanický systém obmedzuje prenos krútiaceho momentu motora na koleso so zníženou priľnavosťou, napríklad na vnútorné koleso počas prejazdu zákrutou. Znižuje sa tým prekĺzavanie kolesa a vylepšuje sa prenos krútiaceho momentu motora na koleso s vyššou priľnavosťou, aby sa mohol plne využiť výkon motora.

Nový samosvorný diferenciál spolupracuje s technológiou pokročilého smerovania krútiaceho momentu Ford, ktorá pri prejazde zákrutou vylepšuje priľnavosť a obmedzuje nedotáčavosť aktiváciou brzdy na vnútornom prednom kolese.

Zdroj: Ford

Vyladením dosiahli konštruktéri tímu Ford Performance rovnováhu medzi týmito dvoma systémami, čím zabezpečili optimálnu priľnavosť na suchých povrchoch a stabilitu na mokrých cestách.

Vodiči výkonných vozidiel poznajú obávané pretáčanie jedného kolesa, keď je rýchly výjazd zo zákruty nemožný kvôli nadbytku krútiaceho momentu prenášaného na vnútorné koleso,“ povedal Roeks. „Mechanický samosvorný diferenciál v novom modeli Fiesta ST sme vyladili tak, aby hladko spolupracoval s pokročilým systémom smerovania krútiaceho momentu a poskytoval čo najlepšiu prirodzenú trakciu bez potreby eliminácie prebytočného krútiaceho momentu brzdením.“

Pružiny v akcii

Konštruktéri spoločnosti Ford vyvinuli patentované pružiny s funkciou presmerovania momentu. Zlepšujú stabilitu, agilitu a reakcie zadnej nápravy s vlečnými ramenami a torznou tyčou v úplne novom modeli Fiesta ST, čím zaisťujú lepší pocit prepojenia s vozidlom a prispievajú k lepším zážitkom z jazdy.

Úplne nová Fiesta ST je prvý kompaktný hot-hatchback s technológiou, ktorá využíva nerovnomerné, nezameniteľné, smerovo vinuté pružiny a ktorá prenáša sily na zadné zavesenie, čo umožňuje prenos síl v zákrutách priamo do pružiny a zvyšuje bočnú tuhosť.

Zdroj: Ford

Medzi výhody, ktoré ponúka táto konfigurácia zavesenia kolies, patrí:

•             ostrý nájazd do zákrut, ostré reakcie na zásahy do riadenia a zmeny smeru,

•             úspora 10 kg v porovnaní s Wattovým priamovodom, ktorý sa zvyčajne používa na zvýšenie tuhosti,

•             kompatibilita s bežnými tlmičmi

•             žiadne kompromisy ohľadne komfortu, kvality a kultivovanosti jazdy.

Pružiny s funkciou presmerovania momentu od spoločnosti Ford sú tvarované za studena, čím sa zvýšila ich životnosť a pevnosť. Majú premenlivé stúpanie a priemer naprieč celou dĺžkou pružiny, ktorá bola vyvinutá priamo pre úplne nový model Fiesta ST.

Sofistikovaný systém zavesenia kolies okrem toho využíva dvojplášťové predné tlmiče a jednoplášťové zadné tlmiče Tenneco, ktoré využívajú technológiu ventilov RC1 na tlmenie závislé od frekvencie – to umožňuje zdokonalené ovládanie pohybov karosérie pri zachovaní kultivovanosti pri rýchlej jazde. Tuhosť krútenia zadnej nápravy s vlečenými ramenami a torznou tyčou na úrovni 1 400 Nm/st. je najvyššia v porovnaní s ľubovoľným modelom Ford Performance.

Zdroj: Ford

Pri návrhu zavesenia kolies sme vykonali trojnásobné množstvo bežného počtu iterácií, aby sme našli zostavu, ktorá prinesie vzrušujúci pôžitok z jazdy, očakávaný od modelu s označením ST, ale aj pohodlie a kultivovanosť pri každodennom jazdení,“ povedal Roeks. „Sofistikované tlmiče sa samé prispôsobia a odstránia vysokofrekvenčné kmity vznikajúce pri prejazde ponad nedostatky vo vozovke v prípade malých požiadaviek na tlmenie – napríklad na diaľnici, ale opäť sa aktivujú, aby zaistili optimalizované držanie stopy pri ostrej jazde.“

Launch Control

Systém Launch Control je navrhnutý tak, aby sa ľahko používal. Vodič ho môže zvoliť pomocou tlačidiel na volante. Následne sa na 4,2-palcovom displeji na paneli prístrojov zobrazí špeciálne grafické zobrazenie. Po úplnom stlačení plynového pedála systém zvýši otáčky motora a automaticky ich nastaví na hraničnú hodnotu – ukazovateľ na displeji bude signalizovať, kedy je vozidlo pripravené na štart.

Po následnom úplnom uvoľnení spojkového pedála systém zaistí optimálny štart z pokoja využitím elektronického stabilizačného systému (ESC), systému trakčnej kontroly, systému smerovania krútiaceho momentu a systému kompenzácie stáčania riadenia, ktoré budú riadiť prenos výkonu a krútiaceho momentu.

Vďaka voliteľným režimom jazdy je úplne nový model Fiesta ST ešte všestrannejší, takže vodič môže optimalizovať zážitok z jazdy podľa aktuálnej situácie – od vozenia detí do školy až po preteky na okruhu:

Zdroj: Ford

•             V režime Normal sú mapovanie motora, riadenie trakcie, systém ESC, aktívny výfukový ventil a elektronický posilňovač riadenia (EPAS) nakonfigurované tak, aby sa zaistila prirodzená odozva a pocit prepojenia.

•             V režime Sport sa zostrí charakteristika motora, odozva plynového pedála a nastavenia systému EPAS, aby vozidlo poskytovalo lepšiu spätnú väzbu a lepšie vlastnosti pri rýchlej jazde na ceste. Otvorí sa ventil aktívnej regulácie zvuku, aby sa zintenzívnilo športové zvukové zafarbenie.

•             V režime Track sú všetky dynamické parametre vozidla naladené s cieľom dosiahnuť najrýchlejšie možné časy na okruhu, riadenie trakcie je vypnuté a zásahy systému ESC sú nastavené do režimu veľkého prekĺzavania pre ostrú jazdu na okruhu.

Systém ESC možno nastaviť do troch režimov. Vodič si môže vybrať medzi úplnými zásahmi systému, režimom veľkého prekĺzavania s obmedzenými zásahmi, prípadne môže systém úplne deaktivovať.

Športový charakter modelu od tímu Ford Performance ďalej zlepšuje na mieru prispôsobená konštrukcia hlavy ložiska čapu kolesa, jedinečná kalibrácia systému EPAS s prevodom riadenia 12 : 1 – najostrejšie riadenie pri pohľade na akýkoľvek model od tímu Ford Performance, ktoré je o 14 percent ostrejšie než má predchádzajúca generácia modelu Fiesta ST200, a ďalej mimoriadne výkonný brzdový systém s 278 mm odvetrávanými kotúčmi vpredu a 253 mm plnými kotúčmi vzadu.

Vodiči si môžu plne vychutnávať technológie nového modelu Fiesta ST zo sedadla vodiča, ktoré starostlivo vyvinul tím Ford Performance, aby sa zaistilo optimálne ovládanie a vyváženie vozidla. Sedadlo vodiča ponúka jedinečnú kombináciu nastavení uhla operadla a sklonu sedacej časti.

Vyšší výkon, vyššia výbava

Nový 1,5-litrový motor Ford EcoBoost využíva turbodúchadlo, vysokotlakové vstrekovanie paliva, dvojité nezávislé variabilné časovanie ventilov a trojvalcovú konštrukciu. Dosahuje výkon 200 koní pri 6 000 ot/min. a krútiaci moment 290 Nm od 1 600 do 4 000 ot/min. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 6,5 sekundy a maximálna rýchlosť je 232 km/h.

Nová kombinácia vstrekovania paliva do nasávania a priameho vstrekovania paliva spolu s inovatívnou technológiou deaktivácie valcov od spoločnosti Ford, priniesla podľa údajov samotnej automobilky zníženie spotreby paliva a emisií CO2 o 11 % v porovnaní s predchádzajúcou generáciou modelu Fiesta ST200.

Zdroj: Ford

Nová Fiesta ST bude od začiatku k dispozícii v troj- aj päťdverovej verzii so športovým dizajnom exteriéru v štýle ST. Súčasťou štandardnej výbavy budú 17-palcové disky kolies, voliteľne budú k dispozícii 18-palcové zliatinové disky kolies. Zákazníci budú mať na výber viac stupňov výbavy s označením ST-1, ST-2 a ST-3.

Medzi farby laku patrí biela Frozen White, sivá Magnetic, strieborná Moondust, modrá Performance Blue, červená Race Red, čierna Shadow Black, strieborná Silver a strieborná Silver Foxy. V štandardnej výbave interiéru sú sedadlá Recaro s bočným vedením, radiaca páka s logom ST a volant s plochým dnom a prešívaním, ktoré sa nachádza aj na koženej rukoväti ručnej brzdy a na manžete radiacej páky.

Vďaka komunikačno-zábavnému systém SYNC 3 (v štandardnej výbave) so 6,5-palcovým displejom alebo voliteľným 8-palcovým displejom budú môcť vodiči v modeli Fiesta ST ovládať audiosystém, navigačný systém a pripojené smartfóny pomocou jednoduchých, neformálnych hlasových povelov. V ponuke je aj vysokokvalitný audiosystém B&O PLAY sľubujúci pôžitok z prehrávania zvuku špičkovej kvality.

Medzi štandardné technológie na podporu vodiča patrí pomocník pre zachovanie stopy v jazdnom pruhu, systém varovania pred opustením jazdného pruhu a tempomat s nastaviteľným obmedzovačom rýchlosti. Dostupné sú aj iné funkcie vrátane dažďového senzora, automatických svetlometov, automatických diaľkových svetiel a systému rozpoznávania dopravných značiek.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo