2020-09-09 20:00:00
Štúrovo a kačice
Štúrovo a kačice

Po cestách sa opäť pohybovali kačice

Posledný augustový víkend je v auto-moto kalendári už tradične “rezervovaný” pre kačičky.

Tento rok sa na stretnutí v Štúrove stretlo 25 autíčiek, na ktoré sú ich majitelia náležite hrdí.

Pravidelné stretnutie ikonických vozidiel Citroën 2CV sa tentokrát uskutočnilo na južnom Slovensku. Pre tieto nielen slávne, ale predovšetkým milé a malé autíčka, sa v našich končinách - aj vďaka nakláňaniu pri jazde – vžilo familiárne označenie kačica, resp.  škaredé káčatko. Svojskú prezývku si vyslúžilo takmer v každej krajine, kde sa predávalo. Napríklad Dáni ju volali v preklade “milá malá vec”, Angličania “pomalý slimák” a Švédi používali označenie “študentský jaguár”.

Miestom tohtoročného – už 21. medzinárodneho stretnutia sa stalo Štúrovo, známe kúpeľné mesto na juhu Slovenska, ale aj turisticky atraktívne miesta na druhej strane Dunaja – Višegrád (H) so svojim majestátnym hradom, ktorý sa vypína nad mohutným tokom Dunaja, ale aj Ostrihom a jeho monumentálna bazilika, ktorá je treťou najväčšou sakrálnou stavbou v Európe (po bazilikách sv. Petra v Ríme a sv. Pavla v Londýne).

Autíčka 2CV, u nás známe aj vďaka účinkovaniu v mnohých kultových, predovšetkým komediálnych filmoch vyvolávali príjemnú náladu a nostalgické filmové spomienky u okoloidúcich. Nadšenie bolo vidieť hlavne u rodín s deťmi, ktorým rodičia v spolupráci s ich majiteľmi „kačičky“ ochotne predstavovali.

Na tohtoročnom zraze sa zúčastnilo 41 účastníkov a 25 vozidiel Citroën. Najvzdialenejším účastníkom bol p.Rýdzik, ktorý prišiel so svojim Citroënom 2CV až z Michaloviec. Najstarším vozidlom zrazu bol Citroën 2CV z roku 1956,  ktorého vlastníkom je p.Zetka z Dolného Kubína.

Okrem 25 autíčok Citroën 2CV sa na zraze zúčastnil aj ďalší ikonický model z histórie značky Citroën – elegantný a pohodlný Citroën DS s hydropneumatickým pružením v žiarivej červenej farbe. Jeho majiteľom je p. Švihran zo Senca.

„Sme radi, že sme tradíciu stretnutí neprerušili, a že napriek rôznym obmedzeniam v súvislosti s koronou sa nám zraz Citroënov 2CV podarilo zorganizovať. Všade tam, kde sa tento rok pestrofarebné autíčka zastavili, opäť šírili dobrú náladu a potešenie“, povedal predseda slovenského Citroën 2CV klubu p. Daniel Dušánek. Zraz sa konal na konci augusta, krátko pred uzatvorením hraníc.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo