2017-05-14 15:00:00
Výbuch pneumatiky zničil Corollu
Výbuch pneumatiky zničil Corollu

VIDEO: Čo treba v Rusku na zošrotovanie auta? Skoro nič

Možno to znie pochybne, ale stačí iba dobrý kompresor a trojtonová pneumatika.

Dalo by sa povedať, že Rusi objavili nový spôsob šrotovanie áut. Je dokonca neuveriteľne lacný, takže sa mu dá odpustiť predsa len istá nedokonalosť. Zošrotovať auto totiž nie je bežne vôbec ľahké. Potrebujete na to špeciálnu techniku. Dalo sa čakať, že sa Rusi zaobídu aj bez nej.

Keď vám vybuchne pneumatika, nie je nič príjemné. Ešte šťastie, že sa také niečo nestáva bežne. Ale keď sa darí, tak sa darí – a to je aj prípad dnešného videa na nedeľu. Pochádza z Ruska, konkrétne z automobilového skladu na juhu centrálneho Ruska v Kiseljovsku. Príčinou výbuchu pneumatiky nebola v tomto prípade žiadna chyba, ale obyčajná ľudská zábudlivosť... Výsledok však pôsobí, akoby šlo o presne vypočítanú záležitosť. Pravdou je, že svoju rolu zohrala aj náhoda.

Ako sa dalo dopátrať na ruských serveroch, za všetko môže nepozornosť mechanika. Dal nafukovať tri tony vážiace koleso pre špeciálne nákladné auto. No a zabudol, kedy malo byť už nafúkané dosť. Ktovie, čo mu do toho prišlo, alebo čo ho rozptýlilo, prípadne kto. Kompresor však vykonával svoju prácu statočne  a tlačil do pneumatiky vzduch dovtedy, až to nevydržala, povedala si dosť – a praskla. Keby len. Ona doslova vybuchla a...

... vyletela niekoľko metrov do vzduchu. Muselo to byť dosť vysoko, lebo bola mimo záber bezpečnostnej kamery zhruba 3 sekundy, čo je dosť dlho. Nakoniec pristála - na Toyote Corolla, ktorá bola zaparkovaná pár metrov vedľa. Ešte šťastie, že v Corolle nikto nesedel, lebo obria pneumatika ju totálne zdemolovala. Po „pristátí“ úplne zrušila strechu auta. Zastavila sa až pod dolnou hranou okien. Bol to priamy, ale poriadne nešťastný a smolný pád. Keby pneumatika dopadla o meter vedľa, nič sa nemuselo stať. Okolo je miesta dosť. Pád na auto bola jednoducho súhra okolností a náhoda.

Toyota Corolla je na odpis. I keď v Rusku dokážu z vraku urobiť „skoro nové“ auto, v tomto prípade je to už asi poriadne za hranicou, kedy sa pustiť do náročnej rekonštrukcie doslova zo šrotu. Celý incident má aj pozitívnu stránku – ešte nikdy sa nepodarilo zošrotovať auto tak rýchlo a lacno. Stačí na to mať správne koleso, dobrý kompresor a čo je úplne najdôležitejšie – vedieť dobre zacieliť. Hoci mať presnú mušku - to asi v takomto prípade nemožno len tak opakovať. Preto sa zrejme takýto spôsob šrotovania neujme – ani v Rusku.

P.S. Nedozvedeli sme sa to, ale najväčšou iróniou by bolo, keby zničená Corolla patrila mechanikovi, ktorý „trocha prefúkol“ obrovskú pneumatiku. Celkom najhoršie by bolo, ak by patrila napríklad šéfovi servisu, alebo firmy, ktorá si pre svoje obrovské nákladné autá nechala opraviť pneumatiku...

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo