2014-03-25 16:50:36
Crash Dummies majú dušu?
Tak ako? Majú Crash Dummies dušu?

Čo keď sú testovacie figuríny múdrejšie a cítia viac, ako sme si mysleli?

Berieme to ako samozrejmosť, že testovacie figuríny nasadzujú svoj „život“ za nás.

Crash test dummies – neživé figuríny, ktoré zaskakujú za ľudí v tých najhorších prípadoch – pri nárazových testoch. Aby boli autá bezpečnejšie, aby ľudia prežili. Sú neživé, bezcitné a úplne bez svedomia... Ale čo keď sa náhle preberú k životu?

Je to nereálny predpoklad, ale umelecké stvárnenie tohto predpokladu zrazu kladie tieto potrebné „veci“ do roviny, v ktorej ich my, ľudia, nevidíme. Lebo ich tak nechceme a boal by to príliš veľká fikcia.

S tou narába aj základný predpoklad krátkeho filmu s názvom Crush. Dvojminútový klip je dielom  Maleka Rizkallaha, ktorý pripravil túto animáciu ako svoj záverečný projekt pre 3D animácie a vizuálne efekty na filmovej škole v kanadskom Vancouver.

Celý dej a zápletka sa krúti okolo dvojice neživých figurín umiestnených vo vnútri Volkswagenu Scirocco pripraveného na crash test. Precitnú čírou zhodou okolností a náhody len pár sekúnd pred osudným nárazom... Ak chcete sami precítiť, ako sa asi cítili, kliknite si na video...

Tento krátky film o posledných okamihoch testovacích figurín počas nárazových zestov pripomína absolventské krátke video Václava Švankmajera s podobným a jednoduchým názvom Test. Tam sa za podobné niečo figuríny rovno mstia náhodnému okoloidúcemu. Toto je video oveľa melancholickejšie a viac snivé, ale inak veľmi vydarené a perfektne zvládnuté po stránke obsahovej, režijnej, aj remeselnej.

Jozef Vydra
ZDROJ: vimeo.com, jalopnik.com

Komentáre k článku


Stream naživo