2012-11-26 10:34:10
Vettel po tretí raz
Vettel obhájil titul - a môže získať ďalšie
Zdroj: Red Bull Racing

Vettel po tretí raz majstrom

Bolo to napínavé, tak ako poriadne má šampionát byť. Až do posledných pretekov. Nechýbalo veľa a majstrom mohol byť Alonso. Napriek obrovskej snahe nie je.

Veľká cena Brazílie 2012 bola neuveriteľným divadlom plným zvratov a šialených situácií. Nenechala asi nikoho chladným. Sebastian Vettel v tejto dráme síce prišiel do cieľa až na šiestom mieste, ale nakoniec obhájil vlaňajšie celkové víťazstvo a získal s náskokom troch bodov tretí titul majstra sveta po sebe. Stal sa najmladším trojnásobným šampiónom v histórii seriálu F1. Posledné preteky zvládol najlepšie Jenson Button z McLarenu, ktorý zaknihoval svoje tretie víťazstvo v tejto sezóne. Vettelove šance na titul však v úvodných metroch nevyzerali príliš ružovo. Stratil veľa času po kontakte s Brunom Sennom v prvom kole a mal poškodený monopost. Zdalo sa, že svoj monopost do cieľa nedovedie.

Mal namále

Seb, ako ho familárne prezývajú priatelia v kolotoči Veľkých cien, nezvládol štart Veľkej ceny Brazílie a už po prvej zákrute sa prepadol na siedme miesto. To však nebolo všetko, horšie chvíle ešte len mali prísť. Po 28 sekundách od štartu sa vo štvrtej zákrute dostal medzi niekoľko áut a došlo ku kolízii. Ťukanec od Sennu ho otočil a auto vyzeralo na bočnej strane poriadne poničené. Detailné zábery ukázali, že auto je na ľavej strane naozaj výrazne poškodené, zničená bola časť podlahy a stlačený bol aj výfuk. "Bol som prekvapený, že to auto vôbec prežilo," poznamenal Christian Horner. Pre Adriana Neweyho zabezpečil bleskurýchle výtlačok detailnej fotky. Ten podotkol: "Bolo poškodené oplechovanie, ale najväčšie starosti mi robil výfukový systém. Mysleli sme si, že zlyhá a auto začne horieť. Mohli sme urobiť ale málo, zmenili sme akurát mapping motora, aby sme udržali výfuk čo najchladnejší. Tým sme však obmedzili výkon a stratili sme aj prítlak zadnej časti monopostu." Našťastie to všetko vydržalo, rovnako aj ostatné súčasti vozidla, najmä závesy kolies a tak mohol Vettel pokračovať v jazde. Postupne bol v boxoch štyrikrát.

Dráma od začiatku do konca

Jeho hlavný súper v boji o titul Fernando Alonso potreboval skončiť v pretekoch najhoršie na treťom mieste a Vettel by mohol získať maximálne bod, aby dosiahol na titul. Alonso bol v boxoch trikrát - začal na strednej zmesi pneumatík, potom prezul na prechodnú zmes, neskôr na strednú a napokon opäť na prechodnú. Vettel začal na stredných pneumatikách, neskôr prezul na prechodné, ďalej vymenil tvrdé, potom znova stredné a napokon prešiel na prechodné. Pravidlá určujú, že piloti musia použiť obe slickové zmesi určené pre preteky, ak nezvolili aj jednu zo zmesí do mokra. Víťazný Button bol jediným pilotom v cieli, ktorý bol v boxoch iba dva razy. Všetci ostatní jazdci prezúvali minimálne trikrát.

Snaha bola, nevyšla

Fernando Alonso nakoniec skončil v pretekoch po všetkom úsilí na druhom mieste. To ale na titul nestačilo. Bol by musel vyhrať, no na Buttona nemal. Ten si jazdil svoje preteky. Mohol ho ešte pred koncom pretekov skúsiť predbehnúť, ale preteky sa dojazdili za safety carom, keď pred koncom havaroval Paul di Resta . Preteky boli do konca napínavé a priniesli to, čo sa čakalo: súboj o titul takmer do posledných chvíľ. Tretí skončil pred domácimi fanúšikmi Felipe Massa. Štvrté miesto vybojoval Vettelov kolega Mark Webber, s tímom Sahara Force India sa rozlúčil na štvrtom mieste Nico Hülkenberg. Ten mal dokonca na víťazstvo, ale spoločne sa s Lewisom Hamiltonom nevošli do jednej zákruty. Nasledovala kolízia, Luis musel odstúpiť a Nico dostal trest. Zdá sa však, že do Saubera odchádza v dobre forme.

Zdroj: Red Bull Racing

Súboje aj na konci

O desiate miesto medzi konštruktérmi zabojoval Vitalij Petrov, získal v tejto časti tabuľky v pretekoch výborné jedenáste miesto. A hoci s HRT a tímom Marussia nezískali ani bod, v Caterhame zavládla obrovská radosť, predbehli posledne menovanú stajňu. Za toto umiestnenie aj tak získajú niekoľko miliónov dolárov.

Jozef Vydra
ZDROJ: Red Bull Racing, formula1.com

Komentáre k článku


Stream naživo