2012-12-31 09:00:00
Smart na Dakare zostane
Smart fortwo v takomto nasadení na trati Dakar 2013 neuvidíme.
Zdroj: gmotors.co.uk

Smart na Dakare zostane snom

Viete si predstaviť malý smart fortwo na vyše 8000 kilometrovej trati náročného Dakaru v súťaži oproti väčším, silnejším špeciálom? Bolo by to naozaj pekné a zaujímavé. Malo to tak byť!

Malo, ale sa nestane. Žiaľ. Nedostatok finančných prostriedkov ukončil krásne sny tímu Feber, ktorý musel oznámiť, že sa jeho smart fortwo nezúčastní v kultovej Rally Dakar, ktorá štartuje už 5. januára.

Projekt, ktorý spotreboval 80 000 € nákladov na vývoj, potreboval ešte ďalších 17 000 eúr na dokončenie, aby mohol konkurovať súperom. Ale ďalšie peniaze od sponzorov už neprišli. Ľahká a inteligentná bugina s pohonom 4 × 4, ktorej hmotnosť sa odhaduje iba na 750 kg, je v skutočnosti založená na štvorkolke Polaris XP 900. Poháňa ju 900 kubíkový dvojvalec, ktorého výkon sa vyšplhal na 90 koní (66 kW).

Zdroj: gmotors.co.uk
Zdroj: gmotors.co.uk

"Nemáme na výber, milujeme sny... a máme radi filmy s dobrým koncom, a aj keď sa toto rozhodnutie nedá dobre stráviť, až doteraz bol film pekný, veľmi pekný ...." dodal skleslý vodič, Jose Luis Alvarez Alarcón. Jeden z troch, ktorí sa mali pokúsiť doviezť „dakarský“ smart do cieľa.

Aby nebolo smutno aj vám, ponúkame dve videá, Najprv oficiálne, kde sa smart predstavil vo farbách tímu Feber pre Dakar:

A teraz ešte jedno, zo skoršieho testovania s minimom úprav karosérie:

Jozef Vydra
ZDROJ: dakarsmart.com

Komentáre k článku


Stream naživo