2013-10-18 07:05:00
srnec na ceste
srnec na ceste

Ján Bazovský radí: Zvýšte opatrnosť, na ceste je zver!

Použitím slovnej hyperboly by mohol vzniknúť dojem, že toto upozornenie sa týka nebezpečnej jazdy cestných pirátov.

V klasickom význame slova však ide najmä o lesnú, poľnú zver, alebo domáce zvieratá. Začiatkom jesene a v zime býva ich výskyt v okolí ciest častejší a hoci na rozdiel od cestných pirátov majú hlbšie vyvinutý pud sebazáchovy nevyhnú sa občasným kolíziám s motorovými vozidlami.

Dá sa vôbec predchádzať zrážkam vozidiel so zvieratami na cestách? Nuž, dá aj nedá, kedy – ako. Ale tých prípadov, keď sa dá predísť dopravným nehodám medzi autami a zvieratami je rozhodne viac. Asi najjednoduchším spôsobom by bolo oplotiť všetky úseky ciest mimo obcí. Nezmyselné riešenie a hlavne poriadne nákladné, Ale postaviť ploty aspoň vedľa najfrekventovanejších úsekov diaľnic a rýchlostných ciest už zmysel dáva. Aj vzhľadom na vysokú maximálnu povolenú rýchlosť na nich. Na druhej strane je to však výrazný zásah do prirodzených teritórií lesnej a poľnej zveri. Preto by sa žiadalo aspoň na rovinatých úsekoch, cez ktoré diaľnice a rýchlostné cesty vedú, vybudovať aj dostatočný počet nadchodov alebo podchodov pre migrujúcu zver. V hornatom teréne na tieto účely slúžia voľne priechodné premostenia údolí.

Pravidlá cestnej premávky na pohyb zveri po cestách pamätajú a napríklad § 16, ods. 1 ukladá vodičovi nasledovnú povinnosť:

Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad.

No a kde možno výskyt zveri predvídať?

- na úsekoch ciest vedúcich cez súvislé lesné porasty

- na úsekoch ciest vedúcich medzi lesnými porastmi a poliami

- na úsekoch ciest okolo vodných tokov

Z uvedeného paragrafu vyplývajú pre vodičov dve základné okolnosti. Prvou je, že počas jazdy v nočných hodinách a zníženej viditeľnosti by v každom ročnom období mali vodiči sledovať nielen cestu pred sebou, ale aj jej bezprostredné okolie a tam, kde to pre stromy a krovinaté porasty nie je možné, aj znížiť rýchlosť jazdy.

Rovnako tak by si mali počínať na úsekoch vyznačených výstražnými dopravnými značkami A 17 - zvieratá a A 18 - zver. Niekedy však ani pri najväčšej opatrnosti nedokážu vodiči zabrániť zrážke s lesnou alebo inou zverou, ktorá im náhle vbehne do jazdnej dráhy.

Zver, ktorá stojí na ceste a vplyvom oslnenia reflektormi nevie reagovať, vytvára prekážku v cestnej premávke. Tu už musia brať vodiči do úvahy druhú okolnosť uvedenú v §16 a síce, že smú jazdiť len primeranou rýchlosťou aby boli schopní zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú majú rozhľad.

Vodič je povinný každú zrážku s lesnou zverou oznámiť policajtom lebo za dopravnú nehodu sa podľa §64, ods. 2, písm. a) považuje aj škodová udalosť ak nie je splnená niektorá z povinností §66, ods. 6. No a v uvedenom § odst. 6 znie:

 ... Ak účastník škodovej udalosti spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá nie je účastníkom škodovej udalosti, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a oznámiť jej svoje osobné údaje.

Lesná zver je majetkom poľovného združenia, v ktorého revíri sa nachádza. Oznámiť každú zrážku vozidla s lesnou zverou policajtom je potrebné aj preto, lebo policajti vedia okamžite vyrozumieť zástupcov príslušného poľovného združenia a v spolupráci s nimi dokážu zabezpečiť čo najrýchlejšie odstránenie prekážky a obnovenie zjazdnosti cesty.

V obciach dosť často komplikuje plynulosť cestnej premávky nekontrolovateľný pohyb domácich zvierat. Aj keď kolízie s nimi spôsobia len minimálne materiálne škody vzhľadom na zvýšenú hustotu premávky je pre vodičov oveľa nebezpečnejšie okamžité zníženie rýchlosti vplyvom prudkého brzdenia. Škody spôsobené vzájomnou kolíziou vozidiel bývajú už omnoho vyššie.

Pri dopravnej nehode zavinenej nekontrolovateľným pohybom domácich zvierat po cestách možno náhradu škody žiadať od ich majiteľov. V niektorých prípadoch sa naozaj dá zistiť komu zatúlaný domáci „miláčik“ patrí.

Upozornenie na záver:

Kompenzácia škody na vozidle po zrážke s lesnou zverou vo forme naturálií – odvozu a následného spracovania diviny je občas lákavé pokušenie no treba mať na zreteli, že takéto konanie vodičov síce neporušuje zákon o cestnej premávke ale je to trestný čin pytliactva.

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo