2015-11-21 11:25:00
Volvo Concept 26 je
Volvo Concept 26 je pojazdný luxus s autopilotom
Zdroj: Volvo cars

Volvo Concept 26: Pojazdný luxus s autopilotom

Volvo sa orientuje na vývoj autonómnych vozidiel už dlhší čas. Teraz netradične odhalilo iba interiér novej štúdie.

V tom to práve je, že práve pri koncepte 26 bola nutná výnimka. Švédi ju urobili preto, lebo o interiér tu ide predovšetkým. Luxusná kabína v prevažne bielej farbe má štyri samostatné sedadlá. Všetko vo vnútri je však zamerané na predných cestujúcich, ktorí majú všestranne polohovateľné sedadlá, či skôr kreslá a môžu sa na nich pokojne rozvaliť a nemusia sa pozerať na cestu.

Ak by do vozidla chceli nastúpiť všetci štyria cestujúci, čo by nebol problém, lebo podľa firemných fotografií je auto štvordverové, musia sa „vodič“ a spolujazdec uskromniť. Auto je zrejme postavené na modulárnej platforme SPA, hoci automobilka zatiaľ hovorí len o návrhu.

A ten netradičný názov? Pokračujúci výskum spoločnosti Volvo Cars v oblasti autonómneho riadenia potvrdil, čo už dávno všetci vieme – že každodenné dochádzanie nám berie radosť z jazdy. Práve počas dochádzania a ciest po diaľnici na dlhé vzdialenosti sú ľudia najviac ochotní zveriť šoférovanie samotnému vozidlu.

Zdroj: Volvo cars

Vyvinutý Koncept 26 je pomenovaný podľa priemerného denného času dochádzania do zamestnania – 26 minút. Je to čas, ktorý by sa dal stráviť niečím zmysluplnejším ako iba sedením za volantom v zápche. Spoločnosť Volvo sa preto rozhodla vrátiť výber a slobodu späť k vodičovi. Ten si bude môcť vychutnať zážitok z jazdy vtedy, keď bude chcieť. Ak sa rozhodne robiť niečo iné, riadenie môže zveriť vozidlu.

Jazdite, vytvárajte, relaxujte

„Náš výskum jasne preukázal, že ak by bola k dispozícii plne autonómna jazda, niektorí ľudia by využili čas strávený dochádzaním kreatívne, zatiaľ čo iní by sa rozhodli len sedieť a odpočívať, sledovať on-line médiá alebo počúvať hudbu. S autonómnou jazdou bude toto všetko možné,“ povedal Robin Page, viceprezident interiérového dizajnu spoločnosti Volvo Cars.

Zdroj: Volvo cars

Koncept 26 vychádza z úplne novej patentovanej konštrukcie sedadiel, ktoré aktívne usadia vodiča do jedného z troch režimov: „Drive“ (jazda), „Create“ (tvorba) alebo „Relax“. Keď sa vodič rozhodne zveriť riadenie vozidlu, volant sa zatiahne, sedadlo sa sklopí a z palubnej dosky sa vysunie veľký displej, ktorý umožňuje vodičovi stráviť čas podľa želania. V Koncepte 26 bolo treba radikálne zmeniť základnú konštrukciu interiéru automobilov a vytvoriť priestor, ktorý možno používať podľa želania vodiča, či spolujazdca. To signalizuje obrovský potenciál pre nové obchodné príležitosti a spoluprácu v oblasti moderných technológií, ktoré prinesie autonómna jazda.

Zdroj: Volvo cars
Zdroj: Volvo cars

„Išli sme až na samý kraj, aby sme pochopili výzvy a príležitosti, ktoré v najbližších rokoch prinesú ľuďom autonómne vozidlá,“ povedal Dr. Peter Mertens, senior viceprezident pre výskum a vývoj v spoločnosti Volvo Car Group.

Blízka budúcnosť autonómneho jazdenia

Prebiehajúci výskumný projekt spoločnosti Volvo Cars je s názvom Drive Me. V rámci projektu bude v roku 2017 v švédskom Göteborgu jazdiť veľká flotila plne autonómnych automobilov u skutočných zákazníkov. Otázkou je zatiaľ legislatíva, ktorú treba zosúladiť vo všetkých častiach sveta. Kto bude zodpovedný za nehodu, keď vozidlo fyzicky nikto neriadi? Volvo sa zaviazalo, že zaplatí v takýchto prípadoch vždy odškodné. Ako povedal Dr. Peter Mertens: „Spoločnosť Volvo Cars sa ako jedna z prvých zamerala na tému autonómne jazdiacich vozidiel a zodpovednosti. Automobilky by mali prijať plnú zodpovednosť za vozidlá, ktoré jazdia v plne autonómnom režime. Ak výrobca neprevezme zodpovednosť, jasne dokazuje, že si nie je istý o svojej technológii autonómnej jazdy.“

Zdroj: Volvo cars
Zdroj: Volvo cars

Autonómne autá? Prečo nie, ak bude elektronika fungovať bez problémov a zabráni sa tým večným dopravným zápcham, alebo rodinným tragédiám pre nezvládnutie riadenia vodičom. Všetky tie snímače, počítače a rôzne šikovné škatuľky však musia byť spoľahlivé. Samozrejme aj odolné proti hackerským útokom...


ZDROJ: Volvo Car Group

Komentáre k článku


Stream naživo