2013-04-18 18:55:51
Kuriérsky Ford Transit sa
Oplechovaný najmenší úžitkový model Ford Transit Courier oprášil staronové meno v značke.
Zdroj: Ford

Kuriérsky Ford Transit sa predstavil v Birminghame

Najmenší z radu úžitkových vozidiel Ford bude mať k dispozícii tri motory. Kedy sa ho dočkáme?

Ford predstavil na ženevskom autosalóne model Tourneo Courier, ako najmenšieho  súrodenca väčšieho plnohodnotného modelu Tourneo Custom. Na výstave komerčných vozidiel vo Veľkej Británii sa predstavila aj jeho oplechovaná úžitková verzia Transit Courier.

Už jeho meno hovorí, že je predovšetkým určený pre kuriérske, či rôzne donáškové služby. Viac sa vďaka menším rozmerom hodí do ulíc miest, no aj napriek tomu ponúka slušnú kapacitu nákladového priestoru. Pre dodávkový Transit tiež platí, že je postavený na platforme, ako má MPV B-MAX a Fiesta.

Novinka je dlhá iba 4,16 metra, napriek tomu ju navrhli tak,  aby bola schopná previezť náklad s pôdorysom normovanej europalety s rozmermi 1,2 x 0,8 metra. Dĺžka nákladového priestoru je 1,62 metra a nosnosť 660 kg pri dvojmiestnom usporiadaní.

Plechová skriňa pre náklad

Nákladný priestor nemá okná, ktoré nahradil oceľový plech. Dovnútra sa vchádza cez posuvné zadné  dvere na strane spolujazdca a tiež cez dvojkrídlové zadné dvere. Okrem miesta pre vodiča a spolujazdca môže mať nový malý Transit v druhom rade aj skladacie sedadlá pre ďalších pasažierov. Zaujímavosťou je diódové osvetlenie nákladového priestoru.

Zdroj: Ford
Zdroj: Ford

Nakoniec však najviac prekvapilo, že napriek premiére sa modelu, podobne, ako v prípade verzie určenej pre pasažierov, tento rok nedočkáme. A to napriek tomu, že Ford chce v priebehu troch rokov zvýšiť predaj svojich úžitkových modelov na 400 000 kusov.

Čo má poháňať najmenší úžitkový Ford? K dispozícii bude dvojica vznetových motorov: 1,5 TDCi s výkonom 55 kW (75 k) a mierne väčšia, ale výkonnejšia 1,6 TDCi so 70 kW (95 k). K tomuto tandemu sa pridá aj benzínový trojvalec EcoBoost, ktorý má 74 kW (100 k).

Jozef Vydra
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo