2020-03-13 08:35:00
Škoda Rapid a Rapid
Škoda Rapid a Rapid Spaceback
Zdroj: Škoda auto

Škoda Rapid a Rapid Spaceback zmodernizovali

V Európe skončil, v Číne si žije svoj nový život. Modelový rad Rapid má nový vzhľad, moderný interiér a inteligentné riešenie konektivity.

Kompaktná limuzína Škoda Rapid a praktický hatchback Škoda Rapid Spaceback absolvovali rozsiahlu modernizácia na najväčšom trhu značky v Číne. Prepracovaný zovňajšok autá omladil a zdynamizoval, vylepšený je aj interiér. Modely Rapid a Rapid Spaceback sú vybavené úsporným benzínovým motorom MPI s objemom 1,5 litra a výkonom 82 kW (111 k), ktorý prenáša výkon na kolesá prostredníctvom päťstupňovej manuálnej alebo šesťstupňovej automatickej prevodovky.

Prepracovaný vonkajšok má novo tvarovanú prednú masku, nižšie svetlomety a nové, horizontálne usporiadané zadné svetlá. V interiéri je popri pozmenených dekoroch a poťahoch nový infotainment systém s pokročilou konektivitou od firmy Banma (spoločný podnik Alibaba Group a SAIC Volkswagen). Poskytuje modernú konektivitu. Ponuka priestoru pre cestujúcich a batožinu je veľkorysá, ako je to bežné a typické pre značku Škoda.

Zdroj: Škoda auto

Zmodernizované vozidlá Rapid a Rapid Spaceback boli vyvinuté v tesnej spolupráci Technického vývoja spoločnosti Škoda Auto s partnerom v spoločnom podniku SAIC Volkswagen v Šanghaji. Modernizovaná Škoda Rapid v Číne už dosiahla prvý zápis v histórii. Ako celkovo 22-miliónte vozidlo spoločnosti SAIC Volkswagen opustilo výrobnú linku vozidlo tohto modelového radu, s poradovým číslom 22 000 001 ho nasledoval Rapid Spaceback.

Škoda Rapid je 4 512 milimetrov dlhá, 1 706 milimetrov široká a 1 469 milimetrov vysoká. K dispozícii je v odtieňoch modrá Capulco, bežová Titanium, strieborná Reflex a biela Polar. S rázvorom 2 603 milimetrov poskytuje cestujúcim v interiéri dostatok miesta a komfortný priestor pre nohy vpredu aj vzadu. Batožinový priestor s objemom 466 litrov má až 14 Simply Clever riešení pre uloženie batožiny. Novo usporiadaný interiér je k dispozícii v dvoch farebných prevedeniach: v čiernej a čierno-hnedej.

Zdroj: Škoda auto

Rapid je vybavený multifunkčným volantom, cúvacou kamerou. Inteligentný systém Škoda Banma poskytuje popri TFT LCD obrazovke s osempalcovou uhlopriečkou aj v Číne obľúbené používateľské rozhranie v dizajne hracích kariet a hlasové ovládanie. Ďalšími prvkami sú bezdrôtové online aktualizácie, moderná konektivita s mobilnými telefónmi vybavenými operačným systémom Android alebo Apple a ďalšie online služby, ako napríklad navigačná aplikácia Amap, služba prenosu hudby Kuwo, či online rádio Tingban.

Škoda Rapid je poháňaná benzínovým motorom MPI s objemom 1,5 litra. Motor vyrobený z ľahkej zliatiny hliníka disponuje výkonom 82 kW (111 k), maximálny krútiaci moment má hodnotu 145 Nm. Pohonná jednotka spĺňa prísnu emisnú normu China VI b, ktorá je záväzná od júna 2023. Na výber je päťstupňová manuálna a šesťstupňová automatická prevodovka. Priemerná spotrebe 5,6 litrov na 100 kilometrov prináša nízke emisné hodnoty. Sofistikované naladenie podvozku zaisťuje vo všetkých situáciách dobrú ovládateľnosť vozidla. Nové modely Škoda Rapid a Škoda Rapid Spaceback sú k dispozícii na čínskom trhu u predajcov a je ich možné objednať aj online.

Zdroj: Škoda auto

Nová Škoda Rapid Spaceback je k dispozícii v odtieňoch žltá Honey, červená Flash a biela Polar. Je vybavená novo usporiadanými širokými dvojdielnymi zadnými svetlami, ktoré spoločne s odrazkami v zadných nárazníkoch formujú grafiku svietidiel. Pohľad na zadnú časť završuje chrómovaná lišta v dolnej časti nárazníka. V rôznych dizajnových paketoch sa dá Rapid Spaceback individualizovať prostredníctvom čiernych prvkov. K dispozícii je napríklad ďaleko dole zasahujúce čierne zadné sklo, čierna strecha, čierne kryty vonkajších spätných zrkadiel a dymové čierne zadné svietidlá.

Rapid Spaceback je 4 312 milimetrov dlhý a 1 475 milimetrov vysoký. Šírka a rázvor kolies sú zhodné s limuzínou, práve tak ako motor MPI s objemom 1,5 litra s výkonom 82 kW (111 k) a ponuka prevodoviek. Objem batožinového priestoru má 372 litrov a sklopením zadných sedadiel je možné ho zväčšiť až na 1 255 litrov. Bezpečnosť jazdy podporuje stabilizačný program ESP, okrem toho je v ponuke monitorovanie tlaku v pneumatikách a ďalšie bezpečnostné systémy.

Zdroj: Škoda auto

Na rozdiel od Rapidy vo verzii limuzína, umožňuje Rapid Spaceback vybrať si v interiéri medzi štyrmi rôznymi líniami. Najšportovejší variant má prístrojovú dosku s dekorom s jemnou štruktúrou v imitácii karbónu a lištou vo výraznom červenom odtieni. Čiernosivé poťahy sedadiel zdobia červené švy a vtkaný nápis „Rapid". Klimatizácia zaisťuje vysoký komfort v každom počasí – má trojvrstvové a vysoko účinné filtračné vložky, preto je vzduch v interiéri mimoriadne čistý.


AUTOR: © Zoznam/Jouef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo