2018-10-31 04:20:00
Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover začal výrobu na Slovensku

Jaguar Land Rover otvoril svoj vysoko moderný závod v Nitre s investíciou 1,4 miliardy €.

Je to vôbec po prvýkrát, čo na Slovensku spúšťa výrobu automobilová firma pochádzajúca z Veľkej Británie. Jadro svojho podnikania má spoločnosť naďalej vo Veľkej Británii, po otvorení spoločného podniku v Číne v roku 2014 a výrobného závodu v Brazílii v roku 2016 znamená otvorenie výrobného závodu Jaguar Land Rover v Nitre najnovší krok spoločnosti v rámci jej globálnej stratégie zameranej na rozširovanie svojho pôsobenia.

Budovanie nových medzinárodných výrobných prevádzok umožňuje spoločnosti Jaguar Land Rover ponúkať zákazníkom ešte vzrušujúcejšie nové modely vozidiel, predstavuje ochranu pred kurzovými pohybmi a celkovo posilňuje jej globálnu konkurencieschopnosť.  

Ako sa na slávnostnom otvorení vyjadril Prof. Dr. Ralf Speth: „Otvorenie nitrianskeho výrobného závodu novej generácie predstavuje pre Jaguar Land Rover začiatok novej éry vo výrobe. Je to najnovší míľnik v našom dlhodobom globalizačnom programe a vyvrcholenie štyroch rokov plánovania. Rovnako ako v prípade našich existujúcich výrobných prevádzok nachádzajúcich sa  v Spojenom kráľovstve, Číne, Brazílii, Indii a Rakúsku, tento vysoko technologicky vyspelý závod na Slovensku doplní a podporí naše firemné, výskumné a vývojové aj inžinierske funkcie so sídlom vo Veľkej Británii."

Výroba na Slovensku

Jaguar Land Rover v nitrianskom závode zamestnáva v súčasnosti už takmer 1 500 ľudí, z ktorých 98 percent pochádza zo Slovenska. Ženy sa na celkovom počte pracovníkov podieľajú 30 percentami. V novembri sa začína druhá náborová vlna, v rámci ktorej spoločnosť ponúkne vo svojom špičkovom tíme 850 pracovných príležitostí.

Všetci výrobní pracovníci absolvujú na mieru šitý dvanásťtýždňový školiaci program, a to      v Tréningovej akadémii, ktorá je prvou, ktorú spoločnosť otvorila v zahraničí; investovala do nej celkovo 7,5 milióna eur.

Ako sa ďalej vyjadril Prof. Dr. Ralf Speth: „Rozmanitosť v oblasti ľudských zdrojov obohacuje naše skúsenosti získané ako z automobilového priemyslu, tak aj z ďalších priemyselných odvetví. Je mi veľkým potešením, že v celosvetovej rodine Jaguar Land Rover môžem dnes privítať náš tím zo Slovenska.”

V novej prevádzke, ktorá sa rozkladá na ploche 300 000 m² s ročnou kapacitou výroby 150 000 vozidiel ročne, sa naplno uplatnia odborné znalosti a expertíza v oblasti spracovania hliníkových materiálov a inžinieringu. Je potvrdením zámeru spoločnosti prinášať zákazníkom odľahčené vozidlá využívajúce pokrokovú technológiu; prvé vozidlo Land Rover Discovery zišlo z nitrianskej výrobnej linky v septembri.

Závod využíva špičkové technológie a je vôbec prvým v rámci Európy, kde bol nasadený špeciálny dopravníkový systém KUKA. Ten umožňuje až o 30 percent rýchlejší spôsob dopravy ako bežné dopravníkové systémy. Okrem iného sa pri výrobnom procese bude využívať vysokoautomatizovaný lakovací proces, ktorý zabezpečí najvyššiu kvalitu a minimalizuje dopad na životné prostredie.

Na Slovensku je veľmi dobre etablovaný automobilový sektor, ktorý má 44% podiel z celkových priemyselných odvetví. Jaguar Land Rover vďaka sieti dodávateľov vybudovanej vo svojej blízkosti na podporu vlastnej výroby v Nitre získal a lokalizoval množstvo komponentov, ako sú sedadlá a kolesá, čím sa vytvára niekoľko tisíc ďalších pracovných miest v automobilovom dodávateľskom reťazci na Slovensku.

Vzťah k okoliu, kde spoločnosť pôsobí

Všade vo svete Jaguar Land Rover úzko spolupracuje s okolím, v ktorom pôsobí.  Len za posledných šesť mesiacov zamestnanci Jaguar Land Rover Slovakia odpracovali takmer 500 hodín počas dobrovoľníckych projektov v Nitre a jej okolí: Spoločnosť tiež predstavila po prvý raz grantový program, v rámci ktorého mohli zamestnanci navrhnúť projekty na pomoc okoliu, dvanásť z nich získalo finančnú pomoc. Medzi nimi napríklad aj prvá terapeutická senzorická miestnosť v Nitre. Medzi najnovšie aktivity na podporu komunít patrí ohlásenie založenia Nadačného fondu v spolupráci s Nadáciou Pontis. 

Už po tretí raz Jaguar Land Rover predstaví nový program, zameraný na podporu vzdelávania, ktorého zámerom je nadchnúť deti a mládež pre automobilový priemysel a takto na Slovensku prispievať k výchove novej generácie inžinierov.

V novembri sa stanú priestory výrobného závodu dejiskom finále tretieho ročníka súťaže Land Rover 4x4. Tímy z desiatich škôl budú môcť preukázať svoje schopnosti pri navrhovaní a výrobe štvorkolesových vozidiel na diaľkové ovládanie, schopných zdolať aj testovanie v náročných podmienkach určených pre terénne vozidlá. V tomto roku sa na Slovensku navyše po prvý raz uskutoční aj Jaguar Primary School Challenge, určená pre žiakov základných škôl. 

Oba vzdelávacie programy umožňujú mladým ľuďom získať nielen praktické skúsenosti, ale vďaka nim môžu lepšie spoznať rôznorodosť kariérnych príležitostí, aké ponúka automobilový priemysel.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo