2018-06-23 05:55:00
Slet československých letadel
Slet československých letadel
Zdroj: Jozef Vydra

Nemáte program na sobotu? Poďte si vychutnať vrčanie motorov!

Náš magazín má viacvýznamový názov – pod kapotou je schované všetko čo poháňa naše stroje.

Nemusia to byť iba autá. Taký radový invertný (teda dole hlavou uložený) šesťvalec poháňa napríklad mnohé modely značky Zlin, ale nielen tie. Krásne špeciály s motormi pod kapotou sa predstavia na letisku v Boleráze pri Trnave. Trnavský aeroklub (a po zrušení vajnorského letiska aj bratislavský) tam majú spoločné sídlo. Hostia netradičné podujatie – Slet československých letadel.

Zdroj: Jozef Vydra

Tento český názov je zároveň ochrannou známkou výnimočného stretnutia majiteľov a priaznivcov československých lietadiel. Po nultom ročníku a ďalších štyroch regulérnych stretnutiach sa prvý raz koná na Slovensku.

Aj vďaka tohtoročnému jubileu – storočnici vzniku Československa a v rámci Roka plného výročí sa prihlásilo 100 lietadiel vyrobených v bývalom Československu. V prvom rade sú to lietadlá značky Zlín. Ich zrod podporil Jan Antonín Baťa, zakladateľ dnes celosvetovo známej obuvníckej firmy, ktorú založil práve v moravskom meste Zlín.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

S jeho menom sa spája ešte jedna mimoriadna udalosť – na Slet priletel už včera podvečer krásny dvojmotorový Lockheed Electra L10A. Lietadlo, s ktorým zdolala svet Amélia Erhartová a ktoré bolo Baťovým osobným lietadlom. Malo pohnutý osud a cez Kanadu sa dostalo do USA, kde vystriedalo asi 10 majiteľov. Potom ho kúpilo letisko Točná a po päťročnej generálke sa nakoniec vrátilo do Českej republiky. Je to jeden z posledných dvoch lietajúcich kusov tohto modelu na svete.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Môžete si v úplne jedinečnej príležitosti vyskúšať, aké pocity zažívali cestujúci sediaci v kreslách tohto úchvatného stroja, keď si užívali výhľad na robustné krídlo a počúvali symfóniu dvoch motorov Pratt & Whitney.

Okrem tohto strieborného krásavca z lešteného duralu bude od poludnia až do približne 18:00 prebiehať na letisku bohatý letový aj prednáškový program. Najväčšou atrakciou bude veľký skupinový prelet lietadiel.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Organizátori pripravili rad prekvapení, medzi nimi aj prítomnosť, či prelet  lietadiel Let L-29, Let L-410, Zlína Z 726, ZllinZ-50 a mnoho iných. K dispozícii budú aj klzáky (vetrone), nový vírnik a ak sa podarí, tak z lietadla L360 Brigadýr zoskočia aj parašutisti.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Celú akciu po minulé roky podporilo vždy okolo 500 ľudí. Keďže sa ochladilo a na kúpanie nie je vhodný čas, príďte na letisko v Bolerázi. Len pozor, lebo je to súkromná akcia a ste na nej na vlastnú zodpovednosť. No ak máte radi motory pod kapotou, neoľutujete... Malý preddavok v podobe ďalších fotografií z piatkového popoludnia a podvečera nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo